May 10, 2016

Ukrayna: 2–8 Mayıs 2016 haftasının ana başlıkları

2–8 Mayıs 2016 haftası "Digest ve Analitik Ukrayna"’dan ana başlıkları

Ukrayna gaz fiyatı yükselince ısı ve sıcak su fiyatları artıyor - Gümrük krizi - Milli Banka döviz piyasasının serbestleştirilmesi - IMF Ukrayna kredi programı devam etmesine hazır - Bahar zorunlu askerlik başladı - Donbass durumun iyileştirilmiyor

Ukrayna'da kamu hizmetleri fiyatı hızla yükseliyor

Isı ve elektriği sağlayan işletmeler için gaz fiyatları yükselme, asgari ücretler artışı ardından Enerji ve kamu hizmetleri Ulusal Komisyonu, Temmuz'dan itibaren sıtma ve sıcak su fiyatlarını % 75-90 yükseltmesine karar verdi.
Uzmanlar hükümetin politikalarını farklı tahmin ediyor, fakat ısıtma ve sıcak su fiyatlarını yükselten artışı gaz fiyatlarındaki artıştan sonra kaçınılmaz olduğunu iddia ediyor. Nüfusun düşük gelirli kategorileri tarife ‘artışının bir sonucu olarak maruz olmayacak’ hükümetten güvencelere rağmen, belediye hizmetleri için ödeme seviyesi giderek düşmektedir ve ısıtma sezonu ödemelerinden önceki kriz büyük bir sorun olabilir.
Mali yardımlar bütçeden alınarak ve servis sağlayıcılara doğrudan aktarılır. Gerçek tüketim tahmininde açıkça şişirilmiş standartları yer almaktadır. Böylece, su , ısı ve gaz veren şirketlerin sahipleri büyük karlar alıyor. Sübvansiyon paraya döndürmemişten dolayı insanlar bir servis sağlayıcı ödemesi ve enerji verimliliği yatırımı yapması arasında seçilemez, böylece kaynakların gerçek bir tasarrufu alıcıları ilgilenmiyor.
Başbakan Yardımcısı Rozenko’nun 'köy sakinleri gaz tüketimini bıraksın' açıklaması toplumda bir öfkeye neden oldu. Hükümet büyük ormanların yok edilmesine de neden oldu, çünkü insanlar yeni gaz tarifeler ödemeyince sobalı ısıtmaya dönüyor.
Bazı analistler sonbaharda fiyatlar ve enflasyon yükselişini bekliyor, bu durumu ödememeler de zorlaştırır.

NBU döviz kısıtlamaları hafifletti

Bayram haftada hrivnia (UAH) sabit kaldi. Ukrayna Milli Banka, 11 Mayıs'tan ülkeye bir yatırım olarak giren döviz zorunlu satışını iptal etmiş. Banka müşterilerinin döviz satın almak için hrivnia rezervasyon dönemi iki güne indirilmiş.
Yatırımcılar, temettü geri dönüş yasağını kaldırmadan UMB politikasında önemli değişiklikleri görmüyor. Bu nedenle, yatırımcıların yatırımlarından kar beklenemez, ayrıca Ukrayna'da mülkiyetin hukuki koruma yeterli değildir.
Yatırım ortamının % 75 döviz gelirlerinin satış gerekliliğini, döviz sözleşmelerinin ödeme üzerinde 90 günlük kontrolü, döviz kredilerinin erken geri ödeme imkânsızlığı 50.000 $ aşan döviz alma uygulamaların Milli Banka tarafından onaylaması olumsuz etkiler. Döviz kısıtlamaların gevşetilmesi IMF ile işbirliği programı restorasyondan sonra mümkün olabilirmiş.

IMF Ukrayna ile işbirliğini devam ettirmesine hazır

IMF heyeti, 10-18 Mayıs arası Ukrayna'da çalışacak. Ziyaretin amacı, fon tarafından desteklenen bütçe reformları bağlamında mali ve parasal göstergelerin değerlendirilmesi. Karar, Hükümet tarafından gaz ve ısıtma fiyatlarda keskin bir artış açıklanma sonra alındı. Bazı analistler, bu hareket Bakanlar Kurulu değişim sırasıda Başkanlık yönetimi tarafından planlanmış olduğuna inanıyor, Yatsenyuk hükümetin bu konuda kararlı değildi.
Fonun Analistlere göre, öngörülen enflasyon oranları ve 2016 sonucu ekonomik büyüme, daha önce belirtmiş tahminlere göre değişmez. IMF sonra, UMB Başkanı Gontareva de yükselen enerji fiyatları enflasyonu etkilemeyeceğini söyledi.
2016 ilk çeyreğinde ödemeler konsolide dengesi açığı 842.000.000 $, ya da GSYİH'nın % 5.2 idi. UMB, bu gösterge bozulmasını Kasım 2015 yılında çıkarılan yeni alan yükümlülüklere ilişkin kupon verim ödeme ile bağlıyor.
Bu arada, yılın Merkez Bankası varlıkları yabancı menkul kıymet ve ticari bankaların yeniden finansman geri ödeme miktarını artırarak 38 milyar, 887 milyara UAH kadar artmıştır.
YBÜ yatırım fonu analistler, IMF sürükle ile görüşmeler ve fonların başka dilimi ve ABD kredi'nin zamanında alınmaz ise Hükümet'in yabancı tahvili ek emisyonlara başvurmak zorunda kalacağını tahmin ediyor.

Gümrük krizi

TransKarpatian Bölge Devlet İdaresi Başkanı Moskal kendisine sormadan ‘sigara mafyası’ tarafından sunulmuş bölgesel gümrük şefi değiştirilmesi ardindan istifa etmesine hazır olduğunu söyledi. Donbas işgal altındaki topraklardaki kaçakçılığını önlemeye yönelik yetkililerin isteksizlik ve yetersizlik nedeniyle "kara delik" haline gelmiştir. Zhıtomır ve Rivne bölgelerde Belarus sınırına yakın yasadışı madencilik ve kehribar ihracat coşmuş. Yatsenük hükümeti tarafından ilan eden yabancı şirketlerin yönetiminde gümrük iletim reform durdurmuş.
Ülkenin liderleri, bütçenin gümrük yolsuzluk nedeniyle astronomik meblağlar kaybı beyan etmiş. Mali hizmetler başkanı ve Başbakan Groisman, gümrüğü kontrol etmek için departmanlar arası mobil grubu oluşturacağını söyledi. Işgal edilen toprakların Bakan Yardımcısı Tuka'ya göre bu tür önlemlerin kaçakçılık sorunu çözemez, çünkü gaz ihracat ve ithalatı, elektrik ve diğer kaynaklar için prosedürler yanı sıra malların çoğu gümrük işlemler sınırda yapılmamaktadır. Bazı uzmanlar 90. yıllarda hükümet tarafından başlatılan böyle bir girişim yolsuzluk büyümesine yol açtığını hatırlatır, çünkü "mobil ekipler" sonuçta gümrük memurları ek bir ücrete bağlamıştır.

Ülkede bahar zorunlu askerliği başladı

5 Mayıs 30 Haziran arası askerliğe bir sonraki çağrı yapılacaktır. 20 ile 27 yaşındaki Ukrayna vatandaşı orduya çağrılacak. Yüksek öğretim olan kişiler bir yıl, yüksek öğretim olmaksızın insanlar bir buçuk sene görev yapacak. Savunma Bakanlığı acemi askerler terörle mücadele operasyon bölgesi dışında görev yapacağını iddia ediyor.
Başkan Poroşenko mobilizasyon yedinci dalgasının başlangıç tarihi Donbas cephe durumuna bağlı olduğunu söylemiş.

Donbas durumu ve yerel seçimlere hazırlanması

Paskalya tatili itibaren Donetsk bölgesinde ön durum giderek daha karmaşık oldu, militanların ve Rus ordusu saldırıların sayisi arttı. Gözlemciler Rusya işgal altındaki topraklara askeri araçlar, topçu, mühimmat ve yakıt yoğun transferini devam ettiği bildirdi. Araçların bazıları 9 Mayıs "askeri geçit" için hazırlanış kisvesi altında ithal edilmiş.
Ukrayna liderleri bir kez daha de-işgal işlemleri askeri operasyonlar ile hiç mümkün görmemekte olduğunu duyurdu. Başkan Poroşenko, siyasi ve diplomatik düzenleme de-işgalde tek yol olduğunu söyledi. Rusya, Ukrayna politik vaatlerini yerine getireceğini kadar Minsk anlaşmasını devam etmeceğini sürekli göstermektedir. Rusya, Ukrayna Ukrayna-Rusya sınırının kontrolü ve Rus askerlerinin geri çekilmesi kadar onları yürütmek zorunda olduğu konusunda ısrarlıdır.
Ancak, Minsk görüşmelerde heyet başkanı eski Cumhurbaşkanı Kuçma da dahil olmak üzere Ukraynalı politikacılar, bu koşullar altında işgal altındaki topraklarda seçimlerin olamayacağını savunuyor.
AGİT yetkilileri, Donbas'a AGİT polis misyonu getirilmesi imkansız olduğunu vurguladı çünkü polis kuvvetlerini karşıya topçu, roketatar ve ağır zırh ile silahlı ordu gelecek. Misyon başkan yardımcısı Hug, gözlemcilerin amacı sadece kararına dayanarak Minsk anlaşmaları ihlaller  tespit etmekte olduğunu söyledi.
Hükümet yetkilileri kendi yeniden bütünleştirme stratejisi kapsamında işgal altındaki topraklarda ticaret devam etmek niyetinde olduğunu işaretlenmiş, fakat bu strateji kamuoyunun bilgisine sunulmamıştır. Bazı uzmanlar işgal altındaki topraklarda faaliyetleri yürüten Ukrayna şirketlerin bütçe vergi gelirlerinin tutarı küçük olduğunu söylüyor. Aslında o şirketler terörün finansmanının anlamına "cumhuriyetleri" bütçe "vergi" ödemek için çoktan "ikiz şirketler" etmiştir.

No comments:

Post a Comment