April 08, 2016

07.04.2016 Україна: Референдум у Нідерландах не вплине на євроінтеграцію України?

Референдум у Нідерландах не вплине на євроінтеграцію України?
Референдум у Нідерландах не вплине на євроінтеграцію України?

Головні події і теми дня 07.04.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Референдум у Нідерландах не вплине на євроінтеграцію України?
  • Польща та Україна ввели режим "відкритого неба".
  • Силові структури України не хочуть займатися офшорами Порошенка та його оточення.

В Україні

  • Прокуратура видала нову постанову про оголошення у розшук Іванющенка – партнера колишнього президента Януковича.
  • Глава Національної поліції Деканоїдзе заявила, що реформу поліції можуть підірвати рішення судів про поновлення на посадах співробітників МВС, які не пройшли переатестацію.
  • СБУ опитала мера Одеси Труханова про наявність у нього російського громадянства та відрапортувала, що не знайшла порушень. На думку СБУ, розслідуванням причетності Труханова до офшорного скандалу мають займатися інші силові відомства.
  • До району незаконного видобутку бурштину в Рівненській області введено спецбатальйон МВС "Дніпро-1". Його склад майже повністю замінений після боїв у Пісках, і він являє собою звичайний поліцейський підрозділ.
  • Державна фіскальна служба заявила, що за підсумками першого кварталу 2016 року обсяг експорту агропромислової продукції з України становив близько $3,3 млрд, що на 4,2 % нижче, ніж минулого року. У загальній структурі експорту сільське господарство зросла із 37 % до 43 %.
  • Міністр соціальної політики Павло Розенко стверджує, що за допомогою СБУ припинено виплату державних допомог майже півмільйону "мертвих душ" із числа переселенців.
  • Офіційний курс гривні змінився незначно: 25,80 ₴/$ (-0,16 грн), 29,33 ₴/€ (-0,12 грн), 3,81 ₴/10 ₽ (+0,02 грн). НБУ купив на міжбанківському ринку рекордну суму $147,5 млн із фіксованим курсом 25,8 ₴/$. Регулятор заявив, що така операція була проведена у зв'язку зі значним перевищенням пропозиції на продаж валюти над попитом.

Війна

  • Не припиняються обстріли бойовиками позицій української армії, усе частіше вони використовують важку артилерію та САУ. Безперервні бої йдуть усією лінією фронту від Маринки до Світлодарська. Через обстріли з 8 квітня буде закритий пункт пропуску в Станиці Луганській. Унаслідок обстрілу під Авдіївка поранений військовослужбовець. Спостерігачі ОСБЕ зафіксували сотні розривів снарядів і мін у районі промзони Авдіївки. Місія ОБСЄ передала українським саперам 15 комплектів спорядження для проведення розмінування транспортних магістралей. Секретар РНБО Турчинов не виключає масштабного наступу окупаційних військ на позиції української армії під Авдіївкою, які дозволяють контролювати стратегічну автомагістраль Донецьк – Горлівка.
  • В окупованому Криму завершується суд над Меджлісом кримськотатарського народу, діяльність якого окупаційні російські власті хочуть заборонити, визнавши Меджліс терористичною організацією.

Україна й світ

  • Прем'єр-міністр Нідерландів Рютте стверджує, що влада ретельно перегляне угоду про асоціацію України та ЄС, "щоб задовольнити всі сторони". Президент Франції Олланд заявив, що його країна разом із Німеччиною продовжить підтримку угоди України та ЄС, незважаючи на результати референдуму в Нідерландах. Представники ЄС вважають, що референдум не вплине на розвиток відносин України з Європою, уряд Нідерландів має самостійно прийняти рішення про імплементацію його результатів. Президент Порошенко заявив в Японії, що цей референдум не стане перешкодою на шляху України до Європи.
  • Польща та Україна підписали угоду про "відкрите небо".
  • Російський МЗС висловив стурбованість діями України, "що здійснює блокаду Придністров'я", через що в невизнаній республіці може настати "гуманітарна катастрофа".
  • Експерти Світового банку вважають малоймовірним скасування санкцій Заходу щодо Росії. Навіть у разі їх скасування та зростання ціни на нафту агресор не зможе розраховувати на стійке економічне зростання, оскілки російська економіка повністю орієнтована на експорт сировини. Доходи Росії від продажу нафти за лютий 2016 року скоротилися майже вдвічі – до $8,8 млрд.

Тренди


  • Компанія Ротшильда підтвердила, що Порошенко передав "Рошен" в її управління в січні 2016 року. Залишається відкритим питання, чи заплатить президент податки в Україні з отриманого доходу й задекларовані податки з доходу за попередні роки. Глава Державної фіскальної служби Насиров заявив, що його відомство не вбачає порушень у наявності у Порошенка офшорних рахунків. У пресі піднято питання про правомірність закриття 2004 року кримінальної справи щодо приховування оподаткування групи офшорних компаній "Укрпромінвест", якими володіли Порошенко зі своїм партнером Кононенком. Закриття кримінальної справи припадає на період, коли Порошенко очолював РНБО при президенті Ющенко. Питання про діяльність офшорних компаній президента, крім пов'язаних із "Рошенком", залишається відкритим.
  • Російський опозиціонер Навальний вважає, що питання Криму не вдасться вирішити в найближчому майбутньому, навіть у разі приходу до влади демократичних сил. Із питання повернення в Україну на півострові має пройти "чесний референдум". Подібні заяви роблять практично всі представники російського політикуму, що свідчить про схвалення ними силового захоплення Криму та визнання остаточної анексії Криму, а не режиму окупації.
  • Референдум у Нідерландах показав наростання проблем усередині ЄС і нездатність єврочиновників контролювати ситуацію. Результати плебісциту помітно розійшлися із попередніми прогнозами. "Євроскептики" отримали серйозну підтримку своєї позиції неприйняття європейської бюрократії та орієнтації дій ЄС на двох основних своїх бенефіціарів – Німеччину та Францію. Більшість голландців вважають Україну країною третього світу, уражену корупцією й нездатною внести позитив до економіки Європи. Українська влада продемонстрували свою нездатність переконати населення Нідерландів у зворотному. Незважаючи на запевнення європейських політиків про необов'язковість результатів референдуму та продовження підтримки, позиції України в Європі погіршилися.
  • Американська торгова палата в Україні опублікувала дані, що свідчать про відсутність успіхів української влади у боротьбі з корупцією. Найбільш корумпованими названі правоохоронні органи та суди, а також органи влади всіх рівні. Більшість міжнародних організацій та уряди західних країн констатують, що українське керівництво імітує боротьбу з корупцією, а ситуація з правами бізнесу та громадян постійно погіршується.

No comments:

Post a Comment