August 07, 2016

06.08.2016: На ватажка "ЛНР" Плотницького скоєно замах

На ватажка "ЛНР" Плотницького скоєно замах
На ватажка "ЛНР" Плотницького скоєно замах

Головні події і теми дня 06.08.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • На ватажка "ЛНР" Плотницького скоєно замах.
  • Кличко попередив про можливий зрив опалювального сезону через арешт рахунків компаній Теплокомуненерго.

В Україні

  • Мер Києва Кличко попередив про можливий зрив опалювального сезону через арешт рахунків 104 енергокомпаній. Загальна сума претензій Нафтогазу до них перевищує 10 млрд грн. Борг Київенерго, що належить олігарху Ахметову, – понад 1,5 млрд грн.
  • Генпрокурор Луценко повідомив, що протягом тижня співробітники прокуратури, СБУ та МВС провели понад 100 обшуків у Львівській, Чернівецькій і Волинській областях через незаконну вирубку та експорт лісу.

Війна

  • У ході боїв на Донбасі поранено 4 військовослужбовців, ще 6 – дістали поранень унаслідок вибуху гранати на навчаннях поблизу лінії фронту. Розвідка повідомляє про триваючі постачання бойовикам військової техніки із Росії.
  • На ватажка "Луганської народної республіки" Плотницького скоєно замах. Вибуховий пристрій було приведено в дію поруч із дорогою, якою проїжджав його позашляховик. Плотницкий дістав численних травм, проте, судячи із повідомлень ватажка "ДНР" Захарченка та джерел на території окупованої Луганській області, його життю нічого не загрожує.

Україна й світ

  • Заступник міністра оборони США Карпентер повідомив, що президент Обама прийняв рішення не надавати Україні летальну зброю. Карпентер стверджує, що США виконують Будапештський меморандум, і з початку конфлікту Україні вже надано військову та фінансову допомогу на $600 млн. Технічну підтримку реформування української армії також буде продовжено.

Тренди

  • "Керівництво ЛНР" звинуватило українські спецслужби у замаху на життя Плотницького. Українська влада заперечує причетність до інциденту.
    Спостерігачі зазначають, що вибуховий пристрій не містив осколків, тому вірогідність смертельного поранення для Плотницького була мінімальною. Разом з арештом "регіонала" Єфремова, який контролював "копанки" – нелегальні шахти для видобутку вугілля, замах може бути попередженням Плотницькому, щоб він відмовився від спроби втрутитися у бізнес із постачання вугілля на неокуповану територію.
  • Банки вкрай неохоче кредитують підприємства. За перше півріччя обсяг кредитів, виданих юридичним особам, знизився на 5 %. За оцінками НБУ, згортання кредитування протягом наступного року продовжиться. Кількість проблемних кредитів у портфелях банків перевищує 50 %. Закон про фінансову реструктуризацію має допомогти врегулювати частину заборгованості підприємств перед банками, загальна сума якої перевищує 200 млрд грн. Банки неохоче видають довготермінові кредити через низький рівень захисту кредиторів, ризики платоспроможності позичальників та корумповану судову системи, що дозволяє боржникам ухилятися від відповідальності.
    Для реального бізнесу чинні відсоткові ставки – непідйомні, тому більшість підприємств, включаючи сільськогосподарські, намагаються обходитися власними коштами. Ставка за кредитами не може бути нижчою від облікової ставки НБУ, плюс комерційні банки закладають у договір ризики неповернення, тому реальні ставки перевищують 22 % річних. Нацбанк поступово знижує облікову ставку, однак кредити все ще залишаються недоступними для підприємств. З урахуванням того, що ключова ставка Європейського центробанку становить 0 %, великий бізнес бере кредити за кордоном. Українським банкам простіше заробляти на державних облігаціях, гарантована дохідність за якими перевищує рівень інфляції.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment