July 17, 2016

16.07.2016: Призначено нових прокурорів трьох областей Західної України

Призначено нових прокурорів трьох областей Західної України
Призначено нових прокурорів трьох областей Західної України

Головні події і теми дня 16.07.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Призначено нових прокурорів трьох областей Західної України.
  • 3 бійців полку Азов затримані за підозрою у пограбуванні інкасаторської машини.
  • Українські громадяни не постраждали під час заколоту у Туреччині.

В Україні

  • Президент Порошенко підписав закон про фінансову реструктуризацію.
  • Порошенко призначив нових керівників кількох ключових підрозділів СБУ – управління з боротьби з корупцією, департаментів держтаємниці та оперативно-технічних заходів. Крім того, замінені керівники двох обласних управлінь – у Херсонській і Харківській областях.
  • Генеральний прокурор Луценко змінив прокурорів Волинської, Івано-Франківської і Тернопільської областей.
  • У Запорізькій області скоєно розбійний напад на інкасаторську машину. Серед затриманих – троє бійців полку спецпризначення "Азов".
  • Слідчі Генеральної прокуратури затримали першого заступника Держкомітету з праці Бардонова на хабарі в 100 тис. грн.
  • Перед довиборами до Верховної Ради по 7 округах в країні оголошено "режим тиші". Серйозних порушень виборчого процесу не зафіксовано.

Війна

  • Згідно з офіційними даними, на Донбасі поранені 6 військовослужбовців. У ході бою під Мар'їнкою один військовий потрапив у полон бойовиків.
  • Журналісти-дослідники групи Bellingcat констатували підробку Росією доказів щодо катастрофи авіалайнера MH17, збитого в липні 2014 роки над Донбасом.

Україна й світ

  • За офіційним повідомленням МЗС, українські громадяни під час спроби державного перевороту в Туреччині не постраждали. Влада Туреччини заарештували понад 2,8 тис. військовиків, яких підозрюють в участі в путчі. Затримано понад 2 тис. суддів, у тому числі, суддя конституційного суду. Кілька змовників на вертольоті вилетіли до Греції, де попросили політичного притулку. Під контролем учасників заколоту залишається найбільший корвет турецького флоту, на якому був захоплений командувач військово-морськими силами. Влада країни звинуватила в тому, що сталося, одного із духовних лідерів турків Гюллена, який є громадянином США. За оцінками турецьких експертів, події послужать приводом для масових чисток серед противників президента Ердогана та зміцнення його авторитарної влади.
    Українське керівництво висловило підтримку турецькій владі. Глава СБУ Грицак стверджує, що події у Туреччині не вплинуть на оперативну обстановку в Україні.
  • Відповідальність за теракт в Ніцці взяло на себе терористичне угрупування Ісламська держава.

Тренди


  • Більшість відомих соціологів, опитаних виданням "Дзеркало тижня", вважають можливими масові протести внаслідок підйому тарифів і бездіяльності влади в проведенні реформ і боротьби з корупцією. На загальну думку, пік протестів припаде на листопад, а очолити їх зможуть сили, які в даний момент набирають рейтингів на цій темі – Радикальна партія, Батьківщина та Опозиційний блок. Пом'якшити ситуацію змогли б заходи з приборкання державного свавілля щодо громадян, зниження тарифів і реальна боротьба з корупцією. Але вже очевидно, що влада спробує ігнорувати загрозливі тенденції і не готова до змін.
  • Експерти у сфері права вважають у цілому позитивним ухвалення закону про приватних виконавців. За різними оцінками, від 80 % до 90 % судових рішень не виконуються. Причиною невиконання служать як неплатоспроможність боржників, корупція в органах виконавчої служби, так і неоднозначність судових рішень і безліч лазівок, які дозволяють відповідачам уникати відповідальності. У суспільстві немає кредиту довіри до нової служби. Більшість громадян побоюються, що закон легалізує колекторів і дозволить відбирати нерухомість. Крім того, експерти попереджають, що корупція в судах дозволить будувати ланцюжки "легального" відбирання цінностей, бізнесу та нерухомості, що складаються із працівників правоохоронних органів, суддів та працівників приватних виконавчих служб.

No comments:

Post a Comment