April 10, 2016

10.04.2016 Україна: Прем'єр-міністр Яценюк іде у відставку

Прем'єр-міністр Яценюк іде у відставку
Прем'єр-міністр Яценюк іде у відставку

Головні події і теми дня 10.04.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Прем'єр-міністр Яценюк іде у відставку.
  • Фракція Блоку Порошенка оголосила, що наступним главою уряду буде Гройсман.
  • Порошенко пообіцяв провести деофшоризацію українського бізнесу.

В Україні

  • Прем'єр-міністр Яценюк у телезверненні оголосив про свою відставку. Він назвав діяльність свого уряду протягом двох років великим досягненням і заявив, що підтримує прагнення президентської партії взяти всю відповідальність за проведення внутрішньої і зовнішньої політики. Яценюк вважає, що нова коаліція має відповідально підійти до проведення реформ, у тому числі, конституційних, і реформи судової системи.
    Віце-президент США Байден подякував Яценюку за роботу на посаді прем'єр-міністра та відзначив прогрес у проведенні економічних реформ і досягненні енергетичної незалежності.
  • Фракція Блоку Порошенка оголосила, що глава Верховної Ради Гройсман буде висунуний новою коаліцією кандидатом на посаду прем'єр-міністра.  Президент Порошенко підтвердив, що бачить Гройсмана головою уряду, готовий йти на компроміси з існуючим складом парламенту і не підтримує ідею дострокових виборів. Він підкреслив, що очікує оголошення про створення нової коаліції 12 квітня.
    Порошенко пообіцяв провести "деофшоризацію" економіки України до початку 2017 року та  повідомив про намір влади приєднатися до міжнародної конвенції для забезпечення доступу України до банківських рахунків нерезидентів. Він наголосив, що внесе до Верховної Ради законопроекти про введення статусу іноземних контрольованих компаній, судову реформу, нову редакцію закону "Про судоустрій, завершення імплементації антикорупційного законодавства та про повернення українських активів. За словами Порошенка, усі його підприємства перебувають у довірчому управлінні банку Ротшильдів.
  • Генеральна прокуратура повідомила про підозру колишньому заступнику генпрокурора Каську у незаконному привласненні державних квартир під час роботи в органах прокуратури.

Війна

  • Бойові дії в околицях Донецька не припиняються ні на день. Бойовики намагаються повернути контроль над стратегічною трасою Донецьк Горлівка та безперервно атакують позиції української армії під Авдіївкою, де у ході боїв поранено четверо військовослужбовців, ще двоє підірвалися на фугасі. Кількість обстрілів та атак бойовиків із застосуванням артилерії і танків зростає із кожним днем. Обстрілу  був підданий пішохідний пункт пропуску "Станиця Луганська".
  • Глава СБУ Грицак припускає обмін російських військовослужбовців, що захоплені в ході бою під Щастям, на українських політв'язнів, засуджених російськими судами.

Україна й світ

  • Євросоюз у черговий раз закликав сторони конфлікту на Донбасі припинити військові дії і гарантувати безпеку спостерігачів моніторингової місії ОБСЄ.
  • Президент Порошенко вважає, що результати референдуму у Нідерландах не призведуть до зміни угоди про асоціацію України і ЄС, а голландці проголосували насамперед проти розширення повноважень Євросоюзу.
  • Польща вшанувала пам'ять жертв авіакатастрофи в Смоленську, де шість років тому розбився літак із вищим керівництвом країни.
  • У Хіросімі відбулася зустріч керівників семи найбільших індустріальних держав. Основною заявленою темою буде ядерне роззброєння, також буде розглянуто врегулювання кризи в Україні. Міністр закордонних справ Штайнмаєр вважає, що Росія обов'язково повернеться до клубу найбільших держав. Умовою відновлення співпраці в рамках G8 він назвав внесок Росії до політичного вирішення української кризи та конструктивну роль у питанні мирного врегулювання в Сирії. Штайнмаєр наголосив, що без участі Росії вирішення багатьох конфліктних питань неможливо. Він визнав, що в нинішній ситуації немає передумов для включення РФ до формату G8.

Тренди

  • Прем'єр-міністр Яценюк подав у відставку в найбільш прийнятний для цього момент. Він зробив це самостійно, а не під тиском чи впливом критики. Президент Порошенко вбачає в кріслі прем'єр-міністра свого ставленика, голову Верховної Ради Гройсмана. При цьому посада глави парламенту залишається за партнерами з нової коаліції із Народного фронту.
    Народний фронт залишає за собою у новому кабінеті пости міністрів внутрішніх справ та юстиції. Блок Порошенка називає різні прізвища урядовців, що свідчить про те, що персональний склад ще не сформовано. Головної мети, на думку президентської команди, уже досягнуто.
    У момент, коли президент перебуває в епіцентрі корупційного скандалу, пов'язаного з використанням офшорних компаній, призначення прем'єром Гройсмана поставить Порошенка під удар, якщо уряд провалить свою роботу. На думку більшості аналітиків і політологів, фактично керувати урядом буде сам президент, таким чином, він бере на себе всю повноту відповідальності за ситуацію в країні.
    Відповідно до Конституції, у разі, якщо з Порошенком щось трапляється, першою особою в державі залишається глава парламенту, тому передача ключової посади партнерам (і в той самий час, суперникам) з нової коаліції несе в собі ризики прийняття неконтрольованих рішень парламентом, включаючи створення тимчасової слідчої комісії із розслідування офшорних схем президента.
    Крім того, у двох основних фракціях недостатньо депутатів, аби забезпечити голосування з будь-яких законів, які пропонуватиме новий уряд, тому ефективність роботи Кабміну та Верховної Ради буде вкрай низькою.
    Відставка Яценюка фактично відкриває новий політичний сезон, в якому, залежно від результатів роботи президента та уряду, можуть відбутися позачергові як парламентські, так і президентські вибори.
  • Глава адміністрації президента Ложкін заявив, що продав свій медіа-холдинг задовго до приходу на держслужбу і що це було "звичайними бізнесом".
  • Російська журналістка Латиніна вважає, що Путін всуху програв Яценюку газову війну. Україна змогла зіскочити з російської газової голки і за рахунок власного видобутку та реверсу з Європи повністю забезпечує себе газом.
  • На думку глави Меджлісу кримськотатарського народу Чубарова, у кримінальному кодексі слід прописати поняття колабораціонізму та підсилити кримінальну відповідальність за державну зраду.

No comments:

Post a Comment