May 16, 2016

9–15 травня 2016 Україна: Головні події і теми тижня

Головні теми тижня 915 травня 2016 від "Digests & Analytics Ukraine"

Глава фракції Блоку Порошенка призначений генеральним прокурором – Скандал "Panama Papers" розгорається з новою силою – Місія МВФ відновила роботу в Україні – Прем'єр-міністр має намір збільшити надходження з митниці – Співачка Джамала перемогла на Євробаченні – Закрито сайт "Миротворець" – "Нормандська четвірка" не може врегулювати кризу на Донбасі – Відновлення Донбасу без закінчення війни
Порошенко зміцнює свою владну "вертикаль"
Верховна Рада у прискореному режимі прийняла поправки до закону про прокуратуру, які дозволили призначити генеральним прокурором Луценка – главу фракції Блоку Порошенка. Після підписання закону президентом кандидатура Луценка була негайно схвалена парламентом. Обранню передували провальні голосування у парламенті, коли для затвердження поправок до закону про прокуратуру не вистачало кількох голосів.
Більшість експертів звернули увагу на те, що у президента не було альтернативних кандидатур, а пропозиції громадянського суспільства не розглядалися. Швидкість прийняття рішення, підписання закону президентом прямо в парламенті та миттєва його публікація свідчать про те, що для Порошенка призначення Луценка було критично важливим саме в цей момент. За офіційною версією, заради цього президент скасував свій візит на антикорупційний форум у Лондоні.
Крім того, експерти звернули увагу на призначення "смотрящим" за Кабміном заступника глави президентської адміністрації Ковальчука та повернення на посаду заступника глави парламентської президентської фракції Кононенка – бізнес-партнера та найближчого соратника Порошенка. При цьому Національне антикорупційне бюро закрило розслідування за фактом його тиску на колишнього міністра економічного розвитку Абромавічуса.
За закон, крім двох фракцій "більшості", у повному складі проголосували депутати фракцій "Відродження" та "Воля народу", які контролюються олігархічними кланами, що свідчить про ймовірну домовленість команди президента з ними та непрацездатність "коаліції" при прийнятті важливих для президента рішень. За позитивне голосування ці фракції, цілком ймовірно, зажадали надання їм доступу до фінансових потоків і контролю над привабливими державними активами. Голосування ще раз підтвердили, що у Порошенка немає конституційної більшості депутатських голосів для прийняття змін до Конституції.
У своєму виступі Луценко заявив, що йде у прокуратуру для того, аби зробити відомство інструментом справедливості для суспільства. Він пообіцяв прискорити розслідування проти колишнього президента Януковича та його оточення.
Реакція соцмереж на призначення була досить однозначною. Більшість аналітиків і блогерів переконані, що Луценко захищатиме президента та його оточення й не здатний "посадити трьох друзів". Кадровий же резерв у Порошенка критично малий, і він довіряє лише кільком своїм найближчим соратникам.
Швидкість призначення Луценка та переписування законодавчих актів під це призначення свідчить, що у президента не може бути відмовок, що "закон не дозволяє що-небудь зробити".

Скандал "Panama Papers" розгорається з новою силою

Міжнародне бюро журналістських розслідувань опублікувало чергову порцію інформації про офшорні фірми, залучені до скандалу Panama Papers. Серед українських фігурантів розслідування – президент Порошенко та його бізнес-партнери, які займають відповідальні державні пости, олігархи Ахметов і Бойко, син колишнього прем'єр-міністра Азарова. Журналісти найближчим часом обіцяють підготувати розгорнутий матеріал із приховування доходів від оподаткування найбільшими українськими політиками та бізнесменами.
Деякі аналітики вважають, що відмова президента від поїздки на антикорупційний форум у Лондоні могла бути пов'язана з публікацією інформації про його офшорні фірми.
На вихідних депутат Луценко оприлюднив відповідь Національного банку про те, що Порошенко не отримував ліцензію на інвестування
    Повна версія дайджесту доступна тільки за підпискою.

    Після здійснення платежу обов'язково надішліть свою адресу електронної пошти і реквізити платника на наш e-mail digests.ua (at) gmail.com для оформлення підписки

No comments:

Post a Comment