July 13, 2016

12.07.2016: Кличко складає із себе повноваження глави БПП

Кличко складає із себе повноваження глави БПП
Кличко складає із себе повноваження глави БПП

Головні події і теми дня 12.07.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Кличко складає із себе повноваження глави БПП.
  • Глава Мінфіну Данилюк обіцяє ліквідувати податкову міліцію.
  • Директор стратегічного підприємства Мотор-Січ зустрівся з Путіним у Росії.

В Україні

  • Депутати Народного фронту, як і раніше, перешкоджають блокування роботи парламенту фракціями Батьківщини та Радикальної партії, що дає змогу приймати закони. Явка депутатів до сесійної зали вкрай низька. Глава фракції Народного фронту Бурбак стверджує, що "агресивні популісти діють за сценарієм Кремля".
  • Прийнято закон про мораторій на нарахування та стягнення штрафів з підприємств – постачальників тепла та електроенергії Нафтогазу, якщо вони не отримали із бюджету компенсації різниці між затвердженими тарифами та власними витратами. Міністр фінансів Данилюк стверджує, що цей закон може негативно вплинути на рішення ради директорів МВФ про виділення чергового траншу кредиту. Він повідомив, що частину завдань, визначених у меморандумі, не виконано, оскільки український парламент так і не прийняв нзизку аконів у фінансовій сфері.
    Військовослужбовцям, які уклали термінові контракти зі Збройними силами, дозволено переукласти їх ще на 1 рік.
    В Україні буде створено базу ДНК військовослужбовців для ідентифікації у разі загибелі в ході військових дій, якщо особу неможливо встановити в інший спосіб.
    У першому читанні прийнято закони: про експорт IT-послуг, що дозволить укладати зовнішньоекономічні контракти в електронній формі; закон, що посилює адміністративні покарання за неправдиву або неповну інформацію про вплив на довкілля та порушення процедури оцінювання наслідків. Крім того, підтриманий у першому читанні закон про стратегічне екологічне оцінювання.
    Прийнято закон, запропонований президентом, про введення додаткового мита в €30/т на експорт брухту терміном на рік.
    Для проведення довиборів у 7 округах затверджено виділення з бюджету 27 млн ​​грн.
    Верховна Рада відмовилася підтримати пом'якшення санкцій щодо Ірану, прийняте РНБО та введене в дію указом президента Порошенка, через недостатню кількість голосів.
  • Міністр фінансів Данилюк обіцяє найближчим часом внести до Верховної Ради законопроект про ліквідацію податкової міліції.
  • Митні експерти США, запрошені до України прем'єр-міністр Гройсманом, дали висновок про наявність серйозної корупції на митниці. Для боротьби з нею вони запропонували провести організаційно-структурні зміни, спрощення процедури та поліпшення інформаційно-технологічного забезпечення.
  • У Києві відкрився перший сервісний центр МВС, що виконує функції МРЕВ ДАІ. За словами міністра Авакова, він має знизити корупційну складову при оформленні документів.
  • Українську "дочку" великої російської мережі кав'ярень "Кофе Хауз" разом із брендом виставлено ​​на продаж.
  • Напередодні засідання ради директорів МВФ, яка має прийняти рішення про виділення чергового траншу кредиту, НБУ тримає стабільним офіційний курс гривні: 24,84 ₴/$ (-0,01 грн), 27,55 ₴/€ (+0,09 грн ), 3,89 ₴/10₽ (+0,02 грн).

Війна

  • На Донбасі внаслідок підриву на міні загинуло двоє військовослужбовців. Ще четверо – поранені під час зіткнень та обстрілів. Луганська військово-цивільна адміністрація повідомила про загибель ще одного бійця спецпідрозділу "Айдар". Кількість втрат в українській армії продовжує стрімко зростати. Секретар комітету парламенту з оборони Вінник повідомив, що за останні шість діб загинуло 13 військових, ще 59 – поранено.
  • Так званий "міністр оборони ДНР" Басурін відхрестився від російських громадян – учасників диверсійної групи, що захоплені у ході бою під Троїцьким, назвавши це "неправдивою інформацією".
  • Глава моніторингової місії ОБСЄ в Україні Апакан закликав сторони, що воюють на Донбасі, до виконання угоди про припинення вогню, згідно із досягнутими домовленостями.
  • У звіті ООН констатовано, що відстань між українською армією та бойовиками на Донбасі скоротилося до 300-500 м. Сторони захоплюють територію буферної зони, прагнучи забезпечити вигідніші позиції. Зросла кількість жертв серед мирного населення. Вона вже наблизилася до цифр серпня 2015 року.

Україна й світ

  • Посол Австрії в Україні Поппеллер пропонує допомогу у поверненні "боргів Януковича".
  • Прем'єр-міністр Канади Трюдо став першим іноземним главою держави, що відвідав військовий полігон в Яворові.
  • Молдова залишить торгові обмеження щодо української молочної і м'ясної продукції і мита на імпорт до кінця року, проте подовжувати їх далі не збирається.
  • Міністр оборони Молдови звернувся до НАТО із проханням про допомогу у виведенні контингенту російських військ із Придністров'я.
  • Більшість європейців – учасників опитування, проведеного Pew Research Center, безпосередньо пов'язують проблему мігрантів зі зростанням тероризму. Респонденти вважають їх економічним тягарем для держави, загрозою ринку праці та важким навантаженням на бюджет за рахунок додаткових соціальних виплат.

Тренди


  • Мер Києва Кличко написав заяву про вихід із Блоку Порошенка, відповідно до закону про держслужбу. Оскільки він обіймав пост глави партії, наступний з'їзд має обрати нового керівника.
    Президент Порошенко домігся того, що партія Удар, лідером якої був Кличко та яка змогла створити фракцію після виборів до Верховної Ради 2012 року, остаточно припинила існування. Кличко перестав бути політиком вищого рівня. Рішення про злиття партій і відмову від президентських амбіцій, судячи з усього, було прийнято на таємній зустрічі Порошенка, Кличка та олігарха Фірташа у Відні 22 квітня 2014 року, де проект "Кличко" був визнаний малоперспективним.
  • На думку радника Кабміну, польського економіста Бальцеровича, Україні вдалося уникнути фінансової катастрофи, але нерішучість у проведенні реформ може поставити під загрозу всі досягнення урядів Яценюка та Гройсмана.
  • Підвищення тарифів на комунальні послуги без зростання заробітних плат закономірно викликало зростання неплатежів. Борг киян за електроенергію компанії Київенерго зріс до 895 млн грн.
  • У суді у підозрюваних у справі вбивства проросійського журналіста Бузини працівники поліцейського спецназу КОРД силоміць взяли проби ДНК. Адвокатів не допустили до процесу, підозрюваних було побито. Тим самим працівники МВС усвідомлено порушують процесуальні норми. Випадок ще раз підтвердив, що влада не вважає обов'язковим для себе виконання законів.
  • Глава стратегічного підприємства "Мотор-Січ, яка виготовляє двигуни для вертольотів і крилатих ракет, з'явився разом із президентом РФ Путіним на відкритті пам'ятника Валаамскої божої матері в Росії. Причиною поїздки він назвав "спільну мету – зміцнення православної віри". За даними працівників заводу, частину виробництва вже перенесено із Запоріжжя до Білорусі та РФ, що дозволяє обійти заборону на постачання військової продукції до Росії.

No comments:

Post a Comment