June 29, 2016

28.06.2016: 20-річчя української Конституції не стало святом

20-річчя української Конституції не стало святом
Колишні прездиенти України Ющенко, Кучма, Кравчук

Головні події і теми дня 28.06.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • 20-річчя української Конституції не стало святом.
  • Унаслідок теракту у стамбульському аеропорту "Ататюрк" загинула українка.

В Україні

  • У Верховній Раді відбулося святкове зібрання, присвячене 20-річчю прийняття української Конституції, в якому взяли участь президент Порошенко та колишні президенти країни. Порошенко анонсував внесення змін до Конституції щодо права кримськотатарського народу на самовизначення у складі України. Він повідомив, що зміни до Конституції у частині судової реформи набудуть чинності 29 червня. Порошенко стверджує, що питання про вибори на Донбасі не може бути розглянуто до повного виконання мінських домовленостей.
    Більшість громадян вважають день Конституції звичайним вихідним.
  • Глава Верховної Ради Парубій заявив, що парламент на початку наступного тижня може ухвалити рішення про зняття недоторканності з депутата Онищенка й дозволити його арешт.
  • Колишні заступники генпрокурора Сакварелідзе та Касько, а також депутат Чумак, що вийшов із Блоку Порошенка, оголосили про створення нової партії.
  • Президент Порошенко заявив про досягнення домовленості щодо виділення чергового траншу макрофінансової допомоги ЄС відразу ж після відновлення кредитування МВФ.

Війна

  • За даними штабу АТО, напруження у зоні бойових дій на Донбасі безперервно зростає. Від кулі снайпера загинув військовослужбовець, ще шестеро – поранені внаслідок підриву на міні та обстрілів. Бойовики безперервно ведуть обстріли передових позицій української армії із мінометів і САУ, активізувалися дії диверсійних груп, авіа- та радіорозвідки. В окремих випадках українські війська відкривають вогонь у відповідь.

Україна й світ

  • У стамбульському аеропорту "Ататюрк" стався масштабний теракт. Двоє терористів-смертників прорвалися до зали вильоту та підірвали бомби. Загинуло понад 30 людей, близько 150 – поранено. У цей момент з аеропорту мали вилетіти два рейси до України. Генконсул у Стамбулі Боднар повідомив про загибель, щонайменше, однієї громадянки України.
  • Прем'єр-міністр Нідерландів Рютте заявив, що його країна підпише угоду про асоціацію Євросоюзу з Україною тільки в разі, коли будуть зняті питання, поставлені на референдумі. Більшість голландців, які проголосували на референдумі 6 квітня, висловилися проти угоди про асоціацію з Україною. На думку Рютте, текст угоди, можливо, і не буде змінений, оскільки інші країни союзу продовжать працювати відповідно до ратифікованих ними документів.
  • Європарламент у резолюції з приводу Brexit закликав Велику Британію прискорити процес виходу з ЄС, а сам союз зробити кращим і демократичнішим. Міністри закордонних справ Франції Еро та Німеччини Штайнмаєр запропонували посилити інтеграцію, економічну, фінансову й податкову конвергенцію у зоні євро, аж до створення загальноєвропейського бюджету та Європейського валютного фонду. Країни "Вишеградської четвірки" виступають проти поглиблення інтеграції у ЄС і зміни загальної політики безпеки, що обмежують самостійність країн – членів союзу. Президент США Обама закликав не впадати у фінансову істерику з приводу Brexit, а розглядати подію як паузу у повній європейській інтеграції. Парламент Нідерландів не підтримав ініціативу щодо проведення референдуму про вихід із ЄС.
  • Президент РФ Путін оголосив про запуск програми виробництва новітніх озброєнь. Особливий акцент буде зроблено на високоточних системах.

Тренди

  • На початку тижня з'явилися повідомлення про створення двох нових партій. Можливо, незабаром з'явиться ще одна, за участі політтехнолога Березовця й депутата Геращенка, радника міністра внутрішніх справ Авакова. Аналітики пов'язують інтенсивну появу нових політпроектів із можливою підготовкою до позачергових парламентських виборів, які можуть відбутися восени. При цьому жодна із партій не має ідеології і не пропонує конкретних кроків із виходу країни із кризи.
  • Події в Євросоюзі після оголошення результатів референдуму у Великій Британії демонструють, що цей варіант був заздалегідь прорахований керівництвом провідних країн Європи. Відцентрові процеси на континенті посилюються із величезною швидкістю. Усі ці зміни об'єктивно розхитують західну систему безпеки та грають на руку агресивним планам керівництва Росії.
  • Президент Туреччини Ердоган не підтвердив повідомлення про вибачення, принесені Росії з приводу збитого літака. Він заявив, що шкодує про загибель пілота та співчуває його родині. Наступного же дня в аеропорту Стамбула “Ататюрк”, що входять до п'ятірки найбільших європейських авіахабов, стався масштабний теракт. Влада Туреччини не пов'язує його з Росією, проте деякі оглядачів припускають, що терористи-смертники в аеропорту могли бути членами організацій, пов'язаних із російськими спецслужбами. Теракт розхитує основи безпеки й демонструє нездатність європейських спецслужб ефективно протидіяти терористичній загрозі, що шириться .

No comments:

Post a Comment