July 05, 2016

04.07.2016: Прокуратура, СБУ та МВС провели операцію "Антибурштин"

Прокуратура, СБУ та МВС провели операцію "Антибурштин"
Прокуратура, СБУ та МВС провели операцію "Антибурштин"

Головні події і теми дня 04.07.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Прокуратура, СБУ та МВС провели операцію "Антибурштин".
  • Підписано закон про зниження акцизу на імпортні старі автомобілі.

В Україні

  • Президент Порошенко ввів в дію секретне рішення РНБО за основними показниками оборонного замовлення на 2016 рік.
  • Підписано закон про імпорт старих автомобілів із поправками, внесеними президентом.
  • Регламентний комітет Верховної Ради визнав недостатньо обґрунтованим подання про зняття недоторканності, затримання та арешт депутата Онищенка. Прокуратура та НАБУ розслідують справу щодо Онищенка про крадіжку бюджетних коштів за допомогою договорів про спільну діяльність підприємств, що належать йому, із компанією "Укргазвидобування". Державна фіскальна служба заарештувала майно Укргазвидобування на 1,8 млрд грн через невиплату ренти за договорами із фірмами Онищенка.
  • Донецькому національному університету, який переїхав до Вінниці, присвоєно ім'я Василя Стуса.
  • Генеральна прокуратура, МВС і СБУ провели у Рівненській області операцію проти організованого злочинного угруповання, що "кришувало" незаконний видобуток бурштину. Серед його учасників – заступник прокурора області, працівники СБУ, як чинні, так й у відставні поліцейські, глави районних адміністрацій, кримінальні авторитети. Силові структури провели понад 100 обшуків, вилучено велику кількість цінностей, валюти, бурштину. Генпрокурор Луценко оголосив про звільнення прокурора Рівненської області та повну заміну керівництва обласної прокуратури.
  • Прокуратура оскаржила рішення суду, який повернув їй справу за звинуваченням у сепаратизмі й замаху на територіальну цілісність колишнього депутата Партії регіонів Царьова. Справу повернено чере відсутність підпису Царьова на документах про оголошення йому підозри.
  • Суд відсторонив від виконання обов'язків прокурора сил АТО Кулика на час проведення слідства (на два місяці). Кулика залишено на волі під особисте зобов'язання. Проти нього висунено звинувачення в незаконному збагаченні.
  • Офіційний курс гривні залишається стабільним: 24,82 ₴/$, 27,64 ₴/€, 3,90 ₴/10₽ (+0,02 грн). Протягом червня НБУ купив на валютних аукціонах $429,6 млн, у травні – $332,7 млн, у квітні – $676 млн.

Київ

  • Жителі передмістя Києва протестують проти вивезення львівського сміття на звалище, розташоване поблизу їхніх помешкань. Мери Львова та Києва після пожежі на найбільшому львівському звалищі домовилися про утилізацію частини сміття на київському сміттєспалювальному заводі.

Війна

  • Обстановка в зоні бойових дій на Донбасі залишається вкрай напруженою, кількість обстрілів та атак бойовиків не зменшується. За добу зафіксовано 62 випадки порушення режиму припинення вогню. За офіційними даними, поранено 2 військовослужбовців. Бойовики використовують важку артилерію, у тому числі, для обстрілів житлових кварталів на підконтрольній їм території і звинувачують у цьому українську армію.
  • Переговори в Мінську буксують в усіх напрямках. Чергова зустріч гуманітарної підгрупи, що обговорювала питання обміну полоненими й доступу до ув'язнених, завершилася нічим.

Україна та світ

  • Деякі французькі депутати, що підтримують Росію, планують відвідати окупований Крим 31 липня. МЗС нагадав іноземним представникам, що всі візити на півострів мають відбуватися відповідно до законодавства України, міжнародного права та резолюції Генеральної асамблеї ООН від 27 березня 2014 року.
  • Перший віце-прем'єр-міністр Кубів заявив, що Україна готується застосувати дзеркальні санкції проти Росії, включаючи митні збори та заборону транзиту автотранспорту.
  • Канцлер Німеччини Меркель заявила, що вихід Великої Британії із ЄС не позначиться на прийнятті до союзу балканських країн.

Тренди


  • Експерти вважають, що поправки, внесені президентом до закону про імпорт старих автомобілів, повністю змінюють його зміст і не приведуть до зниження цін на вторинному ринку в Україні.
  • Виповнилася річниця з моменту початку роботи патрульної поліції у Києві. За рік міліція була перейменована в поліцію, проте до якісних змін це не привело. Кадровий склад структури залишився майже таким самим, активісти вважають, що "переатестація" співробітників була формальною й не спричинила зміну методів роботи. Злочинність зростає, нова поліція не в змозі впоратися із цим завданням. Патрульна поліція в новій формі стала лише імітацією реформ, які вимагало громадянське суспільство.

No comments:

Post a Comment