June 12, 2016

11.06.2016: Під Авдіївкою армія знову зазнала важких втрат

Під Авдіївкою армія знову зазнала важких втрат
Під Авдіївкою армія знову зазнала важких втрат

Головні події і теми дня 11.06.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Під Авдіївкою армія знову зазнала важких втрат.
  • Венеціанська комісія вважає закон "про диктат партійних лідерів" таким, що не відповідає європейським стандартам.
  • Прокуратура заарештувала колишнього помічника міністра економічного розвитку.

В Україні

  • Слідчі Генеральної прокуратури затримали колишнього помічника міністра економічного розвитку Сухомлина. У 2012-2013 рр. він працював помічником президента Порошенка в період його керівництва міністерством. Сухомлина звинувачують у побудові "схем" для одіозного олігарха Курченка – "гаманця родини" колишнього президента Януковича та змові із чиновниками уряду Азарова. Деякі спостерігачі та експерти зазначають, що арешт міг стати результатом "розборок" власників тютюнового монополіста-дистриб'ютора "Мегаполіс" із Сухомлином.

Війна

  • Ситуація на Донбасі погіршується із кожним днем. Тільки за офіційними даними, унаслідок підриву на мінах та обстрілів за попередню добу загинуло 2 – і поранено 10 військовослужбовців. Епіцентром боїв залишаються околиці Донецька, Горлівки та Новотроїцького. Спостерігачі повідомляють про серйозні втрати армії унаслідок вечірніх обстрілів з боку бойовиків під Авдіївкою. Концентрація військ окупаційної армії у прифронтовій зоні постійно зростає, Росія щодня перекидає через неконтрольовану Україною ділянку кордону важку військову техніку, артилерію, боєзапаси, пальне. Бойовики ведуть обстріли житлових кварталів підконтрольних їм населених пунктів під виглядом вогню української армії. В Авдіївці внаслідок обстрілу житлових кварталів бойовиками поранено дитину. Минулого вечора під обстріл важкої артилерії потрапив Торецьк, пошкоджені житлові будинки та об'єкти інфраструктури.

Україна й світ

  • Венеціанська комісія визнала таким, що не відповідає європейським стандартам, закон "про диктатуру партійних лідерів", який Верховна Рада прийняла після більш ніж двадцяти невдалих голосувань. Закон був підтриманий фракціями в ході торгів за відставку уряду Яценюка. Після прийняття закону Блок Порошенка та Народний фронт провели з'їзди, де виключили зі своїх списків кандидатів, яких лідери партій не хотіли б бачити у парламенті після ротації і переходу частини депутатів на роботу до уряду.
  • У Великій Британії 23 червня відбудеться референдум про вихід із ЄС (BrExit). Напередодні плебісциту результати опитувань громадської думки показують, що кількість євроскептиків незначно перевищує число тих, хто виступає за збереження єдиної Європи. Наслідки референдуму можуть повністю змінити політичний ландшафт Євросоюзу.
  • Двоє українських політв'язнів – Солощенко та Афанасьєв, засуджені російським судом, за словами їхнього адвоката, написали прохання про помилування президенту Путіну. Україна передала Росії усі необхідні документи для їх повернення.

Тренди

  • Заступник голови Верховної Ради Сироїд у статті для "Дзеркала тижня" виклала свій план поетапного виходу із конфлікту на сході України. Вона вважає, що реінтеграція Донбасу має здійснюватися у такій послідовності:
    • Визнання територій окупованими російськими військами та юридичне об'єднання процесів окупації Росією Криму та Донбасу, що дасть у подальшому можливість висинути позови про відшкодування збитків як на рівні держави, так і на рівні окремих громадян і підприємств. При цьому повністю перекрити будь-який товарний обмін з окупованою територією, надавши громадянам українські базові адміністративні послуги.
    • Деоккупація та роззброєння. Найбільш імовірна комбінація військових і невійськових методів. На деокупованих територіях має бути введено військовий стан і відновлено український суверенітет через механізм військово-цивільних адміністрацій. Після цього можна почати розмінування, ліквідацію бойовиків і кримінальних банд, вилучення зброї у населення та відновлення критичної інфраструктури.
    • Відновлення діяльності державних структур, проведення перепису населення, визначення розміру збитків, початок масштабних відновлювальних робіт.
    • Відновлення справедливості та згоди. Покарання за злочини та прощення тих, хто працював у "державних органах" "республік". Люстрація та покарання за злочини й колабораціонізм.
Тільки після виконання всього комплексу заходів можливе проведення місцевих виборів і відновлення самоврядування.

No comments:

Post a Comment