June 18, 2016

17.06.2016: Путін допускає озброєння місії ОБСЄ на Донбасі стрілецькою зброєю

Путін допускає озброєння місії ОБСЄ на Донбасі стрілецькою зброєю
Путін допускає озброєння місії ОБСЄ на Донбасі стрілецькою зброєю

Головні події і теми дня 17.06.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Путін допускає озброєння місії ОБСЄ на Донбасі стрілецькою зброєю.
  • Затримано колишнього заступника глави Нафтогазу.
  • Євросоюз подовжив ще на рік санкції щодо Росії за анексію Криму.

В Україні

  • Генеральна прокуратура повідомила про затримання колишнього заступника глави Нафтогазу Кацуба за участь у крадіжці бюджетних коштів при купівлі "вишок Бойка" для компанії "Чорноморнафтогаз".
  • Працівники Київського авіаремонтного заводу "410 ГА", що входить до концерну "Укроборонпром", вийшли на акцію протесту проти спроби призначення нового директора, який не має досвіду роботи. Вони стверджують, що такі дії є рейдерським захопленням прибуткового підприємства.
  • Глава Національної поліції Деканоїдзе вважає, що зростанню злочинності в Україні сприяє погіршення соціально-економічної ситуації, внутрішня міграція та незаконний обіг зброї. Для розв'язання цієї проблеми вона запропонувала підвищити мотивацію поліцейських, піднявши їм зарплату.
  • Ще один банк – "Євробанк", що належить до категорії дрібних, оголошено неплатоспроможним. Фонд гарантування вкладів увів до банку тимчасову адміністрацію.
  • Офіційний курс гривні залишається стабільним, НБУ продовжує купувати надлишки валюти у комерційних банків: 24,90 ₴/$, 28,03 ₴/€ (-0,20 грн), 3,81 ₴/10₽ (+0,03 грн).

Війна

  • Бойові дії на Донбасі не припиняються, бойовики продовжують обстріли та намагаються вести розвідку боєм. За офіційними даними, від кулі снайпера під Авдіївкою загинув 1 військовослужбовець, ще 5 – поранені унаслідок обстрілу в Мар'їнці та на околицях Горлівки.
  • Моніторингова місія ОБСЄ повідомила про нову ескалацію конфлікту на сході України. Головними осередками бойових дій названі Авдіївка, Ясинувата, Донецький аеропорт і світлодарська дуга. Заступник глави місії Хуг заявив, що сторони не дотримують мінських домовленостей, без чого неможливо досягти стабілізації ситуації.
  • За словами заступника глави адміністрації президента Єлісєєва, у ході засідання радників глав держав "нормандської четвірки" було погоджено 11 принципів розведення сил на Донбасі та три райони, де це відбуватиметься, – Станиця Луганська, Петровське та Золоте. Він сподівається, що план буде реалізований до 1 липня 2016 року.

Україна й світ

  • Президент РФ Путін на Санкт-Петербурзькому економічному форумі назвав окуповані райони Донбасу "невизнаними республіками" і заявив, що вони мають якомога швидше отримати "особливий статус" шляхом прийняття Україною закону. На його думку, місію ОБСЄ на Донбасі потрібно озброїти легкою стрілецькою зброєю.
  • Євросоюз подовжив ще на рік санкції щодо Росії за захоплення Криму.
  • МЗС України висловив протест проти заяви генерального секретаря Пан Гі Муна про те, що Росія має відіграти найважливішу роль у вирішенні конфліктів у Сирії та Україні. Прес-секретар Пан Гі Муна підтвердив, що він не відмовлятиметься від своїх слів. Згадки про Україну зникли з офіційного тексту промови генерального секретаря.
  • Саміт НАТО у Варшаві, швидше за все, не надасть Грузії план дій щодо членства в альянсі. Основним противником ПДЧ для Грузії виступає Франція, яка наполягає на тому, що такі дії можуть спровокувати Росію.
  • Голова військового комітету НАТО генерал Павло заявив, що повернення альянсу до нормальних взаємин із Росією неможливо до відновлення територіальної цілісності України. Відносини України з НАТО будуються за відпрацьованою програмою та мають хорошу перспективу. Альянс продовжуватиме підтримку Києва за допомогою трастових фондів і програм допомоги окремих країн – членів НАТО.

Тренди


  • Депутат Онищенко, щодо якого прокуратура подала до Верховної Ради подання про позбавлення недоторканності, заявив, що відкрита проти нього кримінальну справу пов'язана з політичним тиском та є спробою відібрати бізнес. Генеральна прокуратура підтвердила його повернення в Україну.
  • Депутат фракції Народного фронту Ємець повідомив, що призначення нових членів Центральної виборчої комісії відкладено до завершення консультацій із парламентськими фракціями. Дата розгляду подання залежить, перш за все, від президента. Ємець вважає, що у Верховній Раді голосів для голосування за представленими кандидатурами недостатно.

No comments:

Post a Comment