April 28, 2016

27.04.2016: Кабінет міністрів підвищив ціни на газ із 1 травня

Кабінет міністрів підвищив ціни на газ із 1 травня
Кабінет міністрів підвищив ціни на газ із 1 травня

Головні події і теми дня 27.04.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Кабінет міністрів підвищив ціни на газ із 1 травня.
  • Самміт Україна–ЄС перенесено на вересень.
  • Бойовики розстріляли автомобілі мирних жителів на блок-посту в Оленівці.
  • Росія спробувала затримати сестру Надії Савченко.

В Україні

  • Кабінет міністрів установив єдину ціну на газ для населення – 6879 грн/1000 м3 з 1 травня. Віце-прем'єр-міністр Розенко запевняє, що малозабезпечені українці не відчують підвищення цін, оскільки субсидії буде скориговано.
  • Уряд призначив виконувачем обов'язків міністра охорони здоров'я заступника міністра Шафранського.
  • Міністерство фінансів розмістило на аукціоні трирічні облігації внутрішньої державної позики на суму 3 млрд грн із прибутковістю 18,44 % річних. Короткострокові облігації розмістити не вдалося.
  • У рамках реструктуризації державного боргу уряд випустить облігації зовнішньої державної позики на суму $ 47 млн ​​і державних деривативів – на $85 млн.
  • Курс гривні залишається стабільним вже другий тиждень: 25,21 ₴/$ (-0,09 грн), 28,50 ₴/€ (-0,06), 3,87 ₴/10 ₽ (+0,06 грн). НБУ продовжує скуповувати надлишки валюти на міжбанківському ринку, підтримуючи курс. 27 квітня регулятор купив $86,6 млн.

Війна

  • У ході боїв, за офіційними даними, поранено п'ятеро військовослужбовців. Зіткнення йдуть всією лінією фронту в Донецькій області, обстрілу піддаються позиції української армії від Азовського моря до Станиці Луганської. Російська окупаційна армія все частіше веде прицільний вогонь із важкої артилерії, корегуючи його за допомогою новітніх технічних засобів. У ближній тил українських військ під прикриттям посадок і зелених насаджень намагаються проникнути диверсійні групи. Спостерігачі на лінії зіткнення констатують погіршення ситуації. Україна зажадала скликання екстреного засідання Ради Безпеки ООН через погіршення ситуації на Донбасі.
  • Перед постом в Оленівці на маріупільській трасі із Донецька минулої ночі бойовики розстріляли автомобілі з мирними жителями, загинуло щонайменше четверо людей. ОБСЄ підтвердила факт їх загибелі. Влада "ДНР" переклала відповідальність за трагедію на українські війська.
  • Білоруська влада заборонила на місяць в'їзд до країни українського представника на переговорах у Мінську, заступника голови Верховної Ради Геращенко. Вона заявила, що таким чином зірвано угоду про обмін полоненими, заплановану на великодні свята.

Україна й світ

  • Президенти Європейської Ради Туск, Єврокомісії Юнкер та України Порошенко домовилися про перенесення самміту Україна–ЄС на вересень. У період до початку зустрічі український уряд має буде продемонструвати виконання зобов'язань з імплементації реформ.
  • Російська влада спробували затримати сестру Надії Савченко при поверненні її на батьківщину. Вона змушена була сховатися в машині консула. Президент Порошенко доручив МЗС повернути її до Україну за будь-яку ціну.
  • Кандидат від Республіканської партії на посаду президента США Трамп заявив, що період відкритої ворожнечі США і Росії має завершитися, але переговори з РФ вестимуться з позиції сили. У передвиборних промовах Трампа Україна не згадується.
  • МЗС Німеччини спростував можливість розміщення збройної поліцейської місії ОБСЄ на Донбасі.
  • Індонезія ввела безвізовий режим для туристів з України.

Тренди


  • З 1 травня в Україні набуває чинності новий закон про державну службу. Метою реформи, згідно із заявами чиновників уряду, є підвищення ефективності держслужби та зростання заробітних плат. Частина співробітників має бути виведена за штат на роботу за контрактом. Закон передбачає поділ політичних і державних посад. Вводиться інститут державних секретарів у міністерствах. Таким чином законодавці спробували виключити повну зміну команди в міністерствах при призначенні нових міністрів. В останній тиждень перед набуттям законом чинності в міністерствах спостерігається вал призначень, які поки прохоять без обов'язкового конкурсу. Деякі експерти вважають, що будь-який, навіть дуже хороший закон, може бути саботований чиновниками, тому імплементація закону про держслужбу буде дуже складною. Крім того, у парламенті вже зареєстровано низку законопроектів про відстрочення введення закону в силу. Ці спроби експерти пов'язують з тим, що представники партії президента та їх союзники із колишніх "регіоналів" ще не встигли призначити на ключові місця своїх прихильників.
  • Помічник держсекретаря США Нуланд, а слідом за нею й держдепартамент змушені виправдовуватися після заяви депутата Верховної Ради Войціцької про тиск на владу України з вимогами проведення виборів на Донбасі та амністії бойовиків. Речник Держдепартаменту Тонер підкреслив, що РФ і бойовики, на відміну від України, не виконують мінські домовленості та постійно порушують режим припинення вогню. За його словами, США не визначають жорсткі терміни для проведення виборів на окупованій території і вважають, що такі вибори мають відбутися в повній відповідності до Конституції України. Нуланд ще раз запевнила українську владу, що санкції проти РФ збережуться до моменту повного виконання нею зобов'язань з мінських домовленостей.
  • Економісти позитивно оцінюють рішення уряду про підвищення ціни газу для населення вдвічі – до 100 % "ринкової вартості". За рахунок "субсидій" влада сподівається пом'якшити ціновий удар по споживачах. При цьому частина експертів вважають ненормальним, що субсидії отримуватимуть 3/4 населення країни. Крім того, субсидіями не зможуть скористатися люди, що знімають житло, особливо тимчасові переселенці з Донбасу та Криму, оскільки ринок оренди житла не врегульовано. Деякі економісти вважають, що "ринкова ціна" за відсутності ринку газу призводить лише до монопольного підвищення цін. Відсутність монетизації субсидій не стимулює домогосподарства до підвищення енергоефективності. Сама система субсидій в умовах монопольного розподілу фактично спонсорує власників теплокомуненерго за рахунок бюджету та консервує ситуацію. Підвищення цін на газ вже спричинило масові вирубки лісу, оскільки населення в сільській місцевості переходить на пічне опалення, відмовляючись від дорогого газу. Частина споживачів не зможе оплачувати нові рахунки, що неминуче спричинить кризу неплатежів і зростання соціальної напруги в суспільстві, починаючи з осені.
  • За даними НБУ, комерційні банки скорочують мережу своїх філій, оптимізуючи, таким чином, свої витрати. За минулий рік закрито 3211 відділень із 15 000, що становило більше 20 % .За перший квартал скорочено ще понад 500 відділень. Серед лідерів скорочення – Приватбанк та Ощадбанк. Керівництво Приватбанку прокоментувало ситуацію, заявивши, що переходить на сучасні цифрові відділення та об'єднує дрібні філії. Банки масово переходять на надання онлайн-послуг.

No comments:

Post a Comment