June 06, 2016

30 травня — 5 червня 2016 Україна: Головні події і теми тижня

Головні теми тижня 30 травня — 5 червня 2016 від "Digests & Analytics Ukraine"

Верховна Рада внесла зміни до Конституції – Парламент так і не створив комісію з розслідування офшорів – Прийнято закони про сертифікацію імпортних ліків і зниження акцизів на старі автомобілі – Уперед, до наступного траншу кредиту МВФ – "Чорна бухгалтерія" Партії регіонів – Напруження на Донбасі зростає – Що буде із "безвізовим режимом"?

Верховна Рада прийняла зміни до Конституції і закону про судоустрій

Депутати Савченко та Шухевич проти змін до Конституції
Верховна Рада переважною більшістю у 335 голосів прийняла зміни до Конституції у частині правосуддя. Деякі спостерігачі й депутати вказали на кричущі процесуальні порушення у процесі голосування. Результат був отриманий за рахунок голосування депутатів Опозиційного блоку й тих, хто зазвичай не з'являвся на засіданнях, наприклад колишнього лідера Правого сектора Яроша. Депутати Савченко та Шухевич зареєстрували проект постанови про скасування голосування, заблокувавши, таким чином, можливість підписання закону главою парламенту.
На думку аналітиків, підтримка Опозиційним блоком законопроекту говорить про те, що адміністрації президента вдалося знайти стимули для таких дій, одним з яких могла стати інформація про "чорну бухгалтерію" Партії регіонів. Також не виключений варіант надання депутатам партії і їх бенефіціарам преференцій у бізнесі та гарантій від переслідування за злочини.
Прийнято зміни до закону про судоустрій і статус суддів, згідно з яким, заробітна плата суддів місцевих судів буде вищою за мінімальну у 30 разів, апеляційних – у 50, Верховного суду – у 75 разів. Крім того, передбачено надбавки за вислугу років, науковий ступінь, роботу із секретними документами, а також регіональні коефіцієнти. За розрахунками депутата Пинзеника, зарплата судді Верховного суду перевищуватиме мінімальну у 200 разів, вона буде втричі вищою, ніж у суддів у Польщі, Чехії чи Латвії. Довічне грошове утримання суддів передбачено на рівні 80 % від знов установленої зарплати.
Президент стверджує, що іншого способу подолати корупцію в судах, крім істотного підвищення зарплат суддів, не існує. Заступник глави адміністрації президента Філатов заявив, що після реформи суддів буде неможливо притягнути до відповідальності за прийняття судового рішення, якщо не буде доведено злочинний умисел або незаконні дії. Експерти стверджують, що прийнятими законами судова система практично повністю перейде у підпорядкування президента, за яким залишено право протягом не менше двох років затверджувати призначення і переведення суддів, реорганізацію судів та інші адміністративні дії. Високі зарплати суддів, по суті, є їх підкупом і збільшать фінансове розшарування суспільства.
Багато у чому спірними експерти вважають і прийняті зміни до закону про виконавче провадження, якими запроваджено інститут приватних судових виконавців і створено єдиний реєстр боржників.

Парламент так і не створив комісію із розслідування офшорів

За створення комісії із розслідування фактів використання офшорних компаній президентом України та іншими представниками влади проголосували лише 108 депутатів із необхідних 150. Переважна більшість депутатів правлячої коаліції не голосували або були відсутні, у той час як за президентський проект змін до Конституції проголосувало 335 депутатів практично з усіх фракцій. Це дало можливість президенту заявити на прес-конференції про свою непричетність до офшорного скандалу.
Експерти-політологи вважають, що такий результат свідчить про змову у владі, оскільки крім президента та його оточення, серед більшості фракцій парламенту є особи, прямо або побічно пов'язані з офшорним скандалом Panama Papers і зацікавлені у відмові від розслідування.

Сертифікація імпортних ліків та акцизи на старі автомобілі

Депутати прийняли законопроект про скорочення термінів сертифікації імпортних ліків, а також про допуск на український ринок фармацевтичної продукції, сертифікованої в ЄС, США, Канаді, Швейцарії та Австралії. Таким чином, на думку деяких парламентаріїв, буде прибрано монополію на торгівлю імпортними медпрепаратами та відкрито доступ іноземних виробників до державних закупівель.
Ще одним законом, прийняття якого очікували майже всі автолюбителі, став закон про скасування мит на старі іномарки-малолітражки. Рішення дозволить значно знизити рівень цін на автотехніку. Проти закону виступили продавці нових автомобілів. Один із них, депутат фракції "Відродження", власник компанії АІС Святаш заблокував прийняття закону. Деякі депутати та експерти вважають, що президент Порошенко, який також є співвласником автомобільної корпорації "Богдан" через належний йому інвестиційний фонд, може накласти вето на закон.

"Чорна бухгалтерія" Партії регіонів

"Чорна бухгалтерія" Партії регіонів
Публікація матеріалів "чорної бухгалтерії" Партії регіонів може помітно змінити політичний ландшафт України.
Глава Національного антикорупційного бюро Ситник повідомив, що слідчі бюро допитають усіх осіб, що фігурують в наданих документах, і висловив невдоволення публічними заявами, які можуть вплинути на процес розслідування.
Президент Порошенко заявив на прес-конференції, що розчарований діями генерала СБУ Трепака, який передав матеріали "чорної бухгалтерії" журналістам і до НАБУ, замість того, щоб відкрити кримінальне провадження самостійно. СБУ заявила про готовність підключитися до розслідування цієї резонансної справи.
Колишній член Партії регіонів Ландик стверджує, що колишній глава його фракції у парламенті Єфремов домовлявся про здачу Луганської області російським військам під час переговорів із представниками президента Росії Путіна – братом депутата Королівської і радником президента РФ Глаз'євим. Він повідомив, що СБУ має запис розмови, проте хід справі досі не дано. Ландик заявив, що сепаратистський рух на Луганщині фінансували керівництво Партії регіонів і КПУ, функціонери яких досі вільно почуваються в Україні.
Більшість спостерігачів зазначають, що опубліковані матеріали "чорної бухгалтерії" не містять компромату на чинних представників влади. Це дозволяє припустити, що "злив" був інспірований адміністрацією президента для розчищення електорального поля від конкурентів напередодні можливих позачергових парламентських виборів. Експерти вважають, що адміністрація президента постарається замочати й загасити скандал, як і раніше, шляхом створення нових інформаційних приводів для відволікання уваги суспільства від проблеми корупції у владі. Одним із таких приводів може стати розслідування, ініційоване заявою голови Закарпатської обласної адміністрації Москаля. Він звинуватив колишнього президента Ющенка в отриманні $1 млрд від Партії регіонів і розкраданні коштів фонду "Україна 3000", створеного для будівництва дитячої "Лікарні майбутнього".

Черговий транш кредиту МВФ не за горами?

Україна очікує на черговий транш від МВФПрезидент, глава Нацбанку та міністр фінансів стверджують, що черговий транш кредиту розширеного фінансування МВФ уже практично узгоджений й буде виділений протягом липня. Для цього міністерство фінансів має намір завершити роботу з узгодження змін до меморандуму про співпрацю з МВФ протягом місяця.
Президент Порошенко на прес-конференції заявив, що Україні також буде надано кредитні гарантії США на суму $1 млрд, безпосередньо пов'язані з отриманням кредиту МВФ. На зустрічі з міністрами фінансів країн – членів МВФ регіону Порошенко заявив, що Україна має намір розвивати співпрацю з міжнародними фінансовими організаціями та виконувати їх рекомендації, а також проводити необхідні реформи, у тому числі у сфері боротьби з корупцією. Він стверджує, що в країні досягнуто макроекономічної стабільності й створено передумови для зростання економіки.
Міжнародне рейтингове агентство Moody 's поліпшило прогноз для банківської системи України, змінивши рейтинг із "негативного" на "стабільний". НБУ контролює ситуацію на міжбанківському валютному ринку та постійно скуповує надлишки валюти у комерційних банків, підтримуючи курс у районі 25 грн/$.
На початку тижня у ЗМІ було опубліковано варіант уточненого меморандуму про співпрацю з МВФ, в якому влада України гарантує продаж земель сільськогосподарського призначення, підвищення пенсійного віку, повне скасування спрощеного оподаткування. Про це саме заявили лідери Батьківщини та Радикальної партії, що перебувають в опозиції до уряду та президента. Міністерство фінансів, прем'єр-міністр Гройсман, а за ним й офіційні особи МВФ відхрестилися від цього документу, проте це "вкидання" різко знизило рейтинг влади й продемонструвало її можливі наміри. Глава уряду заявив, що публікація подібних матеріалів погіршує шанси на продовження співпраці з міжнародними фінансовими організаціями та створює загрозу економічній стабільності.
Наявність величезної діри у бюджеті Пенсійного фонду майже неминуче призведе до підвищення віку виходу на пенсію, а практично непомітне зростання економіки при необхідності нарощування витрат на оборону та виплат за зовнішніми боргами підштовхують уряд до радикального перегляду Податкового кодексу. Прем'єр Гройсман заявив, що текст кодексу після його затвердження не змінюватиметься протягом не менше трьох років для забезпечення стабільних умов розвитку економіки та залучення інвестицій. Варіанти кодексу, що просочилися до експертного середовища,  підтверджують, що Кабмін має намір збільшувати податковий тиск на бізнес і громадян, не скорочуючи при цьому витрати на управління. Експерти впевнені, що механізм формування бюджету залишиться незмінним: за основу буде взято бюджет попереднього року й додано додаткові статті витрат із передаванням контролю над фінансовими потоками бенефіціарам парламентських партій за голосування потрібних владі рішень. При цьому, як і в попередні роки, парламент не заслуховуватиме звіт про виконання бюджету поточного року.
Головною проблемою економіки країни експерти вважають відсутність зрозумілої підприємцям стратегії і моделі інтенсивного розвитку, яка змогла б забезпечити надійну співпрацю та взаємопорозуміння між владою, бізнесом і громадянами. Існуючий проект залишає на чолі системи олігархічну владу, незважаючи на заяви президента про деолігархізацію державного управління.

Напруження на Донбасі зростає

Лавров допускає озброєння наглядачів ОБСЄ тільки пістолетами
Черговий етап мінських переговорів закінчився нічим. Пропозиції України про введення поліцейської місії ОБСЄ на Донбас зустрічають категоричні заперечення російської делегації. Міністр закордонних справ Росії Лавров дав зрозуміти, що РФ не погодиться на надання контролю над кордоном воєнізованим, непідконтрольним Москві підрозділам. Єдиним можливим варіантом він вважає озброєння співробітників місії ОБСЄ пістолетами для особистої безпеки.
Питання про обмін полоненими та повернення заручників також залишається відкритим через відмову бойовиків надати інформацію про місця їх тримання та заборону допуску до них представників міжнародних благодійних організацій.
Протягом тижня армія РФ продовжувала інтенсивне перекидання важкої техніки, артилерії, пального та боєзапасів на Донбас через неконтрольовану Україною ділянку державного кордону. У безпосередній близькості від лінії фронту розвідкою зафіксовані великі скупчення військ і техніки.
Усією протяжністю лінії фронту в Донецькій області бойовики та окупаційна армія ведуть обстріли українських позицій і населених пунктів, у ході яких загинуло шість військовослужбовців і, принаймні, один мирний житель. Понад два десятки українських військових дістали поранень. У ході обстрілів окупанти все частіше використовують важку артилерію й танки, ведуть інтенсивну розвідку та намагаються дізнатися про систему української оборони за допомогою дій диверсійних груп. Епіцентрами боїв, як і раніше, залишаються населені пункти в околицях Донецька – Авдіївка, Мар'їнка, Піски, а також Зайцеве, світлодарський виступ і позиції поблизу Маріуполя.
Експерти вважають малоймовірним виведення російських військ з окупованої території унаслідок мирних переговорів. Президент Путін дав зрозуміти, що Росія має намір залишити там окупаційні війська й перетворити Донбас на зону тривалого замороженого конфлікту, який підриватиме економіку України. Мета Москви – знищення української держави, залишилася незмінною, і російська дипломатія прагне досягти її, у тому числі, за допомогою розколу Європи, яка зазнає великих збитків від санкцій. Багато членів ЄС виступають проти їх подовження, тим паче – розширення.
Згідно зі статистикою ООН, війна на Донбасі вже забрала понад 9 тис. життів, більше  21 тис. осіб дістали поранень, 1,7 млн ​​стали внутрішніми переселенцями, близько 1 млн – виїхали до Росії і Білорусі. Крім того, через катастрофічну ситуацію в економіці та різке падіння рівня життя спостерігається масовий виїзд українців до Європи та Америки, що знекровлює Україну та підриває її обороноздатність.

Безвізовий режим для України знову відкладається

Німеччина та Франція –- два головних гравця, що визначають політику ЄС, вирішили ввести до угод про надання безвізового режиму для Грузії, Косово та України додаткові умови з метою швидкого скасування такого режиму у разі різкої зміни міграційної ситуації і порушення претендентами на візову лібералізацію умов договору з ЄС. Незважаючи на те, в Єврокомісії йшлося лише про заявку Грузії, усе три держави перебувають у рівних умовах.

Європейські чиновники постійно заспокоюють українських громадян, що рішення "майже прийнято". Однак президент Порошенко на прес-конференції змушений був констатувати, що рішення може бути прийнято не раніше вересня, а сам безвізовий режим – введений тільки до кінця року.

No comments:

Post a Comment