July 28, 2016

27.06.2016: "Хресна хода" пройшла без ексцесів

"Хресна хода" Московського патріархату пройшла без ексцесів
"Хресна хода" Московського патріархату пройшла без ексцесів

Головні події і теми дня 27.06.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • "Хресна хода" Московського патріархату пройшла без ексцесів.
  • На мінських переговорах без змін.
  • Призначені виконувачі обов'язків міністра охорони здоров'я та директора компанії Укрспирт.
  • Кандидат у президенти США Трамп готовий визнати Крим російським.

В Україні

  • Кабінет міністрів призначив за пропозицією президента Порошенка виконувачем обов'язків міністра охорони здоров'я колишню американську громадянку Супрун, директора гуманітарних ініціатив Всесвітнього конгресу українців. Вона отримала українське громадянство та працювала заступником голови МОЗ.
  • Тимчасовим виконувачем обов'язків директора найбільшого державного підприємства Укрспирт призначено одного із заступників директора – Дрожкіна.
  • Уряд надав фінансові гарантії Європейського мовного союзу на €15 млн для проведення конкурсу Євробачення-2017 в Україні.
  • Прем'єр-міністр Гройсман доручив міністерствам юстиції, фінансів, внутрішніх справ і Державної фіскальної службі інтегрувати державні реєстри із системою ProZorro, яка з 1 серпня функціонуватиме як єдина платформа державних закупівель.
  • "Хресна хода" Української православної церкви Московського патріархату завершилася практично без ексцесів. Весь маршрут її прямування був оточений підрозділами поліції і Національної гвардії, учасники ходи проходили через металошукачі, у всіх перевіряли документи. До місць проведення заходів – Володимирської горки та Лаврі – їх доставляли автобусами. Згідно з оцінкою спостерігачів, у "ході" взяли участь від 9 до 15 тис. чол. Московський патріархат заявив про 100 тис. вірян. 28 липня ще одну "хресну ходу", присвячену хрещенню Русі, проведе Київський патріархат. Віряни пройдуть від Володимирського собору до Володимирської гірки. У заході візьме участь президент Порошенко.
  • Генеральний прокурор Луценко підписав повідомлення про підозру депутату Онищенку. Проти нього дав свідчення один із співучасників. Оскільки Онищенко виїхав за межі України, його тепер можна буде оголосити у міжнародний розшук і домогтися конфіскації майна належних йому підприємств на користь держави. Глава Спеціальної антикорупційної прокуратури Холодницький заявив, що в результаті діяльності злочинної групи державі завдано збитків в 3 млрд грн.
  • Луценко особисто вручив підозру судді Господарського суду Швецю за звинуваченням у шахрайстві та свідомо неправдивих свідченнях. Швеця було затримано у березні під час отримання хабара в особливо великому розмірі. За кримінально-процесуальним кодексом підозру суддям мають вручати Генеральний прокурор або його заступники.
  • Глава Нафтогазу Коболєв вважає, що тарифи на газ безпосередньо пов'язані із вартістю газу на світовому ринку та можуть бути знижені тільки при падінні світових цін.
  • Уряд підписав договір про розподіл сланцевого газу Юзівського родовища із компанією Yuzgas B.V. Торік американська компанія Shell вийшла із договору через падіння світових цін на газ. Фактичним власником Yuzgas B.V. є колишній глава представництва Світового банку в Україні Кінах.
  • Національний банк зобов'язав банки повідомляти Національне агентство з протидії корупції про відкриття та закриття рахунків політичних партій і місцевих партійних структур.
  • НБУ вивів з ринку у червні 4 банки. Їх кількість скоротилася до 102. Активи діючих банків із початку року практично не росли. Активи діючих банків, не скориговані на суму резервів, у червні скоротилися на 25 млрд грн або на 1,6 % – до 1 572 млрд грн. Частка іноземного капіталу банків у червні незначно виросла до 54,7 %. В Україні працюють 39 банків з іноземним капіталом, 16 із яких – зі 100 % іноземною участю.
  • Офіційний курс гривні продовжує залишатися стабільним: 24,82 ₴/$ (+0,03 грн), 27,27 ₴/€ (+0,02 грн), 3,76 ₴/10₽ (-0,01 грн).

Київ

  • Адміністрація Печерського району столиці планує встановити системи відеоспостереження у всіх навчальних закладах, будівлях комунальної форми власності, у паркових зонах, на площах та опорах освітлення центральних магістралей.

Війна

  • Згідно з офіційними даними штабу АТО, у ході боїв за попередню добу поранено 3 військовослужбовців. Уночі житловий сектор Мар'їнки було обстріляно танком бойовиків. У промзоні Авдіївки йдуть безперервні бої. Обстрілу піддалися позиції української армії усією лінією фронту у Донецькій і Луганській областях.
  • У Мінську відбувся черговий раунд переговорів із врегулювання ситуації на Донбасі. Спецпредставник ОБСЄ Сайдік наполягає на завершенні реалізації мінських домовленостей до кінця року. Прес-секретар Кучми – представника України на переговорах, повідомила, що переговори гальмуються, доки не розглянуто блок питань із безпеки, включаючи повне припинення вогню та контроль України над державним кордоном. Вона підкреслила, що представники самопроголошених республік бойкотують обговорення питання звільнення заручників, приховують інформацію про їх місцезнаходження й не допускають представників міжнародних гуманітарних організацій до місця їх тримання. За словами Оліфер, без припинення бойових дій проводити відновлення зруйнованої інфраструктури Донбасу неможливо.
  • Учасник переговорів з української сторони кум президента РФ Путіна Медведчук стверджує, що питання звільнення заручників вирішуються не в Москві та залежать тільки від його особистих ініціатив.

Україна й світ

  • Президент Обама та канцлер Німеччини Меркель обговорили ситуацію в Україні та вимагають якомога швидше забезпечити виконання режиму припинення вогню та імплементацію мінських домовленостей.
  • Кандидат у президенти США від Республіканської партії мільярдер Трамп заявив, що в разі своєї перемоги на виборах готовий визнати Крим частиною Росії.
  • США передали Україні партію із 72 БПЛА, включаючи допоміжні системи, вартістю $12 млн.
  • Міністр оборони РФ Шойгу заявив про намір розгортання в окупованому Криму "самодостатнього угруповання військ". Російський виробник ракетних озброєнь – концерн "Алмаз-Антей" відкриває сервісно-ремонтну базу у Севастополі.
  • Речник Держдепартаменту США Кірбі стверджує, що наміри Росії щодо посилення своєї військової присутності у Криму суперечать зобов'язанням Москви. Він заявив, що США вважали та вважають Крим частиною України.
  • Глава Нафтогазу Коболєв звинуватив Газпром у порушенні транзитного контракту через зниження тиску газу на вході до української газотранспортної системи та зменшення обсягу транзиту.
  • Прес-секретар президента РФ Пєсков заявив, що Кремль вважає державним боргом України кредит у розмірі $3 млрд, узятий режимом колишнього президента Януковича, і вимагає його безумовного погашення.

Тренди


  • Глава Міністерства фінансів Данилюк вважає, що рівень тіньової економіки поступово знижується й наразі становить близько 30 %. За оцінками Міністерства економічного розвитку розмір тіньової економіки становить близько 40 %. Експерти міністерства вбачають причину величезного тіньового обігу у важкому податковому навантаженні на бізнес на тлі високих кредитних ставок і несприятливу екологічну ситуацію на зовнішніх ринках. Девальвація гривні призвела до зростання цін на імпортні сировину, матеріали та комплектуючі, а додатковий імпортний збір штовхає підприємства на порушення митного законодавства.
  • ООН оголосила глобальне перемир'я на період проведення Олімпійських ігор. У 2008 і 2014 роках Росія у момент проведення Олімпіад здійснила вторгнення до Грузії і Криму.

No comments:

Post a Comment