June 15, 2016

14.06.2016: Росія звільнила двох українських політв'язнів

Росія звільнила двох українських політв'язнів
Росія звільнила двох українських політв'язнів

Головні події і теми дня 14.06.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Росія звільнила двох українських політв'язнів – Солощенка та Афанасьєва.
  • Верховна Рада прийняла закон про фінансову реструктуризацію.
  • НАБУ провело обшук в офісі авіакомпанії МАУ, що належить групі "Приват".

В Україні

  • Верховна Рада прийняла закон про фінансову реструктуризацію. За словами офіційних осіб НБУ, закон є необхідною умовою продовження співпраці з МВФ і стане шляхом до одужання фінансового сектора. За допомогою механізму реструктуризації банки можуть вирішувати питання проблемних кредитів і "токсичних" активів, а позичальники – цивілізовано уходити  від боргів без процедури банкрутства. Закон передбачає повну добровільність процесу та можливість приєднання інших кредиторів до процедури реструктуризації.
  • Депутати відмовилися скасовувати ліцензії на експорт та імпорт тютюну та алкоголю.
  • На повторне читання відправлено один із законопроектів "безвізового" пакету, який визначає перелік документів, що підтверджують українське громадянство та засвідчують особу.
  • Глава парламентської фракції Народного фронту Бурбак вважає, що Верховна Рада зобов'язана якнайшвидше ухвалити закон про спецконфіскаціі, а кошти колишнього президента Януковича та його оточення, заарештовані урядом Яценюка, використані для фінансування оборонного замовлення.
  • Національне антикорупційне бюро провело обшук в офісі авіакомпанії МАУ. Керівництво НАБУ заявляє, що обшук проводився в ході розслідування справи про зловживання службовим становищем співробітників Державіаслужби. Офіційні особи МАУ стверджують, що подібні дії є тиском на бізнес, необхідні ж документи компанія готова була надати добровільно.
  • Нафтогаз заявив про намір купити 200 млн м3 газу в українських газовидобувників. Глава компанії Коболєв заявив, що таким чином буде вирішено два завдання – наповнення підземних сховищ і збільшення прибутку шляхом подальшого перепродажу газу в опалювальний сезон.
  • Офіційний курс гривні знову дещо зміцнився: 24,91 ₴/$ (-0,05 грн), 27,97 ₴/€ (-0,17 грн), 3,77 ₴/10₽ (-0,09 грн). НБУ продовжує скуповувати надлишки валюти у банків на аукціоні. У ході сесії він купив майже $45 млн.

Війна

  • Напруженість на Донбасі зростає із кожним днем. Бойовики та окупаційна російська армія відкрито застосовують танки й важку артилерію для обстрілів українських позицій. В офіційних даних повідомляється, що за попередню добу поранено 6 українських військовослужбовців. Волонтери повідомили, що в ході атаки диверсійної групи під Павлополем поблизу Маріуполя загинули двоє військових, ще один – поранений.
  • Двох українських політв'язнів – Солошенка та Афанасьєва – повернено до України. Показовим фактом став їх обмін на двох українських громадян – жителів Одеси, що звинувачені у сепаратизмі й створенні "Бессарабської народної республіки". Держдепартамент США позитивно оцінив звільнення Солощенка та Афанасьєва. Спікер відомства Кірбі заявив, що воно стало ще одним кроком до виконання Росією мінських домовленостей. Він закликав РФ звільнити всіх ув'язнених українців, які перебувають у в'язницях за сфабрикованими політичними звинуваченнями.

Україна й світ

  • Україна й НАТО підписали угоду про встановлення відносин у сфері купівлі-продажу озброєнь для підтримки українських Збройних сил.
  • Німецька служба захисту конституції заявила, що кібератаку на сервери Ради безпеки Нідерландів організувала хакерська група, керована російськими спецслужбами.
  • Сенат США готовий виділити Україні у 2017 фінансовому році на оборонні потреби додатково $250 млн у разі успіхів у проведенні структурних реформ у країні. Таким чином, загальна сума допомоги Україні може сягти $500 млн.

Тренди


  • На думку українських експертів і політиків, обмін двох українських політв'язнів на громадян, звинувачених у сепаратизмі, свідчить про визнання Росією своєї участі у дестабілізації ситуації в Україні. Більшість спостерігачів переконані, що двоє одеситів, які брали участь у підпалі одеського Будинку профспілок, займалися шпигунством і диверсійною діяльністю на користь РФ.
  • Президент Порошенко доручив Генеральному штабу підготувати план мобілізації і функціонування держави в умовах широкомасштабного вторгнення та введення воєнного стану. Він стверджує, що загальна мобілізація не оголошена досі завдяки високій ефективності кампанії із залучення військовослужбовців на контрактну службу. За його словами, необхідно також розвивати територіальну оборону та готуватися до партизанської війни.
    Експерти вказують, що відсутність планів на випадок широкомасштабної агресії Росії після більш ніж двох років безперервної війни свідчать про повну некомпетентність керівництва Генерального штабу та Верховного головнокомандувача.

No comments:

Post a Comment