June 06, 2016

05.06.2016: Петиція проти параду ЛГБТ у Києві зібрала необхідну кількість голосів

Петиція проти параду ЛГБТ у Києві зібрала необхідну кількість голосів
Петиція проти параду ЛГБТ у Києві зібрала необхідну кількість голосів

Головні події і теми дня 05.06.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Петиція проти параду ЛГБТ у Києві зібрала необхідну кількість голосів.
  • Туреччина заблокувала українських вантажоперевізників.
  • Польща збирається зрівняти зарплати іноземців і польських громадян.

В Україні

  • Глава Національної поліції Деканоїдзе повідомила, що патрульні поліцейські захищатимуть учасників "Маршу рівності" ЛГБТ, запланованого на 12 червня. На сайті Київради петиція за заборону маршу за 5 днів набрала більше 10 тис. голосів, необхідних для її розгляду. Проти маршу виступають представники патріотичних сил і рухів, у тому числі "Свобода" і "Правий сектор".
  • Керівник спеціальної антикорупційної прокуратури Холодницький повідомив, що в ході розслідування у справі "чорної бухгалтерії" Партії регіонів допитано близько 100 осіб. Працівникам прокуратури надає допомогу департамент юстиції США.

Війна

  • Окупаційні війська не припиняють обстріли позицій української армії і населених пунктів, усе частіше використовуючи важку артилерію й танки, активно працюють снайперські підрозділи. У ході бойових дій поранено 7 військовослужбовців. Припинено спробу прориву диверсійної групи під Майорськом. Епіцентрами боїв залишаються околиці Донецька – Авдіївка, Опитне, Піски, а також Широкине, Майорськ і позиції на світлодарському виступі.
    У Красногорівці внаслідок обстрілу поранено місцеву мешканку. Обстрілу також піддалося село Яснобродівка, розташоване в 12 км від лінії фронту.

Україна й світ

  • Турецька влада оголосила про припинення оформлення в'їзду для вантажівок до 1 липня, оскільки Україна вичерпала свою квартальну квоту на разові двосторонні перевезення вантажним автотранспортом. Міністр інфраструктури Омелян повідомив, що питання вже вирішене, допуск для вантажоперевізників розблоковано. Наступного тижня мають відбутися консультації із турецькою стороною про недопущення подібних ситуацій у майбутньому.
  • Президент Польщі Дуда заявив, що його країна готова прийняти всіх біженців, які захочуть там залишитися, але виступає проти жорстких міграційних квот, які хочуть ввести чиновники ЄС.
    Влада Польщі повідомила, що до кінця року збираються видати 1 млн офіційних дозволів на роботу в країні. До 2017 року планується покращення умов праці для іноземців та підвищення їх заробітних плат до рівня зарплат польських громадян.
  • На референдумі у Швейцарії жителі відмовилися від гарантованого щомісячного доходу, який було запропоновано ввести в обмін на скасування соціальних пільг і державного страхування.
  • У Сирії війська президента Асада за підтримки російської авіації почали наступ на центр повстанців – місто Алеппо. Унаслідок боїв і бомбардувань постраждали десятки мирних жителів, сторони конфлікту зазнали важких втрат. Незважаючи на неодноразові заяви про досягнення перемир'я, Сирія залишається зоною збройного багатостороннього конфлікту, до якого залучені й сусідні країни, а також Росія, Іран і Захід.
  • У казахському місті Актобе озброєне угрупування напало на магазини зброї і військову частину. Принаймні, четверо нападників убито, є втрати серед військовослужбовців, поліції і мирних жителів. Влада ввела в місті режим антитерористичної операції.

Тренди


  • Бойові дії на Донбасі тривають, але експерти вже намагаються оцінити вартість відновлювальних робіт. Аналітик УНЦПД Мартинюк на основі даних з Хорватії підрахував, що вартість розмінування території у зоні боїв у Донецькій і Луганській областях може скласти понад €10 млрд. Роботи можуть тривати до 15 років, розмір замінованої площі становить від 7 до 8 тис км2.
  • Депутат Балога заявив, що, за його оцінками, не менше 10 % жителів Закарпаття мають другий паспорт – угорський чи румунський. В Україні офіційно заборонено мати подвійне громадянство.
  • Глава парламенту Парубій вважає причиною катастрофічного падіння рейтингу його партії "Народний фронт" проведення непопулярних реформ і їх повільний темп, що не дозволило громадянам відчути їх результати. У разі проведення дострокових парламентських виборів партія не має шансів потрапити до Верховної Ради.
  • Документи "чорної бухгалтерії" Партії регіонів могли б запустити масштабний процес очищення влади, оскільки в отриманні грошей чиновниками є ознаки злочинів, що описують, щонайменше, 12 статей кримінального кодексу. Однак багато фігурантів справи, як і раніше, залишаються на ключових позиціях у владі, тому експерти прогнозують спробу замовчати або розвалити ці справи. При передачі документів були допущені процесуальні порушення, які можуть спричинити їх невизнання судом у якості доказів.

No comments:

Post a Comment