April 15, 2016

14.04.2016: Гройсмана призначено прем'єр-міністром

Гройсмана призначено прем'єр-міністром
Гройсмана призначено прем'єр-міністром

Головні події і теми дня 14.04.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Гройсмана призначено прем'єр-міністром.
  • Головою парламенту став представник Народного фронту Парубій.
  • Уряд отримав імунітет від відставки на рік.
  • Мера Вишгорода затримано при отриманні хабара в €1 млн.

В Україні

  • Верховна Рада відправила у відставку главу уряду Яценюка. Замість нього прем'єр-міністром обрано колишнього главу парламенту Гройсмана. На його місце призначено представника Народного фронту Парубія. У новому кабінеті міністрів збільшилася кількість віце-прем'єрів. Уряд складається із членів двох правлячих партій, набраних за квотним принципом.
    Новий глава Верховної Ради Парубій не оголосив про створення нової коаліції. Він не зміг назвати кількість депутатів, які входять до коаліції.
    Програма дій нового уряду із третьої спроби була схвалена, таким чином кабінет міністрів Гройсмана отримав імунітет від відставки на рік.
  • Президент Порошенко підписав укази про кадрові перестановки в керівництві СБУ. Звільнено заступник і перший заступник глави відомства, замінено керівники вінницького та хмельницького обласного управлінь.
  • Національна рада з питань телебачення та радіомовлення заборонила ретрансляцію в Україні ще трьох російських телеканалів, оскільки вони порушують Європейську конвенцію про транскордонне телебачення та українське законодавство.
  • Суд обрав запобіжний захід для колишнього заступника генерального прокурора Каська у вигляді особистого зобов'язання на термін проведення розслідування до 10 червня 2016 року.
  • СБУ повідомила, що знайшла частину картин, викрадених із голландського музею 2005 року.
  • Суд заблокував проведення конкурсу на посаду директора державного підприємства "Укрспирт" за позовом одного із учасників, який заявив про непрозорі умови відбору.
  • Курс гривні незначно знизився: 25,65 ₴/$ (+0,16 грн), 28,86 ₴/€ (+0,07 грн), 3,86 ₴/10 ₽ (00,02 грн).

Війна

  • Згідно з офіційними даними, у ході бойових дій в околицях Донецька загинув військовослужбовець, ще один – дістав поранень. Волонтери повідомляють, що українська армія зміцнила свої позиції у районі промзони Авдіївки. Усі атаки бойовиків на інших напрямках успішно відбито. Позиції українських військ піддаються серйозним обстрілам із важкої артилерії і танків усією лінією фронту.

Україна й світ

  • Керівництво США та ЄС привітали призначення нового кабінету міністрів і висловили надію на продовження курсу реформ.
  • Президент Порошенко повідомив, що обговорив із віце-президентом США Байденом призначення нового уряду. За словами Порошенка, Байден пообіцяв, що найближчим часом буде підписано договір про виділення Україні кредиту в $1 млрд.
  • Господарський суд Києва відмовився розглядати скаргу Газпрому на штраф, накладений Антимонопольним комітетом України, у розмірі майже $3 млрд за монопольні дії на ринку транспортування газу.
  • Росія запустила третю гілку "енергомосту" до Криму й довела її пропускну здатність до 1060 Мвт. Однак установленої потужності для повного завантаження лінії не вистачить через те, що Південний і Північнокавказький регіони Росії відчувають дефіцит енергогенеруючих потужностей. Крім того, на півострові буде потрібно докорінна перебудова ліній електропередач і диспетчерського управління, раніше повністю орієнтованого на отримання електроенергії з материкової України. Українська електроенергія на півострів не поставляється з 30 грудня 2015 року після закінчення контракту Укренерго з Міненерго Росії.
  • В Європарламенті створено комісію з розслідування дій політиків через публікацію документів Panama Papers.
  • Заступник генерального секретаря НАТО Вершбоу заявив, що країни альянсу не збираються відновлювати співпрацю з Росією, доки її збройні сили не покинуть Донбас і Крим.
  • Президент РФ Путін провів "пряму лінію" з населенням Росії і відповів на запитання. Він стверджує, що на відміну від Росії, Україна не виконує свої зобов'язання з мінських домовленостей і це послужить приводом для скасування санкцій до Росії. Путін заявив, що нових військових дій на Донбасі не буде та підтримав розширення місії ОБСЄ. Він відмовився обговорювати новий український Кабмін. За його словами, проблема Савченко ще не розв'язана. Путін також підтвердив достовірність інформації про панамські офшори. На його думку, президент України досі керує корпорацією "Рошен".

Тренди

  • На думку деяких політиків з опозиційних фракцій і політичних експертів, у процесі призначення уряду новий глава парламенту Парубій порушив процедуру. Не було оголошено про створення нової коаліції, а кількості депутатів двох фракцій недостатньо для її формування. Лідер партії Батьківщина Тимошенко стверджує, що в країні стався черговий конституційний переворот, а парламент повторює шлях попередніх скликань.
    Користувачі соціальних мереж указують, що новий кабінет міністрів не стане урядом народної довіри, оскільки являє собою результат кулуарної змови олігархів і влади з метою контролю фінансових потоків і "розпилу" бюджету. Переважна більшість експертів сходяться на думці, що перемога президента Порошенка, який отримав контроль над урядом у стратегічній перспективі, є його поразкою, адже він тепер нестиме повну відповідальність за результати дій влади.
    Глава парламенту Парубій продемонстрував, що готовий до підтасовок, обману та порушенню регламенту заради протягування сумнівних домовленостей. Спільне голосування депутатів – ставлеників олігархів, колишніх членів Партії регіонів і партій, які прийшли до влади на хвилі народних виступів в 2014 році, свідчить про глибоку кризу у владі та нездатність нових керівників до реформування системи.
    Парубій заявив про подолання парламентської і урядової кризи. Однак більшість спостерігачів скептично оцінюють перспективи діяльності нового Кабміну й не виключають колапсу діяльності Верховної Ради, аж до оголошення дострокових парламентських виборів восени.
  • Результати соціологічного дослідження, проведеного компанією GfK Ukraine, свідчать про зниження рівня споживчих настроїв українців, які очікують подальшого зростання інфляції і погіршення свого матеріального становища, що призводить до недоцільності великих покупок, перш за все, дорогих імпортних товарів.
  • Газпром повністю змінює формулу цінових пропозицій для продажу газу європейським покупцям. Тепер вартість буде прив'язана до спотової ціни газу в Європі. Після кризи 2008 року споживання газу істотно знизилося, і ціни Газпрому, прив'язані до нафтового кошика, майже завжди були вище від актуальних ринкових цін. Із цієї причини європейські газотрейдери зазнавали збитків і були змушені продавати російський газ за дешевшими цінами. Газпром частково компенсував їх шляхом надання знижок і різних формул, але наразі така політика призвела до ще більшого падіння збуту. Крім того, найбільший покупець – Україна також різко знизила споживання газу, більшу частину потреб закриває реверсом із Європи. Це спонукало російського газового монополіста піти на серйозні поступки, що знижують надходження валюти до країни і його капіталізацію.
  • Консалтингові компанії McKinsey і Finalta провели дослідження банківського сектора України. За їхньою оцінкою, його ефективність у 7 разів нижча, ніж у США та в 10 разів нижча, ніж у Великій Британії. Для підвищення продуктивності банківської системи експерти рекомендують стимулювати поширення цифрових технологій з використанням цифрової ідентифікації і звітності, оптимізувати процеси у відділеннях, збільшити обсяг електронних платежів і створити єдину інфраструктуру банківських операцій.

No comments:

Post a Comment