April 18, 2016

17.04.2016: "Ялтинський економічний форум" став провальним для Росії

"Ялтинський економічний форум" став провальним для Росії
"Ялтинський економічний форум" став провальним для Росії

Головні події і теми дня 17.04.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • "Ялтинський економічний форум" став провальним для Росії.
  • Ситуація в районі Донецька та Горлівки знову загострилася.
  • Журналісти Bellingcat довели факт обстрілу України Росією в 2014 році.

В Україні

  • Національна рада з питань телебачення та радіомовлення проведе перевірку телеканалу "Україна" за демонстрацію серіалу, що показує окупантів і колаборантів на Донбасі в позитивному світлі, в якому українська армія та патріоти названі "фашистами" та "хунтою".

Війна

  • Бої в околицях Донецька та Горлівки не вщухають. Уночі окупаційна російська армія та бойовики обстріляли позиції української армії під Донецьком із важкої артилерії і РСЗВ, всією лінією фронту пройшли зіткнення, у ході яких загинув військовослужбовець, ще кілька – дістали поранень. У результаті обстрілу в Пісках поранено двоє волонтерів. Розвідка доповідає про перекидання на окуповану територію військової техніки та боєприпасів із Росії залізничним транспортом.

Україна й світ

  • За повідомленнями ЗМІ, до угоди про надання безвізового режиму для України, Туреччини, Грузії і Косово буде включений пункт, що дозволить швидко її скасувати у разі невиконання раніше прийнятих зобов'язань країнами, що претендують на візову лібералізацію.
  • У Криму російські окупаційні власті провели "Ялтинський міжнародний економічний форум". На ньому були присутні депутати парламентів європейських країн, що відкрито підтримують Росію та виступають за скасування санкцій проти неї. Інвестори не проявили інтересу до кримських підприємств. За підсумками форуму було підписано одну "міжурядову угоду" Росії із невизнаною республікою Абхазія.
    Український МЗС не відреагував на подію.
  • Журналісти групи Bellingcat з використанням супутникових фотографій і сервісу Google maps навели докази цілеспрямованих обстрілів позицій українських військ з території Росії у 2014 році.
  • Постійний представник США в ООН Пауер пояснила, що США не надають Україні летальне озброєння, щоб не провокувати ескалацію конфлікту на Донбасі.
  • На зустрічі глав нафтовидобувних країн у Катарі с торони так і не домовилися про заморожування рівня видобутку. Представники Ірану не з'явилися на конференцію та заявили, що нарощуватимуть видобуток принаймні до рівня, що був до введення міжнародних санкцій. Саудівська Аравія також відмовилася згортати видобуток. Таким чином, можна прогнозувати подальше зниження світових цін на нафту.
  • На  парламентських виборах, що відбулися у Сирії, оголошено про перемогу партії чинного президента Асада. США оголосили, що не визнають їх результатів, які йдуть урозріз із результатами женевських переговорів з врегулювання кризи в країні.
  • Нижня палата парламенту Бразилії підтримала імпічмент президента.

Тренди


  • Заступник генерального секретаря НАТО Вершбоу вважає, що результати Мінських домовленостей не можна назвати повним провалом, оскільки певного зниження рівня протистояння вдалося досягти. На його думку, порядок реалізації домовленостей прописаний нечітко, але є пункти, які потрібно виконати в першу чергу. Це припинення вогню та обмін полоненими. На його думку, Україна має показати прогрес у проведенні реформ у сфері оборони протягом трьох місяців, до варшавського самміту НАТО, в іншому випадку вона ризикує втратити підтримку США. Він закликав владу України дати більше повноважень парламенту в контролі за оборонної програмою.
    Колишній посол США в Україні Пфайффер вважає, що реалізація мінських домовленостей малоймовірна, але це єдиний документ, який наразі є на переговорах. На його думку, Росія постарається зберегти вогнище напруженості на Донбасі, щоб чинити тиск на Київ у потрібний момент, однак не буде занадто загострювати обстановку через небезпеку посилення санкцій. Пфайффер вважає, що Україні не варто розраховувати на збільшення військової допомоги від США за нинішнього президента. Він переконаний, що в разі посилення політичної кризи в Україні та відмови від курсу реформ на Захід втомиться від України, що нездатна самостійно свої розв'язати проблеми. Це не означатиме повної відмови від підтримки, просто її рівень буде знижено. На його думку, головними загрозами для України в 2016 році будуть як зовнішня агресія, так і нездатність і небажання української влади проводити реформи.

No comments:

Post a Comment