April 17, 2016

16.04.2016: Уряд планує відновити соцвиплати жителям Донбасу

Уряд планує відновити соцвиплати жителям Донбасу
Уряд планує відновити соцвиплати жителям Донбасу

Головні події і теми дня 16.04.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Уряд планує відновити соцвиплати жителям Донбасу.
  • ОБСЄ може ввести поліцейські сили на Донбас за умови згоди всіх учасників організації.

В Україні

  • Директор Чорнобильської АЕС стверджує, що роботи зі спорудження нового саркофага над четвертим енергоблоком, що вибухнув 1986 року, і сховища ядерного палива будуть завершені до кінця поточного року.
  • Новий міністр фінансів Данилюк вважає своїми першочерговими завданнями відновлення співпраці з МВФ, реформу державної служби, фінансів і проведення приватизації.

Війна

  • Інтенсивність бойових дій на Донбасі знизилася, проте бойовики не припиняють атаки та обстріли. Епіцентром боїв залишається промзона Авдіївки, де, за офіційними даними, поранено двоє військовослужбовців. Місія ОБСЄ встановила дві відеокамери по обидві лінії фронту в районі Донецька та Авдіївки для фіксації порушень режиму припинення вогню.

Україна й світ

  • Польща виступає за збереження санкцій щодо Росії, але не ставить за мету її повну ізоляцію. Представник президентської адміністрації Польщі Щерскій заявив, що головною метою засідання ради Росія –  НАТО стане обговорення українського питання. На думку міністра закордонних справ Ващиковського, Росія небезпечніша для Європи за терористів Ісламської держави, оскільки дії РФ спрямовані на знищення Євросоюзу як об'єднання держав. Він також вважає, що не слід повністю ізолювати Росію від обговорення питань безпеки, особливо коли йдеться про балтійському регіоні.
  • Заступник глави місії ОБСЄ в Україні Хуг підкреслив, що умовою зміни мандата на Донбасі, у тому числі, проведення поліцейської операції, може бути тільки консенсус усіх учасників організації. У ході "прямої лінії" із населенням Росії президент Путін заявив, що не заперечуватиме проти такого рішення.
  • Європейський банк реконструкції і розвитку має намір інвестувати в Україну в 2016 році близько мільярда євро, але тільки за умови проведення реформ в країні, щоб вкладені в підприємства кошти не були втрачені в результаті згортання бізнесу.
  • Уряд Великої Британії заявляє, що вихід країни з ЄС послабить протидію агресивній політиці Росії.

Тренди

  • Міністр соціальної політики Рева стверджує, що жителі окупованих територій мають право на отримання соціальних виплат, оскільки частина території Донбасу, не контрольовані Україною, не має статусу окупованої. За його словами, виплати тимчасово переміщеним особам прив'язані до місця їх реєстрації, тому контроль за їх проживанням мають вести відповідні органи. Міністр з питань тимчасово окупованих територій Черних також виступає за повну виплату соціальної допомоги жителям непідконтрольних територій, оскільки "всі громадяни України мають рівні права".
    Деякі експерти вважають, що таким чином готується реалізація "схеми" з розкрадання бюджетних коштів, оскільки неможливо підтвердити факт народження або смерті громадян на неконтрольованих територіях. Ще однією метою таких заяв може бути витіснення тимчасово переміщених осіб на окуповану територію. Тимчасові переселенці змушені орендувати житло, їх заробітні плати часто не покривають навіть його оренду, виплати переселенцям мінімальні, тому їм часто доводиться повертатися на місце свого основного проживання.
    Крім того, подібні заяви свідчать про небажання влади повертати захоплені бойовиками та російською армією "окремі райони Донецької і Луганської областей" або вводити режим економічної блокади та відмовитися від їх змісту шляхом надання цим територіям статусу окупованих.
  • Прем'єр-міністр Гройсман доручив міністерству охорони здоров'я врегулювати ціни на ліки, які, за його словами, "завищені в рази". Однак в ході коаліційних переговорів так і не було затверджено кандидатуру міністра охорони здоров'я, місце залишається вакантним. Регулювання фармацевтичного бізнесу та державні закупівлі ліків залишаються одними з найбільш корумпованих сфер, тіньовий оборот яких, за оцінками фахівців, становить десятки мільярдів гривень.

No comments:

Post a Comment