May 09, 2016

08.05.2016: Порошенко вбачає тільки дипломатичне вирішення конфлікту на Донбасі

Порошенко вбачає тільки дипломатичне вирішення конфлікту на Донбасі
Порошенко вбачає тільки дипломатичне вирішення конфлікту на Донбасі

Головні події і теми дня 08.05.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Порошенко вбачає тільки дипломатичне вирішення конфлікту на Донбасі.
  • Савченко сплатила штраф за вироком російського суду.

В Україні

  • Президент Порошенко виступив на заході "Перша хвилина світу", присвяченому дню пам'яті та примирення. Він заявив, що його мета  – повернути Україні Донбас дипломатичним шляхом. За його словами, проведення нової хвилі мобілізації залежатиме від обстановки на фронті.

Війна

  • У ході військових дій, згідно з офіційними даними, поранений один український військовослужбовець. Бойовики та російські війська вели обстріл українських позицій в околицях Донецька – у Мар'їнці та Авдіївці, поблизу Оленівки, у Широкиному та в районі Світлодарська.

Україна й світ

  • Адвокат Надії Савченко повідомив, що вона сплатила штраф, призначений російським судом при винесенні вироку.
  • Глава Меджлісу Чубаров закликав Євросоюз ввести ембарго на імпорт російської нафти та відключити від міжнародної системи платежів SWIFT у відповідь на репресії щодо кримських татар.
  • Керівництво Ірану оголосило, що планованого рівня експорту нафти вже досягнуто. Іран готовий обговорювати питання заморожування рівня видобутку. Новий міністр енергетики Саудівської Аравії Аль-Фаліх заявив, що політика на нафтовому ринку залишиться незмінною. Таким чином, незважаючи на згортання видобутку Нігерією та Венесуелою, загальний рівень продажів нафти залишається високим.
  • Спостерігачі в Стамбулі зафіксували, що Росія продовжує перекидання військ і техніки до Сирії морським транспортом.

Тренди


  • Порошенко у черговий раз заявив, що робить ставку на політико-дипломатичний спосіб повернення окупованих територій. Світова історія не знає випадків, коли агресора вдалося б "умовити" повернути захоплену територію. Оголошення регіону окупованим означає, що будь-які псевдодержавні утворення, розташовані там, не мають шансів легалізації. Резолюція Генеральної Асамблеї ООН від 1974 року визнає агресію міжнародним злочином. У цьому випадку Україна отримує право на використання всіх засобів, включаючи і військові, для повернення своєї території. Заморожений конфлікт переходить у статус внутрішньодержавного. Усі подібні конфлікти тягнуться десятиліттями й не дають змогу державам, на території яких вони відбуваються, успішно розвиватися. При цьому загроза військового загострення не зникає.
  • На думку заступника міністра з окупованих територій Туки, введення мобільних бригад на митниці не розв'яже проблему контрабанди. Деякі експерти нагадують, що подібна спроба, розпочата урядом в 90-х роках, призвела до зростання корупції, оскільки "мобільні бригади" у кінцевому рахунку стали стягувати додатковий хабар з митників.

No comments:

Post a Comment