July 21, 2016

20.07.2016: Україна не отримає черговий транш кредиту МВФ до осені

Україна не отримає черговий транш кредиту МВФ до осені
Україна не отримає черговий транш кредиту МВФ до осені

Головні події і теми дня 20.07.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Україна не отримає черговий транш кредиту МВФ до осені.
  • До розслідування вбивства журналіста Шеремета підключилося ФБР.
  • ЄС призначив нового посла в Україні.

В Україні

  • На проміжних виборах в Луганській області переміг кандидат від партії "Наш край" Шахов.
  • Автомобіль відомого журналіста Шеремета було підірвано у центрі Києва. Поліція та СБУ розглядають 6 версій його вбивства. На Майдані в пам'ять Шеремета відбулася траурна акція.
  • Вища рада юстиції розгляне дисциплінарні справи 5 суддів, які виносили вироки активістам Автомайдану.
  • В Одеській області проходять багатонаціональні військові навчання Sea Breeze-2016.
  • МВФ не розглядатиме оновлений меморандум про співпрацю з Україною до кінця липня. Рішення про видачу наступного траншу кредиту EFF може бути прийнято після закінчення відпускного сезону – наприкінці серпня або на початку вересня.
  • Офіційний курс стабільний: 24,81 ₴/$, 27,33 ₴/€ (-0,06 грн), 3,91 ₴/10₽ (-0,03 грн).

Війна

  • Спікер адміністрації президента з питань АТО Лисенко повідомив про відсутність втрат в українській армії за попередню добу. Спостерігачі повідомляють, що 1 військовослужбовець поранений при обстрілі КПВВ Станиця Луганська. Бойовики безперервно обстрілюють українські позиції в Авдіївці, Зайцевому та на світлодарському виступі із важкої артилерії. Усією лінією фронту діють снайперські групи.
    У ході боїв на Донбасі з початку червня, за офіційними даними, загинуло 27 військовослужбовців, ще 123 – поранені.
  • У Щасті під наглядом ОБСЄ відбувся обмін тілами загиблих між військовими ВСУ та "ЛНР".
  • На Донбас із Ростовської області вирушив черговий "гумконвой" у складі 50 вантажівок.
  • Лідер самопроголошеної "ДНР" Захарченко оголосив про перенесення "виборів" на 30 жовтня.

Україна й світ

  • Єврокомісія повідомила, що до санкцій проти Росії приєдналися 6 країн, які не є членами ЄС: Чорногорія, Албанія, Ліхтенштейн, Норвегія, Грузія та Україна.
  • Представництво ЄС в Україні очолить Мінгареллі – старший радник із глобальної стратегії і політики сусідства єврокомісара Могеріні. Він замінить на посту глави представництва польського дипломата Томбінського.
  • Президент Туреччини Ердоган на три місяці ввів у країні режим надзвичайного стану для усунення наслідків військового заколоту. Тривають масові арешти та звільнення державних службовців і співробітників сфери освіти.

Тренди

  • ЄС і США закликали українське керівництво якнайшвидше розкрити вбивство журналіста Шеремета. Одразу три силових відомства беруть участь у розслідуванні. Від МВС бригаду слідчих очолила начальник Національної поліції Деканоїдзе. Президент Порошенко повідомив, що отримав згоду держдепартаменту США про підключення співробітників ФБР до слідчих дій.
    Спостерігачі та експерти вважають, що таким чином президент продемонстрував сумнів у здатності українських силових структур розкрити злочин самостійно.
  • Секретар РНБО Турчинов заявив про можливе введення воєнного стану в разі загострення ситуації на Донбасі. Дійсно, ситуація на фронті ускладнилася, значно зросла кількість загиблих і поранених військовослужбовців. Проте нинішнє становище наразі набагато стабільніше, ніж у вересні 2014 і лютому 2015 років, коли українська армія зазнавала поразок під Іловайськом і Дебальцевим.
    Турчинов забув запевнення влади про те, що в разі введення воєнного стану буде заморожена фінансова допомога міжнародних донорів і постачання озброєнь.
    Деякі експерти вважають, що причиною такої заяви може бути протидія проведенню позачергових виборів, які не можна проводити в умовах введення воєнного стану. Згідно з усіма без винятку опитуваннями громадської думки партія Турчинова "Народний фронт" у разі проведення виборів до парламенту не пройде. Верховна Рада може бути розпущена на тлі зростання протестів у суспільстві після різкого підвищення комунальних тарифів і падіння рівня життя. Народний фронт чіплятиметься за місця в парламенті до останнього, а режим воєнного стану може бути використаний не для протидії агресії, а для боротьби з протестами населення.
  • 2014 року між компанією Flame SA, що зареєстрована у Швейцарії, і підприємством "Шахта Жданівська", що працює на окупованій території і виплачує "податки" до "бюджету ДНР", було укладено контракт на постачання 70 тис. т вугілля для продажу до Франції і Голландії. Вугілля було поставлено до Європи, митне оформлення вантажу проводилося в Іллічівському порту. На думку правозахисників, такі дії дозволяють заявити керівництву невизнаних "республік" про легалізацію на міжнародному рівні, оскільки європейська компанія закуповує у них вугілля та не вбачає у цьому порушень законодавства.
  • Одеський припортовий завод, конкурс з приватизації якого провалений Фондом держмайна, не розплатився з боргами за поставлений газ. Підприємство Укртрансгаз пригрозило зупинкою постачання газу та знизило тиск у магістралі до мінімально припустимого. Суд заарештував заступника голови правління заводу Щурікова на 2 місяці за підозрою у завданні збитків державі шляхом завищення закупівельних цін на газ, який був поставлений підприємством Укрнафта.

No comments:

Post a Comment