April 20, 2016

19.04.2016: Нідерланди не відмовляться від ратифікації угоди про асоціацію України з ЄС

Нідерланди не відмовляться від ратифікації угоди про асоціацію України з ЄС
Нідерланди не відмовляться від ратифікації угоди про асоціацію України з ЄС

Головні події і теми дня 19.04.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Нідерланди не відмовляться від ратифікації угоди про асоціацію України з ЄС.
  • Порошенко оголосив про подолання політичної кризи в країні.
  • Українські користувачі соцмереж запропонували голові МЗС Франџії надати "особливий статус" Лотарингії, а не Донбасу.

В Україні

  • Президент Порошенко провів перше в цьому році засідання національної ради реформ, на якому заявив, що політична криза в країні подолана, а новий уряд є професійним і політично відповідальним.
    Верховна Рада звільнила майже 200 суддів окупованого Криму, які порушили присягу та зрадили.
  • У першому читанні прийнято законопроект, що скорочує терміни проведення закупівель для армії через систему ProZorro з 60 до 14 днів в особливий період, під час проведення АТО або в разі введення надзвичайного стану.
  • Центральна виборча комісія визнала обраними п'ятьох депутатів "Народного фронту" та "Блоку Порошенка" замість депутатів, які перейшли на роботу до уряду.
  • Під Верховною Радою відбувся численний мітинг українських учених, які протестували проти тотального скорочення фінансування науки, що призводить до скорочення чисельності наукових кадрів, виїзду перспективної молоді за кордон, згортання досліджень, в тому числі пов'язаних з обороною й національною безпекою. Глава парламенту Парубій пообіцяв, що питання про фінансування буде розглянуто депутатами в червні.
  • Лідер партії "Укроп" Корбан зізнався у викраденні та уклав мирову угоду з депутатом Рудиком. За рішенням суду він отримав умовний термін ув'язнення, що не дозволить йому балотуватися на виборах до Верховної Ради. Згідно із заявою його адвоката, інші справи проти Корбана ще розслідуються, і він залишається під домашнім арештом.
  • Глава Держкіно оголосив про розпуск комісії, яка визнала допустимою трансляцію серіалу телеканалу "Україна", в якому в позитивному світлі показані "ополченці", а українські військові названі "хунтою". Нацрада з питань телебачення та радіомовлення збирається провести позапланову перевірку телеканалу.
  • Глава НБУ Гонтарєва в ході переговорів з главою МВФ заявила, що Україна залишається в програмі співпраці з фондом, а узгоджені реформи є першочерговими для уряду. Глава МВФ Лагард анонсувала візит місії фонду до України найближчим часом. Заступник глави президентської адміністрації Шимків заявляє, що для продовження програми фінансування МВФ депутати парламенту мають прийняти ще 19 законів.
  • Курс гривні залишається стабільним: 25,44 ₴/$ (-0,04 грн), 28,86 ₴/€ (+0,05 грн), 3,87 ₴/10 ₽ (+0,14 грн). НБУ викупив на міжбанківській біржі $30 млн.

Війна

  • Згідно з офіційними даними штабу АТО, на Донбасі за добу поранено вісім військовослужбовців, важкі бої ідуть у районі Мар'їнки. Волонтери та учасники боїв повідомляють про набагато більші втрати армії у ході обстрілів і боїв під Авдіївкою і в Зайцевому. Обстріли та атаки бойовиків й окупаційної російської армії не припиняються всією лінією фронту. Вони застосовують проти українських військ важку артилерію й танки. Спостерігачі на окупованій території зазначають, що останнім часом постачання бойовикам пального та боєприпасів із Росії значно збільшилося, перекидання техніки ведеться вночі – під час комендантської години.
  • ОБСЄ повідомляє про погрози бойовиків і постійні відмови у допуску на контрольовану ними територію спостерігачів місії.
  • Заступник голови Верховної Ради Геращенко заявила, що зниклими без вісті під час бойових дій на Донбасі вважається 681 громадянин України. Радник глави СБУ Тандит стверджує, що в заручниках залишається 126 українців, серед них 114 – на Донбасі та 12 - у Російській Федерації.
  • У Луганську відбувся "мітинг протесту молоді" біля офісу ОБСЄ проти введення поліцейської місії організації на територію "республік". За повідомленнями спостерігачів, "мітинг" складався зі студентів, зігнаних місцевою "владою" під виглядом протестуючих. Представники спеціальної моніторингової місії ОБСЄ заявили, що не уповноважені обговорювати мандати інших місій організації, у тому числі поліцейських.
  • Лідер бойовиків "ДНР" Захарченко оголосив про перенесення дати "місцевих виборів" у "республіці" на 24 липня.
  • Окупаційна влада Криму проводять обшуки в опозиційних журналістів за звинуваченням у закликах до порушення територіальної цілісності Росії. Одному із них, Семене, як запобіжний захід обрано підписку про невиїзд.

Україна й світ

  • Парламент Нідерландів відмовився від скасування ратифікації угоди про асоціацію Україна – ЄС і дав додатковий час уряду, щоб знайти рішення про імплементацію результатів референдуму, на якому більшість голландців проголосувало проти ратифікації.
  • Доповідачі ПАРЄ щодо ситуації в Україні констатували різку ескалацію конфлікту на Донбасі та заявили, що в східній Україні сталася "гібридна анексія" української території Росією, яка підсилює там свій вплив. На думку депутатів ПАРЄ, проведення виборів у таких умовах на Донбасі неможливо.
  • Порошенко заявив, що погодив із президентом РФ Путіним механізм повернення Надії Савченко на батьківщину. Прес-секретар Путіна Пєсков визнав, що в ході розмови президентів обговорювалася доля Савченко, проте не повідомив подробиць розмови. Росія допустила до неї українського консула. Мати Савченко вмовила її перервати голодування. Савченко вважає, що обмін її на російських спецназівців, засуджених українським судом, не є дзеркальним і не збирається визнавати такий варіант.
  • Міністр закордонних справ Туреччини Чавушоглу вважає, що Грузія може бути прийнята до Альянсу без обов'язкового виконання плану дій щодо членства в організації (ПДЧ).
  • Президент США Обама пригрозив Росії міжнародною ізоляцією в разі невиконання нею мінських домовленостей.
  • Глава МЗС Франції Еро заявив перед візитом до Москви, що врегулювання конфлікту на Донбасі залежить не стільки від Києва, який не надав особливий статус "окремим районам Донецької і Луганської областей", скільки від Росії, яка підтримує бойовиків. Однак під час візиту до Москву він змінив тон своїх висловлювань. За його словами, Києву необхідно до кінця 2016 року внести зміни до Конституції для надання особливого статусу цим районам.
  • Президент Польщі Дуда вважає, що на форумі НАТО-Росія альянс має продемонструвати жорстку позицію в питаннях дотримання норм міжнародного права й безпеки, однак проводити політику ізоляції РФ недоцільно.

Тренди


  • На думку деяких експертів, надлишок валюти на ринку зумовлений докапіталізацію кількох банків з іноземною участю, які для збільшення статутного фонду змушені продавати частину валюти; підвищенням світових цін на продукцію металургії і необхідністю продажу частини валютної виручки сільгоспвиробниками для фінансування закупівлі пального для посівної кампанії.
    Глава парламентського комітету з питань банків і фінансової діяльності Рибалка представив стратегію розвитку банківської системи України на період до 2020 року. У ній озвучено, що за останні два роки НБУ та уряд не забезпечили прискорене економічне зростання та реформування структури економіки. Учасники ринку заявили, що програма не обговорювалася з керівництвом банків і НБУ та є декларацією, а не планом дій. На думку банкірів, вона містить пропозиції, що вимагають ретельного обговорення й не завжди відповідають їх поглядам.
  • Заяви міністра закордонних справ Франції Еро в поєднанні з призначенням дати виборів "президентом ДНР" свідчить про те, що Росія взяла курс на загострення ситуації на Донбасі з метою продавлювання "особливого статусу" для контрольованих нею територій. У разі відмови України від внесення змін до Конституції вона залишає за собою можливість різкої ескалації ситуації у регіоні. Для цього на Донбас інтенсивно завозиться озброєння, боєприпаси та пальне, а бойові дії загострюються із кожним днем. Паралельно в Криму Росія проводить широкомасштабні маневри з тренуванням висадки десанту, що посилює загрозу вторгнення до південних регіонів України із Криму.
  • Працівники, Алчевського металургійного комбінату, що розташований на території, яку контролює “ЛНР”, виступають з вимогами підвищення зарплати та відмови від сплати податків до українського бюджету. Комбінат зареєстровано у Сєвєродонецьку – на підконтрольній Україні території. Він належить концерну ІСД, яким володіє російська фінансово-промислова група “Євраз” та український мільярдер Тарута. Деякі аналітики вважають, що велика частина відрахувань йде у “бюджет ЛНР" та є прямим фінансуванням тероризму.
  • Фракція "Народного фронту" висунула свого кандидата на посаду заступника генерального прокурора. Від Блоку Порошенка кандидатом на посаду генпрокурора, як і раніше, залишається лідер її фракції Луценко, який не має профільної освіти. Для затвердження його на посаді дві найбільші фракції парламенту збираються внести зміни до закону про прокуратуру, мотивуючи такі дії "необхідністю".

No comments:

Post a Comment