July 18, 2016

17.07.2016: У 7 округах відбулися довибори до Верховної Ради

У 7 округах відбулися довибори до Верховної Ради
У 7 округах відбулися довибори до Верховної Ради

Головні події і теми дня 17.07.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • У 7 округах відбулися довибори до Верховної Ради.
  • Від дня катастрофи авіалайнера MH17 на Донбасі минуло два роки.
  • Знову палають пожежі у зоні відчуження Чорнобильської АЕС.

В Україні

  • У 7 мажоритарних округах відбулися довибори до Верховної Ради. Остаточні результати буде оголошено протягом кількох днів.
  • Міністр фінансів Данилюк стверджує, що до кінця року МВФ може виділити Україні $ 3-4 млрд.
  • Україна відновила імпорт газу із Польщі та збільшила імпорт зі Словаччини. Угоду щодо ціни з Газпромом не підписано, Нафтогаз не імпортує газ із РФ із початку року.
  • Учасники "Хресної ходи" влаштували провокацію неподалік СБУ та Софії Київської – виспівували царські гімни. Православна церква Московського патріархату відмежувалася від цього мітингу, проте експерти нагадують, що його організатор є чинним священиком Московського патріархату.
  • Генпрокурор Луценко пообіцяв заочно засудити всіх причетних до розстрілу активістів Майдану до кінця року.

Війна

  • Кількість обстрілів бойовиків на Донбасі не знижується. За попередню добу штаб АТО повідомив про 77 випадків порушення режиму припинення вогню. У ході обстрілів і зіткнень поранено 3 військовослужбовців, а також житель Авдіївки.

Україна й світ

  • Держприкордонслужба заявляє, що Росія веде бурові роботи на українському шельфі. РФ вважає його своїм після захоплення Криму 2014 року.
  • 17 липня виповнилося 2 роки з моменту катастрофи авіалайнера рейсу MH17, який був збитий ракетою в небі над Донбасом. Компанія Malaysian Airlines прийняла рішення про виплату компенсацій родичам більшості пасажирів. Прокуратура Нідерландів, яка розслідує справу, обіцяє оприлюднити результати восени нинішнього року. Представники Австралії, Нідерландів, Малайзії, Бельгії та України підтвердили свій намір притягнути до відповідальності винних у знищенні пасажирського авіалайнера.

Тренди


  • Комітет виборців України (КВУ) повідомив, що вибори відбулися, і на них не зафіксовано суттєвих порушень. При цьому до поліції надійшло понад 100 повідомлень про порушення та відкрито, щонайменше, 6 кримінальних справ. Явка на вибори у 6 із 7 округів становила менше третини зареєстрованих виборців. Згідно із попередніми опитуваннями, Батьківщина отримає у Верховній Раді двох додаткових депутатів, Блок Порошенка – трьох. КВУ вважає якість виборчого процесу вкрай низьким. Основною проблемою комітет назвав прямий і непрямий підкуп виборців. Партія Батьківщина заявляє про фальсифікації при підрахунку голосів з боку провладних кандидатів щонайменше, в 3 виборчих округах.
  • Глава Верховної Ради Парубій вважає першочерговим завданням наступної сесії парламенту вибори нових членів Центральної виборчої комісії. Термін дії їх мандатів сплив 2 роки тому, однак Верховна Рада так і не відправила їх у відставку. Після закінчення терміну повноважень ЦВК уже двічі провела вибори – парламентські та місцеві. Більшість експертів вважають нинішній склад комісії повністю лояльним до президента та його оточення. Порошенко та парламентська "коаліція" у черговий раз не захотіли оновлювати склад комісії перед проміжними виборами до Верховної Ради. На думку деяких експертів, старий склад ЦВК має забезпечити на виборах 17 липня отримання додаткових депутатських мандатів для збереження "більшості".
    Парубій так і не надав список членів коаліції, незважаючи на неодноразові вимоги опозиції. Якщо "більшості" не існує, то призначення уряду Гройсмана є узурпацією влади.
  • У зоні відчуження Чорнобильської АЕС зафіксовано велику пожежу. На думку експертів, таким чином зловмисники намагаються приховати факти масштабних вирубок лісу.

No comments:

Post a Comment