June 21, 2016

20.06.2016: Депутат Савченко вперше виступила у ПАРЄ

Депутат Савченко вперше виступила у ПАРЄ
Депутат Савченко вперше виступила у ПАРЄ

Головні події і теми дня 20.06.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Депутат Савченко вперше виступила у ПАРЄ.
  • Міністр фінансів Данилюк стверджує, що Україна незабаром отримає черговий транш кредиту МВФ.
  • Звільнено посла України у Туреччині.

В Україні

  • Президент Порошенко звільнив посла у Туреччині.
  • Влада Ізмаїла заявляє про стабілізацію обстановки в місті. До лікарні звернулося 432 особи, серед яких 268 – діти.
  • Міністр фінансів Данилюк повідомив, що текст змін до меморандуму про співпрацю з МВФ практично узгоджено. Він очікує позитивного рішення про виділення наступного траншу кредиту МВФ уже в липні.

Війна

  • На лінії фронту на Донбасі обстановка залишається напруженою, обстріли бойовиків не припиняються. Інтенсивність обстрілів та атак посилюється в нічний час, за відсутності контролю спостерігачів місії ОБСЄ. Українські військові запобігли спробі прориву диверсійної групи під Авдіївкою. За минулу добу, за офіційними даними, 1 український боєць загинув у Луганській області, ще 2 – поранені. У ході обстрілів бойовиками Красногорівки поранені місцеві жителі. ОБСЄ повідомила про виявлення поблизу Донецька станції постановки перешкод і радіорозвідки, що перебуває на озброєнні тільки у російській армії.
    Штаб АТО заявляє, що бойовики обстрілюють позиції української армії із житлових кварталів, а потім, під виглядом вогню у відповідь, ведуть обстріли населених пунктів, що перебувають під їх контролем.

Україна й світ

  • Сенат США звернувся до Ради ЄС із закликом подовжити санкції проти Росії. Керівництво Франції і Німеччини переконано, що ЄС подовжить санкції ще на півроку, а канцлер Меркель вважає, що їх може бути посилено у разі ескалації конфлікту.
  • Заступник голови Верховної Ради Геращенко обурена тим, що в доповіді генерального секретаря Ради Європи Ягланда немає ані слова про порушення прав людини в окупованому Криму й на Донбасі. Єврочиновники пояснюють це тим, що у них не було можливості моніторити ці регіони, тому ситуація в них не потрапила у доповідь.
  • Депутат Савченко виступила на сесії ПАРЄ. Вона закликала євродепутатів сприяти поверненню українців, незаконно утримуваних у Росії. Савченко вважає, що Путін має відповісти у міжнародному суді за агресію проти України.
  • Генеральний секретар НАТО Столтенберг стверджує, що всі дії альянсу у східній Європі зумовлені реакцією на агресію Росії у Криму й на Донбасі. Він звинуватив російську владу в порушенні основного акту НАТО–Росія, який передбачає повагу суверенітету та територіальної цілісності всіх держав. Одночасно НАТО не шукає конфронтації і готова до діалогу з Росією.
  • Віце-президент Байден виступає за збереження санкцій проти Росії до повного виконання нею мінських домовленостей і вважає, що Москва має сплатити високу ціну за агресію в Україні.
  • Польська Gazeta Wyborcza вважає, що Росія готується до повномасштабної війни та інтенсивно переозброює свою армію. На думку оглядачів газети, президент РФ Путін продовжуватиме агресивну зовнішню політику, уже не приховуючи при цьому свою участь у конфліктах. Спробу задобрити агресора газета вважає помилковою.

Тренди

  • Прес-секретар президента РФ Путіна Пєсков повідомив, що, на думку керівництва Росії, озброєна місія ОБСЄ на лінії розмежування та місія на час проведення виборів на Донбасі повинні мати різні мандати. Ці питання мають розглядатися окремо.
  • На думку українського представника на мінських переговорах, колишнього глави СБУ Марчука, російська армія не пробиватиме "сухопутний коридор" із Донбасу до Криму, оскльки це призведе до важких втрат.

No comments:

Post a Comment