April 25, 2016

Ukrayna: 18-24 Nisan 2016 haftasının ana başlıkları haftasının ana başlıkları

1824 Nisan 2016 haftası "Digest ve Analitik Ukrayna"’dan ana başlıkları

Yeni Kabine çalışmaya başladı - Ukrayna için vize serbestleştirme - Rus komandoların kararı ve Savçenko dönüş - Mobilizasyonun yeni bir dalga planlanmıyor - Ukrayna Milli Banka indirim oranı azaltılmış - Hollanda AB Ukrayna ile Ortaklık Anlaşması'nı onaylamasına 'hayır' demiyor - Minsk görüşmeleri durmuş

Groisman Hükümet'i çalışmaya  başladı

Yeni Kabine ilk oturumu gerçekleştirmiş. Başbakan Groisman hükümetin, makroekonomik istikrarı desteklemek yolsuzlukla mücadele ve daha fazla büyümeye odaklanacak inanmaktadır.
Kabine başbakan yardımcısı arasındaki görev dağıttı. Hükümetin Danışmanı başkanı Slovak Miklos oldu.  Geçici olarak işgal edilen toprakların ve yerinden olmuş kişilerin işlerle ilgenilen bir Bakanlık oluşturulmuş..
Bu senelik Milli Konseyi reformunun ilk toplantısında, Cumhurbaşkanı Poroşenko ülkenin siyasi kriz aşıldı ve yeni hükümet, profesyonel ve politik olarak sorumlu bir olduğunu söyledi.
ABD Başkanı Obama, Groisman hükümete ekonomi ve enerji politikasında reformları devam çağrıda bulundu. "Büyük Yediler" büyükelçileri Ukrayna Hükümeti ile sürekli başarısı için ileriye baktı.
Yeni atanan Maliye Bakanı Daniluk offshore şirketlerin ile ilgili  bir itirafı büyük bir kamu haykırış neden oldu. Groisman Ukrayna Güvenlik Dairesi kontrolünden sonra Bakanın hükümetindeki çalışmaları devamına karar vericeğine  söz verdi.
Başbakan Groisman, ülkenin idaresi bir başkan Poroşenko, onun idare başkanı Lozhkin, Groisman kendisi, NSDC Sekreteri Turchynov, İçişleri Bakanı Avakov, Halk Cephesi Partisi başkanı  Yatsenük ve Parlamento Blok Poroşenko lideri Lutsenko   oluşan "stratejik Yedi" yaptığını doğruladı. Groisman'a göre   sosyal ilişkiler sistemi içinde olmayan bu "yetkinin" rolünü abartmasına gerek yok. Sivil toplum temsilcilerine göre, yasadışı karar vericiler varlığı Anayasa parlamento cumhurbaşkanı bir cumhuriyet olan ülkede yönetim çöktüğünü ve iktidarın asıl gasp edildiğini gösteriyor.
Bir kamuoyu yoklaması Ukraynalıların makamlara büyüyen bir güvensizliği göstermektedir. SOCIS tarafından yapılan sosyolojik anket verilerine göre, yerel yetkililere katılımcıların üçte birinden fazlasını "daha çok güveniyor", neredeyse % 60 güvenmiyorlar. Parlamento'ya güven düzeyi neredeyse sıfıra düştü, güven oylaması % 0.7 idi, katılımcıların % 90'ından fazlasını Milletvekillere tamamen güvenmiyorlar. Cumhurbaşkan'a % 4'ten daha az 'güveniyor',  yaklaşık % 18 "daha çok güveniyor",  % 77 'tamamen güvenmiyor'. Başkan ve hükümetin güvensizlik seviyesi eski Cumhurbaşkanı Yanukoviç daha yüksektir, bu  yetkililer yönetim sistemi ve ekonomiyi reform kararlı adımlar olması gerekmektedir aksi takdirde seçmenlerin gözünde meşruiyetlerini kaybedecekler.

UMB para politikasını hafifletti

Devlet İstatistik verilerine göre, ülke ekonomisi iyileşmektedir, sanayi üretimi   ikinci ay  üst üste artıyormuş, yıl başından itibaren  büyüme oranı % 3.7 olmuş.
22 Nisan'dan Ulusal Bankası  % 22'den % 19'a iskonto oranını indirdi. Önceki oranı Eylül 2015'ten işletilmektedir. Regülatör kararına göre, iskonto oranının düşürülmesi  fiyat istikrarına risklerin önemli zayıflaması ile mümkün olmuştur. UMB, GSYH büyümesi  2016 yılında % 1,1 ve 2017 yılında % 3 tahminleri korudu. Tahmin, 2016 yılında tüketici enflasyonunun  endeksi % 12,  2017 yılında % 8 seviyesinde kalmıştır. IMF ile çalışma zorlukları dikkate alındığında  yıl sonu döviz rezervlerinin planlanan seviye 19,6 'dan 18,7 milyara (USD) düşürüldü.
IMF başkanı ile görüşmelerde UMB  başkanı Hontaryeva Ukrayna Fonu ile işbirliği programı devam edecek ve koordine edilen reformların hükümet için  öncelikli olduğunu ifade etti. IMF Başkanı Lagarde, yakında  Fon Misyonu Ukrayna ziyareti açıkladı. Cumhurbaşkanlığı idare başkan yardımcısı Şımkiv'a göre, Ukrayna tarafının terimlerini EFF programını değiştirmek ister, fakat IMF böyle bir inceleme için hazır değildir.
Grivna döviz kuru tüm hafta işareti istikrarlı tutulur, UMB bankalararası piyasada fazla para arzını seans başına $25 'dan $50 milyona kadar satın aldı. Regülatör uzmanlara göre, Ukraynalılar ikinci yıl  birikmiş dövizi satmaya devam etmektedir,  Mart 2016 yılında bankalar tarafından satın almaların hacmi % 77 artmıştır  (yaklaşık $ 260 milyon).

Mobilizasyonun yeni bir dalga planlanmamaktadır

Savunma Bakanı Poltorak mobilizasyon dalgası yapmak için acil bir ihtiyacı görmediğini söyledi. Başkan Poroşenko beşinci ve altıncı  mobilizasyon dalgaları sorunlar ile gerçekleştirildiğini açıkladı, bu yüzden bir sözleşmeye dayalı olarak orduya asker dahil edilmeye ve maaşlarını artırmaya karar verildi. Demobilizasyon beşinci dalga dönemi değişmeden kalır.

Avrupa Komisyonu, Ukrayna vize serbestleştirilmesi bir program kabul etmiştir

Avrupa Komisyonu Ukrayna izlenmesine dayalı hiçbir şart olmadan Ukrayna vize uygulamasının kaldırılmasına ilişkin bir öneri yayınladı mevzuat değişiklikleri kabul etti. Etkili olabilmek için Avrupa Parlamentosu oylama ve  Avrupa Birliği Konseyi'nin onayı, tüm AB ülkeleri tarafından uyum önerileri gerekli, biyometrik pasaportlar ile vatandaşlar için "vize rejimi" üç aya kadar sürebilir.
Bu çerçevede, bir danışma referandum sonuçlarına rağmen Hollanda Parlamentosu AB ile Ukrayna Ortaklık Anlaşmasını yorumlamada olumlu kararı Ukrayna için  bir işaret mesajı oldu.
2015 yılı başından itibaren bir milyondan fazla Ukraynalı biyometrik pasaport aldı. Onlar hemen vize serbestliği getirilmesi sonra AB'ye basitleştirilmiş giriş fırsatı alabilir.
Başkan Poroşenko vizelerin kaldırılması baş aralarında yolsuzlukla mücadele mevzuatının 140 koşulların uygulanması sonucu olduğunu söylemiş. O, Avrupa Konseyi onayıyla hiçbir sorun bulunmadığı inanmaktadır.

Savçenko mezatı

Kiev Holosiivskyi bölge mahkemesi Sçastya bölgesinde savaş sırasında ele geçirilen iki Rus askerini mahkum edildi ve mülkiyetin el koyma ile 14 yıl hapis cezası ile cezalandırmış.
Ukrayna, Rusya  Adalet Bakanlığı'na  Ukrayna'da hapis cezasini cekmesi için Nadiya Savçenko aktarımı bir istek gönderdi. Suçunu ve Rus mahkemenin kararını tanımadı olan Savçenko, kendi dönüşü için  Ukrayna Adalet Bakanlığı'na bir istek ile başvurdu.
Poroşenko, Nadiya Savçenko'nun eve dönüşü konusunda Rusya'nın başkanı Putin ile anlaştığını söyledi. Putin'in sözcüsü Peskov konuşma sırasında cumhurbaşkanları Savçenko kaderi  ele aldıklarını itiraf etti, ancak konuşmanın ayrıntılı bilgi vermedi. Rusya ona Ukraynalı konsolosun erişim izni vermiş. Savçenko annesi açlığı durdurma konusunda onu ikna etti. Savçenko'ya göre, Ukrayna mahkeme tarafından mahkum edilen Rus komandoları takas kararı   bir eşit  olmadığını, onun için böyle bir seçeneği tanımıyor.
Rus haber ajansı RBC raporlarına göre, Rusya ve Ukrayna Ukrayna'da mücadelede yer alan ve mahkum edilen iki özel kuvvetler asker Nadiya Savçenko değişimi konusunda anlaşma sağladı. Savçenko avukatı, "paket değişim" mesajı Rus propagandasının bir dolandırıcılığı olduğunu söyledi.  Uzmanlara göre, Rus askeri Savçenko ile doğrudan değişimş  mümkün olmadığını çünkü İki taraf onları savaş esirlerini kabul etmiyor. Ukrayna Rus askeri karar yürürlüğe girdiğinde prosedür Mayıs ayı sonuna kadar gerçekleşebilir.
Bazı analistler, basın açıklamalarına rağmen, Rusya Devlet Başkanı Putin, değişimle nihai bir karar almamış ve uluslararası yaptırımları ortadan kaldırmak için Savçenko teklifini bir argüman olarak  kullanmaya çalışır inanmaktadır. AB Haziran - Temmuz aylarında yaptırım devam etmeye karar verir, Avrupa basın raporlara göre, bu uzatma işlemi otomatik olarak artık olmayacak.
Başkan Poroşenko,  Savçenko eve dönme  sorusu yakında çözüleceğini söyledi.

Donbas savaşları devam etmekte, Minsk müzakereler durmuş durumda

Donbas durumun çözümüne ilişkin müzakerelerin bir sonraki aşaması yine sonuçsuz kaldı. Ukrayna temsilcisi Bezsmertnıy Ukrayna, güvenlik sorunları çözülmüş olsa bile Ukraynalı yetkililerin  ve bankacılık sistemi restorasyonu olmadan  işgal altındaki topraklarda seçimleri finanse edilmeceğini söyledi. Rada Başkan Vekili Geraşçenko Ukrayna Donbas "özel statü" yasama tasarımı tüm yükümlülüklerini yerine getirdiğini, ancak bu yasalar Rus askerleri topraklardan çıkmasına  dek etkisini göstermeyecektir  söyledi. Geraşçenko, Ukrayna 25 rehine için 50 militanların değişim için hazır olduğunu söyledi. Ukrayna heyeti üyeleri, 9 Mayıs Donetsk "askeri geçit" gerçekleşmesi Minsk anlaşmaların apaçık bir ihlali olacağını uyardı.
Bu sırada ön çizgiler üzerinde çarpışma bitmiyor, militanlar ve işgal ordusu giderek ağır topçu ve zırhlı araçlar kullanıyor. Sadece Ukrayna ordusu pozisyonları değil yerleşim yerleri de ateş altındadır. Ağır günlük mücadeleler Donetsk bölgesinde  Mar'yintsi, Svetlodarsk bölgesinde, Şırokino'da, Avdeevka sanayi bölgesi ve Gorlovka etrafında vardır. Luhansk bölgesinde ise durum daha iyidir  fakat  işgal altındaki topraklarda kontrol noktaları halen kapalı.
Başkan Poroşenko Donbas içinde siyasi bir çözüm başlatmak için  sürekli ateşkes rejimi koymalı, askeri araçları olan yerlerde  barikatlar vermeli, Rus askerlerinin çekilmesini ve sınır boyunca Ukrayna kontrol restorasyon kontrol etmesi için AGİT polis misyonu girmesi gerektiğini söyledi.  Bu aşamadan  sonra AGİT Misyon halkın özgür iradesiyle olasılığını sağlamak ve yeni yetkililere seçilmiş yetkilerin aktarımını sağlama garantisi vermek zorundadır. Ancak,    misyon çalışması için gereken paralar nereden gelecek demiyor. Buna ek olarak, Misyonu personelinin çoğu Donbas çatışmalarda taraf olarak hala kabul edilmeyen Rusya'dan olacağı yüksek bir olasılık vardır. Rusya Donbass işgal ordusu ve yerel işbirlikçileri tarafından kullanılan ağır makine, kendi silahlı kuvvetlerine mensup olduğunu tanımayı reddediyor. Sonuç olarak, silahların geri çekilmesi  Rusya'nın Donbas işgal sorumlu saldırgan olarak tanınmasına kadar konuşulmaz.
Ukrayna'da durum hakkında AKPM Raportörler Donbas çatışma keskin bir tırmanmasını kaydetti ve doğu Ukrayna "melez ilhak" nüfuzunu güçlendirir Rusya'nın Ukrayna toprakları, meydana geldiğini açıkladı. AKPM milletvekillere  göre,  bu  gibi koşullarda Donbas'ta seçimler imkansızdır. AKPM Genel Kurulu, topraklar almasını kınadı ve Kırım ve Donbas Ukrayna vatandaşlarının savcılık istismar ve onların derhal serbest bırakılması çağrısında bir kararı kabul etti. AKPM, düşmanlıkların sona ermesi, işgal altındaki topraklardan Rus askerlerini geri çekmesini ve Minsk anlaşmaları yerine getirmek için Rusya'ya çağrıda bulunmuştur. Kurul, tüm mahkumları ve rehineleri serbest bırakması ve  onlar tarafından kontrol edilen topraklara gözlemcilerin güvenli erişim sağlanması için "ayrılıkçı" grubu çağrıda bulundu.
ABD Başkanı Obama ve Almanya Başbakanı Merkel, Donbas çatışma tarafları ateşkesi riayet etmesine  çağırdı. Merkel, bölgesinde ateşkes ulaşamamışını kaydetti. Ateşkes olmadan hiçbir siyasi  süreç olamaz. Obama, Rusya'ya karşı yaptırımlar sadece Minsk anlaşmaların tam yerine getirilmesi ardından geri çekilebilir söylemiş.

No comments:

Post a Comment