July 07, 2016

06.07.2016: У Києві пройшла акція профспілок проти підвищення комунальних тарифів

У Києві пройшла акція профспілок проти підвищення комунальних тарифів
У Києві пройшла акція профспілок проти підвищення комунальних тарифів

Головні події і теми дня 06.07.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • У Києві пройшла акція профспілок проти підвищення комунальних тарифів.
  • Суд взяв під варту організаторів незаконного бурштинового бізнесу.
  • Путін наполягає, щоб Україна вела прямі переговори з бойовиками ОРДЛО.

В Україні

  • Роботу парламенту заблоковано фракціями Батьківщини та Радикальної партії. Глава фракції Блоку Порошенка Гринів заявив, що його фракція готова на компроміс і вважає, що дві партії ведуть боротьбу за перевибори Верховної Ради. Гринів припускає, що роботу парламенту буде розблоковано вже 7 липня.
  • У Києві відбулася багатотисячна акція профспілок із вимогами скасування підвищення тарифів. Учасники маніфестації пройшли Хрещатиком і провели мітинги під будівлями Кабміну та Верховної Ради.
  • Міністр закордонних справ Клімкін стверджує, що Україна після самміту в Польщі отримає від НАТО масштабну допомогу, яка дозволить підняти весь оборонний комплекс до стандартів альянсу.
  • Прем'єр-міністр Гройсман заявив про розблокування рахунків компанії "Енергоатом", що дозволить їй закупити пальне для АЕС і провести виплати з кредитів.
  • Суд дозволив взяти під варту п'ятьох підозрюваних в організації і "кришуванні" незаконного бурштинового промислу на Рівненщині.
  • НАБУ заявило про підозру щодо трьох адвокатів, які ведуть справу депутата Онищенка.
  • Прокурором Києва призначено Говду – заступника колишнього прокурора Шокіна. Генпрокурор Луценко заявив, що до Говди немає претензій, і він не пов'язаний із корупційними справами на попередній посаді.
  • Кабінет міністрів подовжив санкції на імпорт продуктів з Росії до 2018 року. Вони введені у відповідь на посилення ембарго з боку РФ.
  • Міністерство фінансів продало боргові державні облігації (ОВДП) на суму 271 млн грн, із них понад 100 млн грн – із п'ятирічним терміном погашення. Ставка за облігаціями становитиме від 16,15 до 16,65 % річних.
  • Офіційний курс гривні залишається стабільним: 24,84 ₴/$ (-0,01 грн), 27,50 ₴/€ (-0,19 грн), 3,84 ₴/10₽ (-0,02 грн). Резерви НБУ зростають третій місяць поспіль і на 1 липня досягли майже $14 млрд.

Війна

  • Ситуація на Донбасі загострюється із кожним днем. Армія зазнає відчутних втрат від обстрілів бойовиків, які використовують важку артилерію та міномети. Тільки за офіційними даними, за попередню добу загинуло 2 військовослужбовців, 10 – поранено. Волонтери повідомляють, що минулого вечора під Авдіївкою внаслідок потрапляння важкої міни вбито 2 військовослужбовців, ще кілька людей – поранено. Усі спостерігачі визнають, що ситуацію на фронті не можна назвати перемир'ям, а переговори не приводять до ослаблення протистояння.
  • Українські військові збили під Авдіївкою великий безпілотник "Форпост", вироблений у Росії 2013 року.

Україна й світ

  • Президент США Обама закликав президента РФ Путіна до виконання мінських домовленостей. У відповідь Путін заявив про важливість прямого діалогу України з проросійськими бойовиками. Про необхідність такого діалогу постійно заявляє депутат Савченко, звільнена із російської в'язниці. Міністр закордонних справ Клімкін стверджує, що Україна ніколи не визнає ватажків терористичних "республік" Донбасу.
  • Рада ЄС відмовилася міняти угоду про асоціацію з Україною та чекає дій від парламенту Нідерландів, де громадяни на референдумі відмовилися від ратифікації угоди.

Тренди

  • Віце-прем'єр-міністр Розенко заявив, що Кабмін ініціював перегляд формули розрахунку ціни на електроенергію, введену НКРЕКУ з урахуванням вартості вугілля в порту Роттердама й доставки його в Україну. З урахуванням цієї формули ціна вугілля підвищилася з $44 за тонну до $63, а відпускна ціна електроенергії, вироблена тепловими електростанціями, зросла на 15-20 %. 2/3 теплових електростанцій належать олігарху Ахметову. Це дозволить йому до кінця року додатково отримати понад 10 млрд грн.
    За словами міністра соціальної політики Реви, раніше уряд за рахунок низьких цін на комунальні послуги змушений був дотувати Нафтогаз. Наразі субсидії отримують 9 із 15 млн домогосподарств. Подальші кроки уряду буде спрямовано на підвищення мінімальних пенсій і зарплат.
  • НАБУ просить у парламенту дозвіл на "прослушку" чиновників. Комітет Верховної Ради дав попередню згоду. Слідчі НАБУ заявляють, що СБУ може контролювати листування у будь-яких системах передавання повідомлень (месенджерах). Громадські активісти вважають, що таким чином НАБУ може отримати контроль за переговорами будь-яких громадян без санкції суду.
  • Виробництво автомобілів в Україні за півроку скоротилося на 34 %. Президент Порошенко ветував закон про ввезення старих іномарок, які могли б скласти серйозну конкуренцію автомобілям, зібраним в Україні, і вніс до нього правки, що повністю змінюють суть закону. У новому варіанті закон не приведе до зниження цін на автомобільному ринку. Ціна нових автомобілів перевищує світові ціни більш ніж наполовину, самі ж автомобілі виробляються шляхом великовузлового збирання. Це позбавляє громадян права вибору автотранспорту, відповідного їх рівню доходу. Ціна українських автовиробників занадто висока та суттєво обмежує коло можливих покупців. Продажі старих автомобілів в Україні скоротилися з початку року більш ніж на третину, порівняно з аналогічним періодом минулого року.

No comments:

Post a Comment