July 14, 2016

13.07.2016: Росія та НАТО не домовилися щодо врегулювання конфлікту на Донбас

Росія та НАТО не домовилися щодо врегулювання конфлікту на Донбас
Росія та НАТО не домовилися щодо врегулювання конфлікту на Донбас

Головні події і теми дня 13.07.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Росія та НАТО не домовилися щодо врегулювання конфлікту на Донбасі.
  • Міненерго вирішило переглянути формулу розрахунку ціни вугілля.
  • Вищий господарський суд залишив у силі штраф Газпрому у $3,2 млрд.

В Україні

  • Президент Порошенко підписав зміни до закону про судоустрій і статус суддів.
  • Уряд вніс до парламенту проект бюджетної резолюції на 2017 рік. Документ передбачає зростання ВВП на 3 %, скорочення темпів інфляції до 8,1 %. Проект розраховано із врахуванням курсу 27,2 грн/$.
  • Кабінет міністрів схвалив концепцію Фонду енергоефективності. Прем'єр-міністр Гройсман доручив Міністерству фінансів знайти додаткове фінансування для забезпечення видачі "теплих кредитів". Обсяг таких кредитів, виданих українцям за минулий тиждень, становив близько 90 млн грн.
  • Глава Верховної Ради Парубій достроково закрив парламентський день через відсутність депутатів у залі, що призводить до неможливості прийняття рішень. Прогули депутатів стають хронічними. Вони реєструються на початку сесійного дня, а потім залишають залу засідань.
  • Глава уряду Гройсман повідомив, що в липні до парламент буде внесено законопроект, який спрощує адміністрування податків, що дозволить поліпшити ведення бізнесу.
  • Міністерство освіти повідомило про збільшення місць для навчання у вищих закладах освіти за рахунок бюджету до 272 тис. чол. 2015 року кількість бюджетних місць становила 245 тис.
  • Міністр енергетики Насалик заявив про рішення переглянути формулу розрахунку ціни вугілля. При її формуванні буде враховано вартість вугілля на біржі в Польщі, а не в Роттердамі, і виключеноа ціну доставки до України.
  • Вищий господарський суд відхилив касацію Газпрому з приводу штрафу в 85,9 млрд грн ($3,2 млрд), накладеного Антимонопольним комітетом України на російського монополіста за порушення законодавства щодо захисту економічної конкуренції.
  • Суд поновив на посаді заступника військового прокурора Кулика, щодо якого ведеться слідство за фактом незаконного збагачення. Заступник глави Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Грищук заявив, що це рішення не скасовує підозр щодо Кулика.
  • Новим прокурором Донецької області призначено колишнього прокурора Київської області Бондаренка. Головне завдання, поставлене перед ним, – боротьба із контрабандою через лінію розмежування.
  • СБУ та Генеральна прокуратура затримали двох колишніх функціонерів із керівництва НБУ, які брали участь у розкраданні державних коштів для "сім'ї" колишнього президента Януковича.
  • Глава Одеської митниці Марушевская подала позови на керівника Державної фіскальної служби Насірова за фактом порушень законодавства при конкурсному відборі чиновників митниці Одеської області.
  • Антимонопольний комітет України розслідує причини подорожчання зрідженого газу на АЗС.
  • Безробіття в Україні поступово зростає. У І та ІІ кварталах 2016 року воно перевищило 10-відсотковий бар'єр, порівняно з 9,5 % 2015 року.
  • Офіційний курс гривні залишається стабільним: 24,82 ₴/$ (-0,02 грн), 27,48 ₴/€ (-0,07 грн), 3,89 ₴/10₽.

Війна

  • За офіційними даними, у ході боїв за попередню добу загинула 1 військовослужбовець, ще 4 – поранено. Кількість зафіксованих зіткнень не скорочується. Бойовики повсюдно використовують важку артилерію та міномети для обстрілів українських позицій.
  • У ході обстрілу Авдіївки загинув місцевий житель. Моніторингова місія ОБСЄ зафіксувала пошкодження будинків у Мар'їнці внаслідок обстрілу бойовиками із важкої артилерії. У Красногорівці пошкоджено будівлю школи.
  • У Мінську проходить черговий раунд переговорів з врегулювання на Донбасі. Українська делегація заявила, що до моменту відновлення контролю над кордоном обговорення інших політичних питань неможливо. Прес-секретар керівника делегації Кучми підкреслила, що проведення виборів в "окремих районах Донецької і Луганської областей" (ОРДЛО) нереально без гарантій безпеки. Вона повідомила, що питання про видачу заручників так і не вирішено, незважаючи на готовність України до компромісів.
    Один із лідерів бойовиків ДНР Пушилін передав спецпредставнику ОБСЄ документи добровольця Правого сектора – оперного співака Сліпака, який загинув під Дебальцевим.
    Росія не виявила інтересу до звільнення свого громадянина, що був захоплений у ході бою із диверсійною групою під Троїцьким. Представники РФ на переговорах знову заявили про відсутність російських військ на Донбасі.
    Спецпредставник ОБСЄ Сайдік повідомив, що сторони переговорів готуються підписати угоду про розведення військових підрозділів на трьох ділянках конфлікту 14 липня. Він відзначив складнощі у підготовці рекомендацій і послідовності виконання таких дій.
    Наступне засідання контактної групи заплановане на 27 липня.

Україна і світ

  • У Брюсселі відбувся саміт Росія–НАТО. Генеральний секретар альянсу Столтенберг заявив після закінчення зустрічі, що спільну позицію щодо конфлікту на Донбасі погодити не вдалося. Він підкреслив стурбованість зростанням порушень режиму припинення вогню та закликав сторони до виконання мінських угод.
  • За даними Deutsche Welle, наступна зустріч міністрів закордонних справ "Нормандської четвірки" відбудеться до кінця липня.
  • Євросоюз вважає збереження транзиту газу через Україну необхідною умовою продовження переговорів з проекту "Північний потік-2".
  • Прем'єр-міністр Великої Британії Кемерон подав у відставку. Королева Єлизавета II затвердила кандидатуру нового прем'єр-міністра. Нею стала міністр внутрішніх справ Мей, яку називають "залізною леді-2". Міністром закордонних справ призначено колишнього мера Лондона Джонсона, затятого прихильника виходу Великої Британії з ЄС.
  • Газпром завершив ліквідацію компанії Росукренерго, якою володів спільно з олігархом Фірташем. Росукренерго була в 2004-2009 рр. основним посередником при постачанням газу до України із Росії.

Тренди

  • Міністр внутрішніх справ Аваков і співробітники спецслужб запевняють, що "хресна хіда" не зможе дестабілізувати ситуацію в Києві; учасників "ходи" в столиці охоронятимуть співробітники поліції і Національної гвардії. Деякі експерти попереджають, що шляхом проходження "хресної ходи" провокації малоймовірні, однак в Києві до його учасників можуть приєднатися "Тітушки". Заходи проходитимуть у робочий день, що спричить транспортний колапс у центрі столиці.
  • Секретар РНБО Турчинов у черговий раз заявив, що Росія готує повномасштабний наступ на Донбасі. Однак деякі військові експерти вважають малоймовірним перехід окупаційної армії до активних військових дій. Моральний рівень місцевих "ополченців" низький, вони не хочуть умирати за "смішні" гроші заради того, щоб російські війська у другому ешелоні почувалися комфортно. Росія використовує Донбас для підготовки своїх військ і випробування новітніх озброєнь.
  • Глава Фонду держмайна Білоус вважає, що не слід проводити конкурс із продажу Одеського припортового заводу за будь-яку ціну. За його словами, головною умовою має бути прозорість процесу. У разі, якщо конкурс не відбудеться в липні через невелику кількість заявок або помилки в їх підготовці, його можна буде провести повторно восени.
  • За оцінками експертів, податок на нерухоме майно завдасть найбільшого удару по власниках сільських будинків, що мають велику кількість допоміжних будівель. Загальна кількість платників податків становить близько 400 тис. чол. До реєстру нерухомості внесено поки близько 40 % об'єктів, тому частина платників податків не охоплена. Однак це не означає, що податок платити не потрібно – за його несплату передбачено штрафи та пені. Усі доходи від оподаткування нерухомості йдуть до місцевих бюджетів. Із 2017 року для власників "елітної нерухомості" – квартир площею понад 300 м2 і будинків площею 500 м2 буде введено додаткові фіксовані платежі.
    Для того, щоб обійти норму закону про оподаткування квартир, фахівці з нерухомості радять перереєструвати їх на кількох власників – членів родини.

No comments:

Post a Comment