June 24, 2016

23.06.2016: НБУ знизив облікову ставку до 16,5 %

НБУ знизив облікову ставку до 16,5 %
НБУ знизив облікову ставку до 16,5 %

Головні події і теми дня 23.06.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • НБУ знизив облікову ставку до 16,5 %.
  • Спостерігачі ОБСЄ потрапили під мінометний обстріл бойовиків.
  • Збитки ФГВФО за минулий рік збільшилися в 70 разів.

В Україні

  • Президент Порошенко підписав закон, що забороняє приватизацію Укрзалізниці. Підприємство вже корпоратизоване, 100 % його акцій перебувають у державній власності.
  • Експертиза встановила, що частина куль, якими вбиті активісти Майдану, були випущені зі зброї бійців спецпідрозділу "Беркут".
  • Збиток Фонду гарантування вкладів фізичних осіб за 2015 рік збільшився в 70 разів і становив 66,6 млрд грн. За минулий рік вкладникам виплачено 22,7 млрд грн. Фонду було надано цільову позику на суму 26,6 млрд грн для відшкодування вкладникам.
  • НБУ знизив облікову ставку з 18 % до 16,5 %, що, за словами глави НБУ, є реакцією на зниження інфляційних очікувань ринку.
  • Із початку року НБУ купив у комерційних банків на $1,1 млрд, більше, ніж продав. З березня цього року регулятор лише один раз виходив на аукціон із пропозицією валюти. Глава Нацбанку Гонтарева повідомила, що з січня банки купили у населення на $1,4 млрд більше, ніж продали.
  • Гонтарева стверджує, що в липні МВФ погодить зміни до меморандуму про співпрацю з Україною. Дату засідання правління фонду поки не оголошено. Запланований розмір траншу становить $ 1 млрд.
  • Уряд планує в серпні випустити єврооблігації на $1 млрд під кредитні гарантії уряду США. Гарантії прив'язані до видачі чергового траншу кредиту МВФ.
  • Офіційний курс гривні майже не змінився: 24,88 ₴/$ (-0,02 грн), 28,34 ₴/€ (+0,24 грн), 3,87 ₴/10₽ (-0,04 грн).

Війна

  • Ситуація на фронті продовжує загострюватися. У районі Авдіївки окупаційна армія обстрілювала позиції українських військ із самохідної артилерії, усією лінією фронту в Донецькій області вела атаки та обстріли із застосуванням важких мінометів і гранатометів. За офіційними даними, у ході обстрілів загинув 1 – і поранено 11 військовослужбовців. В Авдіївці внаслідок обстрілу постраждав місцевий житель, зруйновано житлові будинки. У селі Водяному на північ від Маріуполя під мінометний обстріл потрапили спостерігачі ОБСЄ та український учасник Спільного центру з контролю та координації.
    У Луганській області військовий тягач врізався у вагончик охорони блок-посту: загинув 1 військовослужбовець, ще 6 – поранено.
  • Переговори тристоронньої контактної групи за участі представників "ДНР" і "ЛНР" у режимі скайп-конференції перенесені на прохання Росії.

Україна й світ

  • У Великобританії відбувся референдум про вихід країни з ЄС. За попередніми даними,  більшість проголосувала за вихід з Євросоюзу - "BrExit".
  • Помічник держсекретаря США Нуланд продовжить в Москві переговори з питань врегулювання кризи в Донбасі й проведення там виборів. У Києві вона зустрілася з президентом Порошенком, головою Верховної Ради Парубієм, міністром закордонних справ Клімкіним і заступником глави адміністрації президента Єлісєєвим. У ході обговорення сторони постійно підкреслювали відсутність альтернатив дипломатичному шляху деокупації Донбасу.
  • Колишній перший заступник голови НБУ Писарук став старшим інспектором фінансового сектора МВФ. Він працював у Нацбанку з 2014 по 2015 рік.

Тренди


  • Лідер партії "Батьківщина" Тимошенко подала в суд на уряд і Національну комісію з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг. Вона стверджує, що ці структури перевищили свої повноваження, необґрунтовано підвищивши ціни для населення на газ українського видобутку, а тарифи на теплову енергію та водопостачання є компетенцією місцевих органів влади. За її словами, Конституція України гарантує, що тарифи мають бути посильними для громадян.
    Глава Кабміну Гройсман звинуватив Тимошенко в корупції під час підписання невигідного газового контракту 2009 року.
    Колишній глава СБУ Наливайченко через суд змусив Генеральну прокуратуру зареєструвати заяву про розслідування офшорних компаній, пов'язаних із президентом Порошенком. Наливайченко й Тимошенко 2015 року домовилися про спільну політичну діяльність.
    За результатами рейтингів Тимошенко випереджає чинного президента, а її партія – президентську.
  • Наглядова рада компанії "Укрнафта" не спромоглася зібратися через відмову міноритарних акціонерів брати участь у зборах. Кіпрські компанії, контрольовані групою "Приват", заявили, що це може погіршити їх позиції при розгляді справи в Стокгольмському арбітражі проти Нафтогазу. Борги Укрнафти перед бюджетом ростуть і становлять вже 10,6 млрд грн. Державна фіскальна служба відкрила розслідування за фактом ухилення від сплати податків посадовими особами компанії.

No comments:

Post a Comment