July 20, 2016

19.07.2016: Українська армія зазнала важких втрат на Донбасі

Українська армія зазнала важких втрат на Донбасі
Українська армія зазнала важких втрат на Донбасі

Головні події і теми дня 19.07.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Українська армія зазнала важких втрат на Донбасі.
  • У центрі Києва в машині підірвано відомого журналіста Шеремета.
  • НБУ ліквідує Фідобанк.

В Україні

  • Прем'єр-міністр Гройсман доручив СБУ перевірити факти про відвідання 2015 року "ДНР" міністром енергетики Насаликом.
  • Ціна зрідженого газу на АЗС знову зросла. Глава Антимонопольного комітету заявив, що ознак змови операторів газових АЗС не виявлено. За його словами, причиною подорожчання є зменшення поставок газу з Білорусі. Дефіцит виник через обмеження поставок пального в Білорусь із Росії.
  • Міністерство юстиції повідомило, що новий слідчий ізолятор (СІЗО) замість Лук'янівського, може бути побудований в околицях Києва – у Коцюбинському або Бучі. Інвестор отримає під забудову майже 3 га у центрі столиці.
  • Харківський суд подовжив ще на 2 місяці арешт колишнього мера Слов'янська Штепи, обвинуваченої у сепаратизмі. Суд проти мера Харкова Кернеса в черговий раз перенесено.
  • НБУ вирішив відкликати ліцензію та ліквідувати Фідобанк. Загальна сума виплат із фонду гарантування вкладів становила 1,8 млрд грн. На думку спостерігачів, банк збанкрутував унаслідок скоординованої інформаційної атаки, яка викликала масовий відтік клієнтів.
  • За словами Гройсмана, Україна виконала всі вимоги МВФ та очікує отримання траншу в $1 млрд найближчим часом.
  • Офіційний курс стабільний: 24,81 ₴/$ (-0,04 грн), 27,38 ₴/€ (-0,09 грн), 3,94 ₴/10₽.

Війна

  • За попередню добу армія зазнала важких втрат. Унаслідок обстрілу бойовиками і підривів на мінах за офіційними даними загинули 7 військовослужбовців, 14 – поранені. Волонтери та спостерігачі повідомляють про 9 загиблих.
    У ході обстрілів поранено місцевого жителя в Попасній, в Авдіївці від кулі снайпера загинув молодий чоловік.
    Секретар РНБО Турчинов вважає, що в разі продовження загострення ситуації на Донбасі в регіоні може бути введений військовий стан.
  • Моніторингова місія ОБСЄ повідомляє про постійні поставки озброєння та боєзапасів на окуповану територію з Росії.

Україна й світ

  • Єврокомісар із розширення та політики інтеграції Хан вважає, що візову лібералізацію для України буде затверджено в жовтні 2016 року.
  • Новий посол США в Україні Йованович планує пристати до роботи протягом наступних кількох тижнів.
  • Президент Єврокомісії Юнкер вважає, що вибори на Донбасі можна проводити тільки після забезпечення заходів безпеки та виконання мінських домовленостей.
  • Турецька влада направила до США запит про екстрадицію проповідника Гюллена, якого звинувачують в організації заколоту. Держдепартамент США заявив, що підстав для екстрадиції немає. У Туреччині після придушеного путчу тривають масові арешти та звільнення. Влада країни повідомила, що в ході спроби перевороту загинули 240 осіб.
  • Міжнародний олімпійський комітет розпочав розслідування дій російських чиновників, замішаних у допінговий скандал, і закликав відсторонити РФ від участі та проведення міжнародних змагань. Спеціальная комісія має вирішити питання про допуск російських спортсменів на олімпіаду в Ріо-де-Жанейро.

Тренди

  • Центральна виборча комісія практично завершила підрахунок голосів на проміжних виборах. У двох округах перемогу здобули представники Батьківщини, ще у двох – партії УКРОП, у двох – "самовисуванці", які, по суті, представляють президентську партію. У Луганській області перемагає представник партії "Наш край". Вибори підтвердили істотне падіння рейтингу президента та його партії, жоден із кандидатів за партійним списком не пройшов до парламенту, а двоє інших – формально не зараховують себе до неї. 4 місця у Верховній Раді отримають представники фактичної опозиції.
    Все говорить про те, що нові депутати не посилять президентської формальної більшості  у парламенті. Показовою була підтримка структурами групи Приват провладного кандидата "волонтера" Ричкової у Дніпрі. Тепер президентській команді для проведення потрібних їм рішень доведеться йти на компроміси зі структурами, пов'язаними з олігархом Коломойським. Це йде врозріз із декларованою президентом Порошенком політикою деолігархізації і послідовним зміцненням особистої фінансової і владної вертикалі. Позиції президента у парламенті ослабли напередодні осені, яка обіцяє бути напруженою через підвищення тарифів і зростання протестних настроїв у суспільстві.
  • Черговий російський громадянин, журналіст Ганапольський, отримав українське громадянство. Про причини такого рішення президента повідомлень немає.
    На думку деяких експертів, Ганапольський, працюючи в українських ЗМІ, не виявився патріотом та особою, що гіднима отримання звання громадянина. У той самий час десятки добровольців, які захищали суверенітет України, не можуть отримати навіть виду на проживання.
  • Глава Фонду держмайна Білоус вважає причиною провалу приватизації Одеського припортового заводу завищену початкову ціну на тлі негативної тенденції ринку карбаміду та аміаку, борги перед компанією Group DF, що належить олігарху Фірташу. Причинами також є невизначеність із відміною результату конкурсу 2009 року, яку виграла компанія Нортіма, що належить групі Приват, обмеження у репатріації дивідендів і відсутність податкових пільг і преференцій для інвесторів. Білоус також вважає, що термін в 45 днів для підготовки конкурсу занадто малий для ознайомлення інвесторів з активами та подання заявок. Він заявив, що повторний конкурс може відбутися наприкінці літа або на початку осені.

No comments:

Post a Comment