July 27, 2016

26.07.2016: МВС вводить посилені заходи безпеки на час "хресної ходи"

МВС вводить посилені заходи безпеки на час "хресної ходи"
"Хресна хода" дісталася Києва

Головні події і теми дня 26.07.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • МВС вводить посилені заходи безпеки на час "хресної ходи".
  • НБУ ліквідує Державний земельний банк.
  • Генпрокуратура проводить обшуки у Державіаслужбі та аеропорту Бориспіль.

В Україні

  • На маршруті "Хресної ходи" Московського патріархату поліція виявила вибухові пристрої і муляжі. Глава МВС Аваков прийняв рішення про доставку учасників "ходи" у центр Києва автобусами для забезпечення безпеки. Проте "хід" продовжив рух трасами. Влада Києва попередила жителів про можливі транспортні проблеми на основних магістралях і в центрі міста. МВС ввело особливий режим контролю на Володимирській гірці та у центрі Києва під час проведення церковних заходів. Для забезпечення безпеки учасники "ходи" проходитимуть через металошукачі, співробітникам поліції дано вказівку проводити перевірку документів та огляд особистих речей і сумок.
  • Уряд затвердив план першочергових заходів щодо погашення заборгованості із заробітної плати працівникам державних підприємств, яка виросла майже на 25 %, порівняно з 2015 роком.
  • Генеральна прокуратура спільно з СБУ провели обшуки у Державіаслужбі та міжнародному аеропорту "Бориспіль" у справі про розтрату державних коштів в особливо великих розмірах і виведення коштів до Росії. Офіційні особи аеропорту спростовують звинувачення у зловживаннях при закупівлі.
  • Детективи Національного антикорупційного бюро затримали колишнього керівника Державної продовольчо-зернової корпорації за звинуваченням у розтраті 50 млн бюджетних коштів при закупівлі кукурудзи.
  • НБУ визнав неплатоспроможним Державний земельний банк. У травні міністерство аграрної політики запропонувало його приватизувати, однак Нацбанк прийняв рішення про його ліквідацію через небажання керівництва банку усунути конфлікт інтересів. Банк було створено 2013 року як базову фінансову установу для купівлі-продажу й застави земельних ділянок після зняття мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення. Лобістами його створення виступили найбільші агрохолдинги.
  • Акціонери Укрінбанку вирішили відновити роботу фінустанови після того, як адміністративний суд Києва визнав протиправним рішення НБУ про відкликання ліцензії і його ліквідацію Суд зобов'язав Нацбанк надати Укрінбанку 95 днів для відновлення платоспроможності ,відповідно до норм законодавства.
  • Офіційний курс гривні залишається стабільним: 24,79 ₴/$, 27,26 ₴/€ (+0,03 грн), 3,77 ₴/10₽ (-0,05 грн). НБУ знову викупив надлишки валюти у банків на $ 20,5 млн.

Київ

  • Новий проект генерального плану розвитку Києва не передбачає включення до складу столиці 20 населених пунктів і міст-супутників, включаючи Бровари. Така норма була закладена до плану, прийнятого 2002 року та виявилася нездійсненною. Замість цього пропонується налагодити взаємодію Києва із територіальними громадами, у тому числі створення та спільне використання об'єктів інфраструктури, технопарків, складів і комунальних експлуатаційних підприємств на основі закону про спільну діяльність територіальних громад.

Війна

  • У зоні бойових дій на Донбасі зафіксовано незначне зменшення кількості обстрілів та атак бойовиками. Тривають бої в Авдіївці, околицях Донецька та на світлодарському виступі. У ході боїв поранено 5 військовослужбовців.
  • ОБСЄ заявила про обстріл 2 безпілотників місії і втрату ще одного – поблизу лінії бойових дій на Донбасі.

Україна й світ

  • Сторожові судна змусили два російські військові кораблі покинути зону проведення маневрів Sea Breeze-2016. Болгарська влада повідомляє про вторгнення російських військових літаків у свій повітряний простір.
  • США вважають Росію та Китай, Іран і Північну Корею головними джерелами кіберзагроз.
  • Європу захльостує хвиля терактів, скоєних радикальними ісламістами. У шведському місті Мальме поліція застрелила терориста-ісламіста, який відкрив вогонь по людях у торговому центрі. У французькому Сент-Етьєн-дю-Рувре двоє терористів перерізали горло католицькому священику та поранили ще одного прихожанина. Поліція ліквідувала нападників. Відповідальність за більшість терактів взяла на себе організація "Ісламська держава".
  • Майже третині російських спортсменів відмовлено в участі в Олімпіаді у Ріо-де-Жанейро, однак це рішення ще не є остаточним, оскільки федерації різних видів спорту продовжують розгляд кандидатур. Антидопінгове агентство WADA категорично заперечує проти рішення МОК щодо допуску російської делегації на змагання.

Тренди

  • На думку експертів, проведення "хресної ходи миру, любові та молитви за Україну" призвело не до об'єднання людей, а до загострення суспільно-політичної ситуації у країні. Між православними церквами поглиблюється розкол, що грає на руку планам російського керівництва з протидії створенню єдиної помісної церкви.
  • Міністр фінансів Данилюк заявив, що Україна не збирається повертати "кредит Януковича", оскільки його було взято під політичним тиском. Лондонський суд розглядає позов РФ до України щодо повернення цього кредиту, його рішення передбачити складно. МВФ заявив, що не пов'язує кредитування України з відмовою України від реструктуризації цього боргу.

No comments:

Post a Comment