May 20, 2016

19.05.2016: Дніпропетровськ перейменовано на Дніпро

Дніпропетровськ перейменовано на Дніпро
Дніпропетровськ перейменовано на Дніпро

Головні події і теми дня 19.05.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Дніпропетровськ перейменовано на Дніпро.
  • Верховна рада підвищила "соціальні стандарти" з 1 грудня 2016 року.
  • Українці відзначили день вишиванки.

В Україні

  • Верховна Рада перейменувала 287 населених пунктів і районів у рамках закону про декомунізацію. Дніпропетровськ дістав нове ім'я – Дніпро, Дніпродзержинськ – Кам'янське, Комсомольське – Горішні Плавні, Кузнецовськ – Вараш, а Цюрупинськ – Олешки. Депутати Опозиційного блоку Вілкул і Колесніков зареєстрували постанову про скасування перейменування Дніпропетровська. Мер Філатов заявив, що перейменування міста потребує мінімальних коштів, а населення сприйме його без проблем, адже у просторіччі нинішня назва є загальноприйнятою.Депутати внесли зміни до закону про державний бюджет, відповідно до яких з 1 грудня 2016 підвищуються прожитковий мінімум, пенсії і допомоги. Мінімальна заробітна плата зросте до 1600 грн. Істотно збільшено видатки апарату Верховної Ради та органів виконавчої влади. Витрати передбачається покрити за рахунок збільшення надходжень від податку на прибуток підприємств, ПДВ на українські товари, рентної плати за користування надрами та видобуток природного газу. Верховна Рада не прийняла та відправила на доопрацювання законопроект із "пакету МВФ" про введення автоматизованого арешту коштів у цивільному та господарському судочинстві. Термін утримання в пунктах тимчасового перебування осіб без громадянства та іноземців, які незаконно перебувають в Україні, подовжено з 12 до 18 місяців. Законом урегульовано порядок провадження у справах про затримання іноземців та осіб без громадянства, які підлягають видворенню з України.
  • Прем'єр-міністр Гройсман заявив, що дефіцит Пенсійного фонду в 2016 році становить 145 млрд грн, і ця сума постійно зростатиме. Уряд запропонує, за його словами, "справедливу реформу пенсійного забезпечення", яка дозволить подолати дефіцит і забезпечити необхідний рівень соціальної підтримки.
  • Українці відзначили день національного одягу – "вишиванки".
  • Сайт "Миротворець" відновив роботу. Дані журналістів, акредитованих в донбаських "республіках", прибрані з сайту.
  • Глава Національної поліції Деканоїдзе просить Верховну Раду прийняти закон про "злодіїв у законі". Вона підкреслює, що подібний закон показав свою ефективність у США в період розгулу італійської мафії, і в Грузії.
  • Компанія "Укррослізинг", що належить російському "Внєшекономбанку", вимагає в господарському суді від влади Києва повернення майже 2 млрд грн за 100 вагонів метро, ​​поставлених 2009 року. Київська влада вважає, що виплата цього штрафу може призвести до колапсу метрополітену та пасажирських перевезень міста.
  • Мережі АЗС знову синхронно підвищили ціни на пальне від 0,15 до 0,94 грн за літр.
  • Державна податкова служба підозрює оператора мобільного зв'язку Київстар у несплаті податків в сумі 2,3 млрд грн за участь у схемах незаконного обігу грошей, пов'язаних із фірмами олігарха Курченка – скарбника "сім'ї" колишнього президента Януковича.
  • Слідом за головним військовим прокурором Матіосом, комітет Верховної Ради встановив незаконне відчуження та продаж військового майна колишніми міністрами оборони, що спричинило істотне послаблення обороноздатності країни.
  • Національний банк повідомив, що збитки комерційних банків в І кварталі становили 7,7 млрд грн.
  • Глава НБУ Гонтарева заявила, що банківська система пройшла точку неповернення після проведення радикальних змін у монетарній політиці, програмі нагляду та внутрішній структурі. Це дозволило зміцнити фінансову незалежність НБУ. Гонтарева стверджує, що прогнозні показники інфляції на 2016 рік не коригуватимуться.
  • Заступник глави НБУ Сологуб вважає, що Україна може отримати до кінця року три транші від МВФ у рамках програми розширеного кредитування.
  • Нацбанк підтримує курс гривні на стабільному рівні: 25,26 ₴/$, 28,28 ₴/€ (-0,20), 3,81 ₴/10₽ (-0,07 грн).

Війна

  • За офіційними даними, двоє військовослужбовців загинули від куль снайперів в Авдіївці та Станично-Луганському районі, ще двоє – поранені внаслідок підриву на міні. Удень бойові дії зафіксовані в околицях Донецька та Попасній, уночі атаки продовжилися у промзоні Авдіївки, в Опитному та Новотороїцкому, обстріли зафіксовані всією лінією розмежування.
  • Заступник глави місії ОБСЄ Хуг заявив, що ситуація на Донбасі залишається непередбачуваною, режим тиші постійно порушується. За його словами, українські військові та "бойовики" перебувають дуже близько до лінії розмежування.

Україна й світ

  • Російський суд визнав українських громадян Клиха та Карпюка винними у військових злочинах під час першої чеченської війни. Карпюк був викрадений спецслужбами РФ в Україні, а Клих затриманий у Росії 2014 року. Вони заявили, що для отримання зізнань піддавалися тортурам. Міністерство юстиції України пропонує повернути Клиха та Карпюка у той самий спосіб, що й інших політв'язнів, згідно із Конвенцією про передавання засуджених.
  • Чорногорія стала 29 членом НАТО.
  • Генеральний секретар НАТО Столтенберг запевнив, що сам Альянс та окремі його члени продовжать надання політичної підтримки й допомоги Україні для підтримання її суверенітету й територіальної цілісності. Питання допомоги Україні обговорюватиметься на самміті НАТО 8-9 червня у Варшаві.
  • Глава держдепартаменту США Керрі заявив, що США й НАТО не повернуться до колишніх відносин з РФ до повного виконання нею мінських домовленостей.
  • Генеральний секретар ОБСЄ Заньєр заявив, що організація готова відправити поліцейську місію на Донбас для забезпечення безпеки на місцевих виборах, якщо всі сторони конфлікту виконають мінські домовленості.
  • Літак компанії Egyptian Air розбився, за попередньою оцінкою, у районі Егейського моря. Влада Єгипту вважає теракт однією із можливих причин катастрофи.
  • Російська компанія Транснефть відновлює постачання нафтопродуктів до України трубопроводами.
  • У США визнані безпечними генетично модифіковані культури.
  • У проекті військового бюджету США на 2017 рік закладено допомогу Україні в сумі $150 млн. Військові витрати США заплановані в сумі $610 млрд.

Тренди


  • НАБУ демонструє, що виконує свої функції успішно. У Херсонсокй прокуратурі проведено обшук у справі про вимагання хабара в 700 тис. грн. Однак стосовно високопоставлених чинних чиновників і депутатів, а також колишнього міністра екології Злочевського відомство не знайшло жодних порушень. Деякі аналітики стверджують, що НАБУ використовується командою президента Порошенка для імітації боротьби з корупцією та перехоплення фінансових потоків тих чиновників, які не передають "наверх" частину отриманого доходу. Фігуранти найбільших корупційних скандалів, включаючи президента та його оточення, залишаються недоторканими.
  • Згідно з оцінкою компанії Nielsen, Україна посідає передостаннє місце у списку песимістично налаштованих країн світу, за останній рік знизивши рейтинг на два місця. Рейтинг складеной на підставі індексу споживчої довіри та перспектив на ринку праці у найближчі 12 місяців серед громадян конкретної країни. Глобальний індекс споживчої довіри практично не змінився.

No comments:

Post a Comment