June 17, 2016

16.06.2016: НКРЕКП підвищила тарифи на холодну воду

НКРЕКП підвищила тарифи на холодну воду
НКРЕКП підвищила тарифи на холодну воду

Головні події і теми дня 16.06.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • НКРЕКП підвищила тарифи на холодну воду.
  • В Україні офіційно створені Сили спеціальних операцій.
  • Депутат Онищенко втік від українського слідства за кордон.

В Україні

  • Президент Порошенко підписав закон, що спрощує реєстрацію та перереєстрацію лікарських засобів, вироблених у США, ЄС, Швейцарії, Австралії, Японії і Канаді.
  • Верховна Рада затвердила створення двох родів військ – Сил спеціальних операцій і Високомобільних десантних військ. Військове командування розширюється шляхом створення оперативного штабу Збройних сил України. Верховна Рада не підтримала закон про спецконфіскації, внесений фракцією Народного фронту. За словами авторів закону, він спрямований на розблокування майже 50 млрд грн, заарештованих на рахунках колишнього президента Януковича та його оточення. Фракція поставила ультиматум про відмову від участі в голосуванні, доки закон не буде прийнятий. Депутати не підтримали постанову, внесену депутатами Савченко та Шухкевичем щодо скасування закону про судоустрій і статус суддів. Тепер закон може бути затверджений главою парламенту та президентом. Також не було підтримано постанову щодо скасування закону про зниження акцизів на ввезення імпортних автомобілів. Парламент прийняв звернення до Вселенського патріарха Варфоломія про надання автокефалії Української православної церкви (Київського патріархату).
  • Національна комісія з регулювання у сфері комунальних послуг та енергетики підвищила тарифи на централізоване водопостачання та водовідведення "у зв'язку із зростанням цін на електроенергію і підвищенням зарплати працівників підприємств". Тарифи подорожчають від 5 % до 50 %, залежно від регіону, у Києві ціни зростуть на 30 % з 1 серпня.
  • НАБУ та генеральний прокурор Луценка заявили, що депутат Онищенко, якого вони мають намір позбавити недоторканності, виїхав за кордон. Луценко стверджує, що Онищенко може бути засуджений заочно.
  • Міністр оборони Полторак повідомив, що указ про демобілізацію військовослужбовців, призваних у ході п'ятої хвилі 2015 року, буде підписаний наступного тижня.
  • Сбербанк Росії оголосив, що не збирається продавати свій дочірній банк в Україні, а докапіталізація йому не потрібна. Два інших російських державних банки – ВТБ і Зовнішекономбанк (власник Промінвестбанку), розглядають пропозиції про продаж "дочок" в Україні.
  • Фонд гарантування вкладів ввів тимчасову адміністрацію до Класикбанку, що належить колишньому кандидату в мери Києва Думчеву. 14 червня НБУ зарахував його до категорії неплатоспроможних через непрозору структуру власності.
  • Офіційний курс гривні залишається стабільним: 24,90 ₴/$ (+0,02 грн), 27,82 ₴/€ (-0,12 грн), 3,78 ₴/10₽.

Війна

  • За попередню добу внаслідок бойових дій поранено 2 військовослужбовців. Під час обстрілу бойовиками пропускного пункту "Маріїнка" поранено 2 мирних жителів. КПВВ закрито.
  • Заступник голови Верховної Ради Геращенко, член контактної групи на переговорах у Мінську, заявила, що за півтора року вдалося звільнити 80 заручників. За її даними, на окупованій території на Донбасі перебувають 112 українських заручників – як військовослужбовців, так і цивільних осіб. Геращенко стверджує, що рішення про звільнення приймають в Кремлі, який шантажує Україну, вимагаючи проведення "виборів" у "ДНР" і "ЛНР".

Україна й світ

  • У Санкт-Петербурзі відбувся міжнародний економічний форум за участі президента РФ Путіна. Серед гостей були генеральний секретар ООН Пан Гі Мун, голова Єврокомісії Юнкер, прем'єр-міністр Італії Ренці та багато колишніх політиків високого рівня.
  • Росія збирається подовжити санкції на ввезення імпортного продовольства з Європи на 2017 рік.
  • Міністр оборони Польщі Мацеревич вважає, що в даний момент найбільшою загрозою для світової безпеки є Росія, метою якої є руйнація існуючого міжнародного порядку.
  • Росія попросила відстрочки для підготовки відповіді на українські заперечення за позовом у Лондонському суді щодо "боргу Януковича". Прем'єр-міністр Гройсман у США заявив, що питання про повернення боргу Росії слід розглядати у зв'язці з анексією Криму.

Тренди


  • Глава Єврокомісії Юнкер заявив, що санкції з Росії буде знято тільки після повного виконання нею мінських домовленостей. При цьому питання Криму фактично було винесено за дужки обговорення, оскільки в документах, підписаних в Мінську, немає жодного слова про агресію Росії у Криму. ЗМІ РФ подають проведений захід як прорив російської дипломатії і пророкують швидке зняття санкцій. Однак представник Білого дому заявив, що санкції проти Росії залишаться в силі, а в червні буде прийнято рішення ЄС про їх подовження ще на півроку.
  • Мер Генічеська звернувся до прем'єр-міністра з проханням розв'язати проблему з постачанням газу для опалення в зимовий період. Росія відмовляється віддати газ, закачаний до Глебівського сховища на території окупованого Криму. Узимку 2016 року постачання газу були тимчасово дозволені президентом РФ Путіним, нібито на прохання мера Генічеська. За півроку після припинення постачань газу з півострова український уряд нічого не зробив для вирішення питання. Спостерігачі не виключають, що в разі, якщо заходи не будуть прийняті, постачання газу в Генічеськ можуть бути ув'язані Росією з вимогами, що суперечать національній безпеці України.
  • Деякі експерти вважають, що виділення Високомобільних десантних військ в окремий рід військ не спричинить підвищення обороноздатності та керованості армією, а лише збільшить командний і штабний персонал. При цьому експерти підкреслюють необхідність і своєчасність створення Сил спецоперацій, відповідно до стандартів НАТО.

No comments:

Post a Comment