August 10, 2016

09.08.2016: Туреччина та Росія відновлюють взаємини

Туреччина та Росія відновлюють взаємини
Туреччина та Росія відновлюють взаємини

Головні події і теми дня 09.08.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Туреччина та Росія відновлюють взаємини.
  • Затримано одіозного суддю Чауса.
  • Fitch знизив прогноз зростання української економіки

В Україні

  • Президент Порошенко схвалив проведення конкурсів на посади голів районних адміністрацій і голови Миколаївської обласної державної адміністрації.
  • Детективи НАБУ затримали суддю Дніпровського суду Києва Чауса на хабарі $150 тис. Чаус відомий прийняттям завідомо неправосудних рішень у справах активістів Майдану, арештом лідера партії "Укроп" Корбана та зняттям арешту зі спільника президента Януковича, колишнього депутата Іванющенка (злодія у законі "Юри Єнакіївського" ).
  • Генеральна прокуратура викликала на допит президента Порошенка, колишнього прем'єр-міністра Яценюка, голову Верховної Ради Парубія, голову Закарпатської обладміністрації Москаля та інших великих чиновників, які брали участь у подіях лютого 2014 року на Майдані. Затримано особи із колишнього керівництва Державної податкової служби, включаючи начальника податкової міліції.
  • Суд у справі колишніх добровольців батальйону "Торнадо" перенесено через неявку адвоката потерпілих. Будівлю суду було оточено сотнями правоохоронців, усі засідання, крім справи "Торнадо", було скасовано.
  • Суд дав дозвіл на затримання та арешт депутата Онищенка, якого Спеціальна антикорупційна прокуратура назвала головним фігурантом у справі про розкрадання газу державного підприємства "Укргазвидобування".
  • Державна фіскальна служба оприлюднила проект постанови про підвищення мінімальних роздрібних цін на алкоголь до 70 грн за півлітрову пляшку горілки.
  • Міністерство фінансів у новому бюджетному році планує скасувати стипендії практично всім студентам, крім дітей-сиріт, інвалідів, аспірантів і докторантів.
  • Рейтингове агентство Fitch знизило прогноз зростання української економіки в 2016 році з 2 до 1% і підтвердило суверенний рейтинг України на рівні ССС.
  • Валютний ринок стабільний, доки немає масової закупівлі валюти Нафтогазом для оплати імпорту газу для осінньо-зимового сезону: 24,82 ₴/$, 27,49 ₴/€ (-0,03 грн), 3,83 ₴/10₽ (+ 0,02 грн). НБУ викупив на аукціоні у комерційних банків $16,6 млн.

Київ

  • Кілька сот вкладників банку "Михайлівський" та інших збанкрутілих банків провели мітинг під НБУ, а потім перекрили рух центральною вулицею столиці. Вкладники вимагали повернення їх депозитів, виплату яких Фондом гарантування вкладів заморожено. Поліція відтіснила мітингувальників із проїжджої частини, однак вони збираються продовжити акцію наступного дня.

Війна

  • Потужному артилерійському обстрілу піддалося Широкино, не припиняються запеклі бої у промзоні Авдіївки, у Зайцевому та на світлодарському виступі. У ході боїв загинув 1 військовослужбовець, ще 5 – поранені внаслідок обстрілів.
  • Окупаційна влада перекривали всі три пункти пропуску на адміністративному кордоні з Кримом. По обидва боки утворилися величезні черги машин. Відзначено скупчення російських військ у безпосередній близькості від пунктів пропуску. На трасі до Сімферополя виставлено блок-пости. Деякі спостерігачі вважають, що події пов'язані із втечею збройних російських військових з місць несення служби.

Україна й світ

  • У Санкт-Петербурзі відбулися переговори президентів Росії і Туреччини. Президент Туреччини Ердоган розраховує на розширення співпраці та назвав винуватцем погіршення російсько-турецьких відносин проповідника Гюллена, що проживає у США. Путін також заявив про бажання відновити взаємини після кризи, проте зазначив, що цей процес потребуватиме певного часу. Він оголосив про швидке прийняття спеціальної програми із співпраці з Туреччиною на 2016-2019 роки.
    Міністр економічного розвитку РФ Улюкаєв не виключає зняття ембарго на імпорт турецьких овочів і фруктів вже нинішнього році. Він заявив, що важливо не тільки зняти заборону, але й переконатися, що турецька продукція відповідає російським стандартам якості.
    Путін та Ердоган не обговорювали питання компенсації за російський бомбардувальник Су-24, збитий турецькими ВПС.
    Серед прийнятих рішень – відновлення будівництва газогону "Турецький потік" (2015 року влада Туреччини вирішила відмовитися від проекту через небажання Газпрому надати додаткові знижки на газ). Міністерство енергетики РФ планує підписати угоду про відновлення будівництва у жовтні 2016 року та ввести газогін в експлуатацію в другій половині 2019 року.
    Також планується відновлення будівництва АЕС Аккую, якому турецька влада готова надати статус стратегічних інвестицій.
    Будівництво нового газопроводу безпосередньо зачіпає економічні інтереси України як основного транзитера російського газу до Європи.
    Посол Туреччини в Україні Тезель заявив, що результати переговорів в Санкт-Петербурзі не вплинуть на підтримку України. Туреччина підтримує суверенітет і територіальну цілісність України.

Тренди

  • У Криму проходить суд над главою Медждіса кримськотатарського народу Чийгоз, що обвинувачується російською владою в екстремізмі, організації масових заворушень біля кримського парламенту 24 лютого 2014 року. Заступнику голови Меджлісу Умерову також висунено звинувачення за статтею "сепаратизм". Судді ухвалили рішення про проведення примусової психіатричної експертизи Умерова.
    Лідери кримських татар Джемілєв і Чубаров заявляють, що окупаційна російська влада веде політику геноциду щодо корінного народу Криму. Турецький уряд заявляє про підтримку кримських татар і невизнання анексії Криму Росією, проте на переговорах президентів Росії і Туреччини питання Криму й кримських татар не піднімалося.

No comments:

Post a Comment