June 04, 2016

03.06.2016: Порошенко провів прес-конференцію

Порошенко провів прес-конференцію
Порошенко провів прес-конференцію

Головні події і теми дня 03.06.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Порошенко провів прес-конференцію.
  • Комісія ООН опублікувала звіт про порушення прав людини в Україні.

В Україні

  • Президент Порошенко провів розгорнуту прес-конференцію, на якій оголосив про макроекономічну стабілізацію, початок зростання економіки та перемогу над популізмом і хаосом у владі. Основні озвучені ним тези:
    • Безвізовий режим України буде надано, але термін його введення, швидше за все, буде перенесений на кінець 2016 року.
    • Транш МВФ буде отримано в строк, переговори про узгодження тексту меморандуму з фондом підходять до завершення. США гарантували надання кредитних гарантій на суму $1 млрд.
    • Він не вважає себе учасником "офшорного скандалу".
    • Ухвалення змін до Конституції у частині правосуддя – одне з головних його досягнень за час президентства. Для цього він протягом кількох тижнів проводив консультації з фракціями та окремими депутатами, переконуючи їх у важливості голосування.
    • Порошенко розчарований діями генерала СБУ Тріпака, який передав матеріали "чорної бухгалтерії" журналістам і до НАБУ замість того, щоб розслідувати справу в СБУ.
    • До парламенту внесений список нових членів Центральної виборчої комісії, який був складений "за результатами консультацій з фракціями Верховної Ради", а не за поданням Блоку Порошенка.
    • На самміт НАТО у Варшаві українська делегація поїде "не із порожніми руками". Новий стратегічний оборонний бюлетень має підтвердити напрямок на поглиблення співпраці з альянсом.
    • Рішення про можливість створення кримськотатарської автономії буде прийнято після обговорення Конституційною комісією.
    • З олігархами Коломойським та Ахметовим він зустрічався з питань, не пов'язаних із бізнесом. З Ахметовим він обговорював "запрошення на футбольний матч", із Коломойським – ліквідацію податкового боргу Укрнафти.
    • Порошенко заявив, що проведення виборів на окупованій території можливо за українським законодавством після того, як буде вирішено питання безпеки. Він сподівається, що поліцейська місія ОБСЄ з'явиться на Донбасі до кінця року після рішення учасників перемовин у "нормандському форматі". Він стверджує, що не збирався та не збирається призначати "смотрящих" за Донбасом олігархів Ахметова та Бойка.
    • Він заявив про готовність обміняти 50 бойовиків на 25 українських військовослужбовців.
    • Порошенко вважає помилкою публікацію даних журналістів сайтом "Миротворець".
    • Він підтвердив, що міністр інформаційної політики Стець є його кумом, у той час як генеральний прокурор Луценко – ні. Він стверджує, що його близькі зв'язки із деякими політиками та бізнесменами не дають підстав проводити паралелі з "сім'єю" колишнього президента Януковича.
  • Депутат Мураєв вийшов із фракції Опозиційного блоку Верховної Ради. Він пояснив це тим, що потребує більшої свободи маневру для прийняття рішень. Мураєв вважає Опозиційний блок єдиною конструктивною опозиційною силою парламенту.
  • Мер Києва Кличко, який подав заяву про звільнення з посади голови Блоку Петра Порошенка, усе ще залишається керівником партії, оскільки йому поки не знайшли заміну.
  • Глава Національної поліції Деканоїдзе заявила, що до кінця року патрульна поліція візьме під контроль усі дороги національного значення України, для чого потрібно буде набрати й навчити додаткових патрульних.
  • Прем'єр-міністр Гройсман заявив, що до кінця року за рахунок ефективного менеджменту в Укрзалізниці сподівається заощадити до 7 млрд грн бюджетних коштів, які раніше йшли до кишені бізнесменам від влади за рахунок тендерів і контролю над фінансовими потоками. Ці заощадження дозволять провести модернізацію й поліпшити якість пасажирських і вантажних перевезень.
  • Офіційний курс гривні знову дещо зміцнився: 25,00 ₴/$ (-0,05 грн), 27,89 ₴/€ (-0,14 грн), 3,74 ₴/10₽ (-0,01 грн). НБУ продовжує скуповувати надлишки валюти на аукціоні. 3 червня він купив чергові $10,1 млн.

Війна

  • У ході обстрілів у районі промзони Авдіївки й траси Донецьк–Горлівка поранені 8 українських військовослужбовців. Ще один боєць, поранений 1 червня, помер у шпиталі.
  • Випускники шкіл на окупованій території Донбасу зможуть вступити до українських вишів без зовнішнього незалежного оцінювання, склавши вступні іспити. При цьому вони мають спочатку здати підсумкову атестацію й отримати документ державного зразка про повну загальну середню освіту.
  • СБУ затримала офіцера спецпідрозділу фіскальної служби "Фантом" на отриманні хабара за безперешкодний проїзд вантажного автотранспорту у пункті пропуску "Новотроїцьке". У магазинах на окупованій території Донбасу останніми часами з'явилася велика кількість продуктів, вироблених в Україні, у тому числі таких, які швидко псуються, що свідчить про потужний потік контрабанди, що йде через лінію бойових дій.
  • Росія продовжує масоване перекидання на Донбас танків, РСЗО, артилерії, пального та боєзапасів через неконтрольовану Україною ділянку кордону. За даними розвідки, окупанти концентрують поблизу лінії фронту велику кількість військ і техніки.

Україна й світ

  • Прокуратура Нідерландів повідомила, що розслідування катастрофи малайзійського авіалайнера рейсу MH17 наближається до завершення. Результати будуть представлені восени. Слідчі чекають від Росії інформацію про ракетні комплекси "БУК". Повний звіт опубліковано не буде, його долучать до справи, яку слухатиме відповідний суд або трибунал.
  • Міністр закордонних справ Клімкін стверджує, що санкції Заходу щодо Росії можуть бути зняті тільки після виведення російських військ з Донбасу, повернення Україні контролю над кордоном і введення на територію поліцейської місії ОБСЄ. Він не пов'язав вимогу про деокупацію Криму зі зняттям санкцій.

Тренди


  • Журналісти зафіксували участь глави адміністрації президента Ложкіна і кількох олігархів у святкуванні дня народження головного фігуранта "чорної бухгалтерії", колишнього видного члена Партії регіонів Геллера. Аналітики вважають, що таким чином Геллеру було продемонстровано заступництво вищих осіб держави. Президент Порошенко у ході відповідей на запитання журналістів був вкрай роздратований тим, що матеріали "чорної бухгалтерії" потрапили до преси, а не розслідувалися СБУ.
  • Після появи у ЗМІ даних про можливе зняття мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення, глава уряду Гройсман заявив, що скасування мораторію можливе не раніше початку наступного року "після обговорення із зацікавленими сторонами".
  • Перестрілка у Житомирській області, в якій постраждали кілька місцевих жителів і нелегальних копачів бурштину, показала, що "бурштинова проблема" залишається нерозв’язаною, а заходи, ужиті МВС і СБУ, явно недостатні. Деякі експерти вважають, що силові структури й законодавці не зацікавлені у розв'язанні проблеми, оскільки отримують більшу частину доходів від цього нелегального бізнесу.
  • Місія ООН із прав людини представила чергову доповідь щодо дотримання прав людини в Україні. У ній ідеться про сотні фактів незаконного затримання людей, жорстокого поводження й тортур, які застосовуються до полонених обома сторонами конфлікту. Також було приділено увагу розслідуванню двох резонансних подій – вбивств Бузини та Калашникова й утримання під вартою колишнього мера Слов'янська Штепи. Днем раніше помічник генерального секретаря ООН Шиманович заявив про наявність в Україні таємних в'язниць СБУ для тримання осіб, підозрюваних у сепаратизмі, у доступі до яких співробітникам місії було відмовлено. У доповіді зроблено висновок, що ситуація на Донбасі може перерости у затяжний збройний конфлікт. У разі загострення ситуації це може призвести до "катастрофічних наслідків" для мирного населення.
    За словами глави СБУ Грицака, під час зустрічі із Шимановича він пояснив дії служби та оголосив про домовленість про тіснішу співпрацю з місією у підготовці матеріалів для доповідей про права людини в Україні.
  • Згідно із даними онлайн-опитування, проведеного компанією TNS, підтримка президента Порошенка стрімко падає. Більше 2/3 опитаних незадоволені його діяльністю, задовільною його роботу вважають менш 10 % респондентів.

No comments:

Post a Comment