June 15, 2016

6 – 12 Haziran 2016 Ukrayna: Haftasının ana başlıkları

6 – 12 Haziran 2016 haftası "Digest ve Analitik Ukrayna"’dan ana başlıkları

UMB para kısıtlamaları hafiflett – Yeni tarifeler, sübvansiyonlar ve enerji verimliliği – İptal edilmeyen taharet – LGBT "Eşitlik Yürüyüşü" – Ukrayna Rusya'dan gaz satın almaya hazır, ancak daha ucuza – Yeni MSK – Ülkede seçimlerin kokusu alınıyor – İç göçmenler düzenlenmesi – Savçenko Donbas barış görüşmelerinin kendi vizyonunu empoze etmeye çalışıyor – Avrupa Rusya'ya karşı yaptırım hafifletilmesine hazırlanıyor – AB Ukrayna için vizesiz rejim ertelendi
UMB para kısıtlamaları hafifletti
Merkez Bankası Grivnayı stabil tutuyor,bu fiyat artışlarını yavaşladı. Devlet İstatistik, beş aylık sonuçlara göre enflasyon yıllık % 10 üstesinden olmadığını bildirdi. Ancak, UMB enflasyonu düzeltmek için hiç acele etmiyor ve yılllık oranı % 12'nde bıraktı. Bu tahmin devam ederse, regülatör % 18 iskonto oranı daha da azalmasına söz verdi. Merkez Bankası, makroekonomik riskler azalmış ve ülkenin ekonomik büyüme yenilenmekte olduğunu tahmin etmektedir.Bu değerlendirmeye Dünya Bankası uzmanlar katılıyor, UMB gibi 2017 yılında onlar da Ukrayna ekonomisinde % 2-3 büyüme öngörüyor. Maliye Bakanlığı 2017 yılında bütçe kararında % 3 GSYİH büyümesi, % 8.1 enflasyon tahminleri ve 27,2 / $ ortalama oran koydu duyurdu.
Olumlu bir tahmin etkisiyle NBU para kısıtlamaları gevşetmeye karar verdi.Haziran 15'ten ticari banka işlem günü boyunca alış ve satış para seyrini değiştirmesine izin verildi. İhracatçıların döviz gelirin satış oranı % 75'ten % 65'e düşürüldü. Nakit kasa ve ATM'lerden verilme sınırını iptal edildi, gün içerisinde müşteri başına nakit ve değerli metaller çekme limiti 100 bin UAH eşdeğere arttı. Yabancı yatırımcılar yatırımcı başına 1 milyon tutarında Ukrayna temettü çekilme ve aylık temettü % 10'dan fazla olmayan izin verilmiştir.
Olumlu eğilimlere rağmen, analistler yüksek uyarı işaretleri kaydetmektedir. Bunlardan biri kamu bankalarının mevduat tam mevduat garantisi reddetmesi , önümüzdeki birkaç yıl içinde onların Mevduat Garantisi Vakfına bağlanması ve bu bankaların özel yatırımcılar katılması bir karar oldu. Bu durum büyük bankaların son iflaslar ardından bankacılık sistemine kamu güvenini artmaz.
Başka bir tatsız haber IMF kredisinin bir sonraki diliminin boyutunu azaltma olasılığı hakkında Batı medyasının haberi oldu. Hükümet'in Emekli Sandığı bütçesinde olan büyük bir delik yüzünden son derece paraya ihtiyacı varmış. Maliyetler de doğuda aktif savaş eylemler durumunda çıkabilir.

Kamu hizmetleri oranı tekrar yükselecek

Konut ve kamu hizmetleri için sübvansiyon ihtiyacı olan işik sayısı sürekli artıyor. Kiev hükümeti bir önceki yıla göre sübvansiyonların miktarını 12 milyar UAN'a 2 kat artırmasını planlamış. 1 Temmuzdan itibaren sıcak su tarifeleri artacak. Enerji ve kamu hizmetleri Düzenleyici Komisyonu yüksek elektrik fiyatları ve nüfus tarafından tüketilen su azalma nedeniyle yakında % 15 ortalama ile soğuk su tarifeleri de artacağı uyardı. 1 Eylül'den elektrik fiyatı tekrar yükselecek.
Hükümet, fiyatların piyasa ve ekonomik açıdan makul olduğunu söyledi ancak kamu hizmetleri pazarı tam tekel ağırlıklı, tüketici alternatif tedarikçi seçilemez. Bazı analistlere göre, oarasal olmayan teşvik sistemi tüketicileri tasarruf yapmasına teşvik edemez.Hizmet ödemeler sayaçlar yokluğunda şişirilmiş standartlarda yapılır, devlet bütçesinden finanse eden sübvansiyonlar ile tekelcilere garantili beklenmedik bir para kazanç imkanı verir. Başkan Poroşenko, bu amaç için bütçeden 5 milyar ek tahsisine ilişkin yasayı imzalandığında yetkililer bu durumundan tamamen memnun olduklarını doğruladı.
Uzmanlara göre, kamu hizmetleri için fiyatlarındaki keskin artış 14 binin UAH (yaklaşık 600 $) üzerinde borç durumunda tedarikçilerden kaynaklanan davalar konut kaybı tehdidine rağmen,nüfusa masif ödenmemelere yol açacaktır. Aynı zamanda analistler halkın döviz satışında sürekli büyüme kaydediyor, bu durum tasarruflardan harcamaları belirtir.

İptal edilmeyen taharet

Anayasa Mahkemesi yönetim temizleme kanunun anayasaya uygunluğu duruşmasını devam etmektedir. Basına sızdığı bilgilere göre, bu kanun iptal edilecektir. Bu, eski Cumhurbaşkanı Yanukoviç ülkenin liderliği boyunca çalıştı yönetim yetkilileri ve kolluk kuvvetlerin geri dönmesi işaretidir. Yasayı ortadan kaldırmak için skandal karar kabul edilmemiştir, deneme 14 Haziran ertelenmiştir.
Başsavcı Lutsenko, Anayasa Mahkemesi yargıçları onların yasayı iptal etmeye denediğinde daha sıkı kanun kabul edilmesi ile tehdit etmiştir. Adalet Bakanı Petrenko yasa uzmanlarının gelişmeler ve Venedik Komisyonu önerilerini dikkate alarak, Parlamentoyu aklanma yasası yeni bir sürümünü kabul etmeye çağırdı.Sürecinde yer alan aktivistler ve milletvekilleri, Anayasa Mahkemesi mevcut kompozisyonu menfaat çatışması nedeniyle davaya hakkına sahip olmadığını belirtti. Çoğu yargıçlar 2004 tarihi anayasa reformunu kaldırmaya 2010 yılında karar verdi, bu karar eski Cumhurbaşkanı Yanukoviç'a yötetimi gaspetmeye yol açmıştır.
Bazı uzmanlara göre, 2014 yılında kabul edilen yasa, aklanma sürecinin özünü tahrip etmiş ve Maidan aktivistler zulme katılan ve bütçe fonlarının zimmete geçirilen insanlardan total temizlenmeye yol açmamış. Bakan Petrenko'nun söz konusu yasanın yeni sürümü Parlamento alamadı, bu yüzden yakın gelecekte yasa oylama ihtimali düşüktür

LGBT Eşitlik Yürüyüşü

Kiev’de LGBT Eşitlik Yürüyüşü gerçekleştirildi, 1.5 bin katılımcı 5,5 bin polis koruma altına almıştı. Gösteri sırasında polis geçit törenine karşı konuşan yaklaşık 50 kişiyi gözaltına aldı. Uluslararası insan hakları örgütü UAÖ eylem önemli bir olay olmadan bittikten sonra Ukrayna'da insan hakları durumunda düzelmesini belirtti.
Yürüyüş, Ukrayna toplumunu bölmüştür. Geleneksel Hıristiyan değerleri destekleyen nüfusun bir kısmı, LGBT'e bozulmaları propaganda kampanyası diyor. Birçok insanlara göre, diğer kategorilere (engellilere, Çernobil felaketinin sonuçlarından etkilenen insanlara, ihtiyaç duyan insanlar, bekar anneler, evsiz çocuklar) destek yok iken cinsel azınlıkların sivil haklar gösteriş mücadelesi Grant para ile yapılmaktadır. LGBT topluluğu temsilcileri, toplumun baskı hissediyor ve onların ilişkilerini yasallaştırmak birlikte çocuk yetiştirme ve miras haklarını elde etmek mümkün değildir diyor.

Ukrayna Rusya'dan gaz satın almaya hazır, ancak daha ucuza

Milli Reform Konseyi toplantısında Başkan Poroşenko, 2016 yılında Ukrayna Rusya'dan tek bir metreküp gaz almadığını ve daha sonraki alışverişlerde olasılığını kendi belirlecek, söyledi. Fakat Avrupa'dan reverse sağlanan gaz, Ukrayna'ya Gazprom'dan önerilen daha ucuz fiyata satın alınmış Rus gazıdır.Naftogaz başkanı Kobolyev, sözleşme ve Avrupa'dan alınan fiyat altında bir seviyeye indirimi bir değişiklik olması halinde üçüncü çeyreğinde Gazprom'dan alternatif gaz alımlarını ihraç etmiyordur.Şirket, bir sonraki ısıtma döneminde satın almaları ödemesine Dünya Bankasından 500 milyon $ kredi çekmeye çalışıyor. 2015 sonbaharında çekilen 300 milyon $ EBRD kredisi Naftogaz başarıyla geri ödemiştir, kredi hatları bir yıl daha açık kalmaktadır.
Rusya Enerji Bakanı Novak, 1000 m3 başına 177 $ yılının ikinci çeyreğinde gaz sözleşme bedeli Ukrayna için "rahat" ve Avrupa spot piyasa fiyatlarından daha düşük olacağı söyledi. Naftogaz Müdürü Vitrenko, Gazprom tarafından sunulan fiyat Avrupa hub göre anlamlı olarak yüksek bir tekliftir iddia ediyor, bu yüzden Ukrayna tamamen Rus gazının satın almadan vazgeçebilir. Ona göre, bu Stokholm tahkim bir anlaşmazlık ile ilgili Naftogaz pozisyonda lehine ek bir argümanıdır.

Poroşenko MSK adayları önerdi

Başkan Poroşenko ve Ukrayna hükümeti derecelendirmesi hızla kaybetmektedir. Bunlar, istisnasız, bütün anketlerde bir sonucudur. Sosyoloji Kiev Enstitüsü tarafından yapılan bir başka anket parlamento seçimleri yakında yapılırsa, Rada'ya beş partinin temsilcileri geçeceğini gösterdi, bunlar Vatan Partisi, Blok Poroşenko, Radikal Partisi, Muhalefet bloku ve Samopomiç. Cumhurbaşkanlığı sıralamasında büyük bir farkla Vatan Partisi lideri Timoşenko birinci, arkasında Başkan Poroşenko ve Samopomiç Parti başkanı, Lviv Belediye Başkanı Sadovıy olmaktadır.
Poroşenko görevini ikinci bir döneme tutmak niyetinde, bu yüzden olası adayların derece azalmasına çaba gösteriyordur. Lviv şehir dökümü yangın tasfiyesi sırasında üç kurtarıcılar ve çevrecileri ölümü, hükümet yanlısı medya ve blogculara Sadovıy kötülemesi bir kampanya başlatmasına izin vermiştir.
Merkez Seçim Komisyonu da Poroshenko anlamlı derecede kendisi ve kendi partisine hem de istenilen sonucu elde etmesinde yardımcı olabilir. Seçim sağlayan tamamen teknik bir organ olarak, aslında kararların Başkan'a olumlu yapılmasında güçlü bir araçtır. Buna düşüncelere olan kanıtlar geçen hafta ortaya medyada çıkartan Bölgeler Partisi "kara muhasebe"de bulunmaktadır.15 komisyon üyelerinden yetkileri 1 Haziran 2014 tarihinde sona eren 12'si iki yıl içinde değiştirilmemiş, bu onların mevcut hükümete sadakatı vurgulamaktadır.
7 Haziran Poroşenko nihayet Meclis'e 12 Merkez Seçim Komisyonu üyeleri görevden almalar konusunda ve "gruplarla istişare sonuçlarına göre" seçildi 11 yeni üyelerin aday bir karar tasarısı sunulmuştur.
Poroşenko tarafından onaya gönderilen birçok yeni adayları bilen eski MSK üyesi Stavniyçuk'a göre Komisyon, Yuşçenko ve mevcut Cumhurbaşkanı seçimleri sırasında çalışmış kişilerden oluşturulmaktadır.
Halk Cephesi başkanı, iddia edilen bu parti tarafından yapılan bazı adayların milletvekilleri ile kabul edilmediğini söyledi. Listedeki görünüm ülkedeki önemli kararlar alan Cumhurbaşkan, Milli Güvenlik Kurulu Sekreteri, Başsavcı ve İçişleri Bakanı , eski ve şimdiki Başbakanlar, Başkanlık şefi'den oluşan "stratejik Yedi"nin kuliste düzenlemelerin sonucu olabilir.
Böylece liste, Poroşenko ve maiyeti yakında erken seçim seçenekleri ciddi olarak değerlendirmekte ve tam olarak kendileri tarafından kontrol edilen bir oy sayım yapısı istemektedir, doğruluyor. Stavniyçuk, sunulan adaylar arasından iyi oyuncular vardır, ancak seçim sonucunu değişir komisyon başkanına kilit bir aday olmadığı vurguladı. Ona göre, Poroşenko entrikayı tutar ve Meclis'e Komisyon başkanı adaylığını son anda yapacaktır.

"Minsk süreci", Donbas mücadele ve Savçenko teklifleri

Donbas bölgesindeki durum her geçen gün şiddetlenir. Her gün cepheden Ukrayna ordusunun kaybı hakkında raporlar vardır, geçen hafta onlar gider Debaltseve muharebesi dönemi ile karşılaştırılmış, ölü ve yaralı sayısı onlarcalara ulaştı. Çoğu asker bombardıman ve mayın patlamalar sonucu öldü veya yaralandı. Militanlar ve işgal ordusu giderek ağır topçu, MLRS ve tanklar kullanıyor. Sadece Pazar gecesi Avdiyivka banliyösünde Ukrayna pozisyonları güçlü atış nedeniyle altı gönüllü öldürüldü.
Minsk müzakereleri durmuş,tartışılan konularla ilgili herhangi bir karar kabul edilmiyor. Ukrayna tarafının ana konulardan biri mahkumların değişimi ve rehinelerin dönüşüdür. "DNR" Medyası iki Ukraynalı asker daha esir olduğunu bildirdi.
Süreçe iki Rus özel küvvetleri askere değiştiren milletvekili Savçenko müdahale etmeye çalıştı. O, Rusya ve AGİT aracı olmadan mahkum değişimiyle ilgili "DNR" ve "LNR" liderleri ile doğrudan görüşmeleri teklif etmiştir. Savçenko, bu adamlar nasıl konuşulacağını bildiği söyledi. "DNR" ve "LNR" derhal doğrudan görüşmelere hazır olduğunu belirtti.
Sosyal ağlarda, Ukraynalı politikacılar ve halk arasında böyle bir öneri destek bulmadı. Birçok analist, görüşmelerde taraf yaparak Donbass "cumhuriyetleri" "yönetimi" meşrulaştıran Putin'in niyetleri tamamen tutarlı olduğunu belirtiyorlar. Ancak, Minsk Ukrayna temsilcisi Kuçma, direkt görüşmeler esaret Ukrayna vatandaşlarının dönüşü sağlarsa, böyle bir formata karşı değildir.
Başkan Poroşenko muhalif olan bazı Ukraynalı uzmanlar ve siyasetçiler, Minsk barış süreci elverişsiz olarak değerlendiriyor. Onların görüşüne göre, Ukrayna hükümeti işgal altındaki toprakların iadesi ve yeniden entegrasyon için gerçek bir planı yoktur ve o sadece süresini gecikmeye çalışıyor. Bu arada Ukrayna'nın uluslararası pozisyonu kötüleşiyor.
Meclis milletvekili başkan yardımcısı Syroyid bir Donbas dönüş algoritmasını sundu. Bu çözüm Donbas işgal altındaki topraklar olarak tanınması ve tam abluka ile başlamalıdır. Bu durumda orada yaşayan Ukrayna vatandaşı, temel idari hizmet alma hakkını korumuştur. Bir sonraki adım bölge ve sınır kontrolü geri dönüşü olmalıdır, sonra – altyapı yeniden yapılanma ve devlet idaresinin çalışması, Ukrayna'ya karşı askeri eylem üyelerinin  cezalandırılma  sonra af verilmesi ve ayrımcılık isteyenlere hakları yenilgesi. adece bu eylemlerin ardından, yerel ve merkezi hükümet  seçimleri yapabilir.

İç göçmenler "düzeni"

Kabine ödemelerle ilgili ve iç göçmenlerin durumunu mevzuatı değiştirmeye karar verdi. Göçmen belgesi daimi hale gelir. İç yerinden olmuş kişilerle ilgili kararlarına birine kayıt şartlarını, yardım verilme , emeklilik, sosyal ödemeler ve sübvansiyonlar koşulları arttıran değişiklikler verilmiştir. Ayrıca, göçmenler için emeklilik ve yararları üzerinde devlet Oşçadbank'ın tekeli sabitlenmiştir. Yerleşimcilere olan yardım onların maddi yaşam koşulları inceleyen sınav komisyonu kararına bağlı. Bir kez daha hareket özgürlüğü üzerindeki kısıtlamaları getirildi ve yerli göçmen 10 gün süre ile sosyal güvenlik dikkatine getirmek zorundadır, böylece bu onların medeni hakların bir kısıtlaması ve suç işlemiş kişilere eşitlenmedir.

Avrupa Rusya'ya karşı yaptırım yumuşatmak istiyor ve Ukrayna için vizesiz rejim girişini ertelendi

Yakın bir gelecekte Avrupa Parlamentosu Rusya'ya karşı yaptırımların genişletilmesi tartışmaya başlayacak.
Bazı ülkelerin Bakanlar ve Parlamentoları kendi ekonomilerine önemli hasarlara sebep olan yaptırım rejimi azaltmak veya iptal etmek bile istiyor. Bunlar arasında, Rusya üzerindeki baskıyı azaltarak Minsk anlaşmaları uygulamak için teşvik edecek inanan Alman Dışişleri Bakanı Steinmeier. Fransız Senatosu, ülke hükümetine gönderen Rusya'ya yaptırım durdurması bir istek içeren alt meclis itirazını destekledi. Yaptırımlar hafifletilmesi olasılığı üzerine İtalya, Yunanistan ve Macaristan gibi ülkelerin liderleri dile getirdi.
Danimarka Başbakanı Rasmussen ve Polonya Cumhurbaşkanı Duda Rusya'ya karşı yaptırım Minsk anlaşmaların tam anlamıyla yerine getirilmesine uzanmalıdır emindir. Rusya ile müzakerelerde uluslararası hukuk ilkeleri barış ve saygı bir temel olmalıdır. Dışişleri Bakan Yardımcısı Nuland, ABD Kongresi'nde bir konuşma sırasında Rusya'ya karşı yaptırım uluslararası hukuku ihlal sona erinceye kadar tutmak gerektiğini söyledi. Financial Times analistlere göre, AB yaptırımlar altı aya uzatılacak , ama Aralık'a planlanan bir sonraki yıla uzatma hakkında tartışma, Ukrayna için sorunlu olacaktır.
Almanya, Fransa ve ABD'de seçimlerin arifesinde, liderlik etkili Ukrayna'da çatışmayı çözmek için kendi yeteneğini göstermek istiyor. Bunu yapmak için, onların diplomatlar ana noktalarından biri olan Donbass yerel seçimler Minsk anlaşmaların tek taraflı uygulanmasını zorlamak için Poroşenko üzerinde baskı yaratmaktadırі. Öte yandan, Minsk anlaşmaları uygulamış halinde yaptırımlar kalkacak.
Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya yaptırım devamı Fransız parlamenterlerin reddetmesi rezalet olarak ifade etmiştir.
AB Konseyi Ukrayna, Kosova, Gürcistan ve Türkiye için vizesiz rejim hükmünü onaylamamıştır. Bazı kaynaklar karar sonbahara kadar ertelendi iddia ediyor.
Hollanda Hükümeti Ortaklık Anlaşması Ukrayna ve AB metninde bir dizi değişiklik tanıtmak niyetinde, aralarında - askeri-teknik alanda işbirliğinin reddetmesi, Avrupa Birliği'ne kabulü ve mali kaynaklara erişimi garanti reddetmesi. İngiltere'de AB'den çekilme referandum, 23 Haziran tarihinde yapılacak, sakinleri Birliği'nden çekilme oy vermesi de önemli ölçüde Avrupa'nın iç bütünlüğünü zayıflatabilir. Bu sorunların ortasında, Ukrayna, kendi savaş ile, hiçbir Avrupalı politikacılara gerekli değildir ve böylece arka plana itilenir.
Ukrayna toplum serbest vize rejimi vermek üzere Avrupalı yetkililer düzenli aktarma yoluyla Avrupa değerleri ile hayal kırıklığı büyüyor. Yangına yakıt Kolombiya, Tonga ve Palau adaları vatandaşları için AB vize kısıtlamalarının kaldırmaya döktü.
Avrupa'da olaylar AB bölme amaçlı Putin politikası yeterince etkili çalışıyor ve Ukrayna'nın eylemleri Avrupalıların yaptırımlara devam ihtiyaç güvenini güçlendirmez olduğunu gösterir.

No comments:

Post a Comment