April 22, 2016

21.04.2016: Облікову ставку НБУ знижено до 19 %

Облікову ставку НБУ знижено до 19 %
Облікову ставку НБУ знижено до 19 %

Головні події і теми дня 21.04.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Облікову ставку НБУ знижено до 19 %.
  • Верховна Рада провалила голосування за законами про прокуратуру та приватних судових виконавців.
  • Міністр фінансів Данилюк визнав, що володіє офшорними компаніями.

В Україні

  • Верховна Рада збільшила мито на експорт металобрухту з 10 до 30 євро за тонну та скасовує квоти на вивезення.
  • Кабінет міністрів розподілив посадові обов'язки між віце-прем'єр-міністрами. Радниками глави уряду стали словак Міклош і поляк Бальцерович.
  • Оголошений новий переможець конкурсу на перенесення номерів між мобільними операторами. Пропозиція компанії "Ес Ай Центр" коштуватиме бюджету вдвічі дешевше, порівняно з пропозицією переможця скасованого конкурсу.
  • Із початку 2015 року більше мільйона українців отримали біометричні паспорти. Вони зможуть скористатися можливістю спрощеного в'їзду до ЄС відразу ж після введення візової лібералізації.
  • Держстат повідомив про зростання промислового виробництва в країні другий місяць поспіль, із початку року – на 3,7%.
  • Колишній міністр енергетики Демчишин увійшов до наглядової ради Нафтогазу, що складається із трьох іноземців і двох українських учасників. Главу ради буде обрано в травні. Орган має стати частиною нової системи корпоративного управління українською газовою монополією.
  • Національний банк з 22 квітня знижує облікову ставку з 22 % до 19 %. Попередня ставка діяла з вересня 2015 року. Згідно з постановою регулятора, зниження облікової ставки стало можливим завдяки істотному ослабленню ризиків для цінової стабільності. НБУ зберіг прогнозну оцінку зростання ВВП на 2016 рік у розмірі 1,1 % і на 2017 рік – 3 %. Прогноз індексу споживчої інфляції на 2016 рік – 12%, на 2017 рік – 8 %. Із врахуванням складнощів у роботі з МВФ, запланований рівень валютних резервів на кінець року знижено з $19,6 до $18,7 млрд.
  • НБУ утримує офіційний курс гривні стабільним: 25,37 ₴/$ (-0,04 грн), 28,81 ₴/€ (-0,10 грн), 3,90 ₴/10 ₽ (+0,05 грн). Нацбанк купив на межбанксвской біржі ще $52 млн. Згідно з оцінкою експертів регулятора, українці другий року продовжують продавати накопичену валюту, обсяг її купівлі банками в березні 2016 року зріс на 77 % – майже до $260 млн.

Київ

  • Власники кіосків перекрили центральну вулицю столиці – Хрещатик, протестуючи проти заборони торгівлі пивом і слабоалкогольної продукцією в нічний час. Маніфестанти, що прорвалися до будівлі мерії, були витіснені. У процесі врегулювання конфлікту трьох депутатів партії "Свобода" було побито співробітниками охоронної фірми, які перебували в будівлі Київради. Київрада відмовилася переглядати своє рішення про заборону продажу алкоголю в кіосках.

Війна

  • Згідно з офіційними даними штабу АТО, кількість обстрілів на Донбасі знизилася, протягом минулої доби поранено четверо військовослужбовців. Спостерігачі повідомляють про перестрілки всією лінією фронту, бойовики та окупаційна армія використовують бронетехніку й ведуть розвідку боєм.
  • МНС Росії повідомило, що черговий "конвой", направлений до окупованого Донбасу, привезе "продукти, медикаменти, пожежно-технічне майно, художню та навчальну літературу". Спостерігачі повідомляють, що на окупованій території "влада" насильно переводить навчання на російську програму, що свідчить про довготривалі плани окупантів з остаточної анексії території.

Україна й світ

  • Генеральна асамблея ПАРЄ прийняла резолюцію, в якій засудила захоплення, жорстоке поводження та судове переслідування владою Росії українських громадян у Криму та на Донбасі й закликала до їх негайного звільнення. ПАРЄ вимагає від РФ припинити військові дії, вивести російські війська з окупованої території і виконати мінські домовленості. Асамблея закликала групи "сепаратистів" звільнити всіх полонених і заручників і забезпечити доступ на контрольовану ними територію спостерігачів ОБСЄ.
  • Україна та Румунія підписали угоду про спільне патрулювання кордону.
  • ЄС створює єдине агентство прикордонної служби та берегової охорони. Єврокомісар з питань міграції і громадянства Аврамопуос наполягає на завершенні процедури створення агентства до літа нинішнього року.
  • Спікер держдепартаменту Кірбі заявив, що підхід США до взаємин з Росією дуже прагматичний. Співпраця у розв'язанні проблем Ірану та Сирії триває, хоча США не погоджуються з рішеннями, що запропоновані Кремлем. Через агресію Росії в Україні взаємодію в європейському регіоні згорнуто.
  • Зі США до Європи відправився перший танкер-газовоз зі скрапленим газом.
  • Прокуратурі Німеччини не вдалося знайти докази вини олігарха Курченка – "гаманця родини" колишнього президента Януковича – у справі про відмивання коштів.

Тренди


  • Парламентська коаліція не може знайти достатньої кількості голосів для проведення навіть попередньо узгоджених законів. Черговим провалом стало неприйняття змін до закону про прокуратуру, які дозволили б лідеру фракції Блоку Порошенка – Луценку посісти пост генпрокурора.
  • Згідно із повідомленнями ЗМІ, державна компанія Центроенерго купила через гонконгську фірму вугілля нібито південноафриканського походження із доставкою з Росії. Більшість експертів оцінюють таку операцію як приховану закупівлю вугілля з окупованих територій Донбасу за допомогою офшорних схем. Відомий блогер Іванов указує, що в керівництві Міненерго знову з'явився одіозний учасник схем "сім'ї Януковича" – Зюков, тісно пов'язаний із донбаськими "республіками".
  • На думку аналітика Transparency International Саласа, фінансування партій із державного бюджету, яке вводиться в Україні з червня, дає шанс суспільству контролювати витрати партій, які беруть участь в політичному процесі, а також порівнювати витрати на утримання структур з фінансуванням. На його думку, виборча система в Україні схожа на системи латиноамериканських країн, де наркокартелі фактично купують владу. Йому не подобається виборча система США, оскільки вона, на його думку, в умовах України може привести до посилення впливу олігархів на державне управління в Україні через свою непрозорість. Салас вважає, що кожна країна вибирає свій шлях розвитку демократії, універсальних рішень не існує, процес удосконалення законодавства в усіх країнах багатоступінчастий.
  • На думку колишнього заступника генпрокурора Каська, відомством фактично продовжує керувати колишній генпрокурор Шокін. Кандидат на посаду генпрокурора, лідер фракції Блоку Порошенка в парламенті – Луценко стверджує, що, відповідно до змін до закону про прокуратуру керівник відомства буде позбавлений будь-якої влади, а за призначення відповідатиме рада прокурорів, на яку у керівника генпрокуратури не буде жодного впливу. Для виключення такого сценарію деякі депутати та громадські активісти вимагають ухвалити закони, які наділяють генпрокурора розширеними повноваженнями, або відкласти початок роботи прокурорських рад, запланований на 26 квітня, на пізніший термін.
  • Міністр фінансів Данилюк зізнався, що володіє офшорними компаніями та є їх директором. Однак це спричинило його негайного виходу у відставку, як і у випадку з офшорними компаніями президента та інших чиновників, які заявляють про відсутність конфлікту інтересів, оскільки вони не беруть участі в управлінні цими фірмами.

No comments:

Post a Comment