April 10, 2016

4–10 квітня 2016 Україна: Головні теми і події тижня

Головні теми тижня 410 квітня 2016 від "Digests & Analytics Ukraine"

Скандал "Panama Papers" набирає обертів – Прем'єр-міністр Яценюк подав у відставку – Нацбанк скуповує долари – Крах банку "Хрещатик" – "Велика" приватизація та Одеський припортовий завод – Хто володіє українськими медіа? – "Відкрите небо" Польщі – Імітація мінського мирного процесу – Росія видасть політв'язнів Україні? – Україна на стороні Азербайджану в нагірно-карабаському конфлікті – Голландський референдум про долю асоціації України та ЄС

Президент Порошенко та українська верхівка у скандалі Panama Papers

Публікація журналістського розслідування щодо ухиляння політиків і бізнесменів із різних країн від сплати податків з використанням панамських офшорних підприємств уже спричинила низку гучних відставок і фінансових розслідувань. В епіцентрі скандалу в Україні виявилися президент Порошенко, глава НБУ Гонтарева, бізнес-партнер Порошенка – Кононенко та мер Одеси Труханов.
Згідно з опублікованими документами, Порошенко через фінансових консультантів відкрив у Панамі та інших офшорних зонах компанії, які за мінімальної вартості акцій володіють правом керування належної йому кондитерською компанією "Рошен". Прес-служба президента опублікувала від його імені інформацію на сторінці в соціальній мережі Facebook про те, що він відійшов від управління активами, передавши їх у "сліпий траст". Юристи Порошенка стверджують, що офшорні компанії були створені відповідно до законодавства України.
Журналісти звернули увагу на відсутність відомостей про офшори у декларації президента. Правозахисна організація Transparency International зажадала від Порошенка надати "правдиву" декларацію.
Крім корпорації "Рошен", президент володіє низкою великих підприємств, телевізійним каналом, банком, що також суперечить положенням Конституції України.
Генеральна прокуратура не побачила складу злочину в документах про офшорні компанії Порошенка та стверджує, що його дії не є підслідністю відомства. Національне антикорупційне бюро також заявило, що не має повноважень розслідувати інформацію про офшорні рахунки президента. Спеціальна антикорупційна прокуратура та НАБУ перевірять інформацію Panama Papers, у тому числі, щодо голови НБУ Гонтаревої. Нацбанк заперечує її зв'язок із російським банком ВТБ.
Згідно з документами Panama Papers, одеський мер Труханов має кілька російських паспортів. Однак СБУ не виявила порушень у його діях.
Блок Порошенка не вбачає підстав для створення тимчасової слідчої комісії з офшорному скандалу, оскільки "немає шкоди для бюджету", однак деякі депутати Верховної Ради налаштовані провести розслідування, що має підвищити їх рейтинг у разі проведення позачергових парламентських виборів.
На думку аналітика "Атлантичної ради" Аслунда, позиції США та МВФ щодо України посиляться після публікації документів Panama Papers, хоча позитивна риторика в офіційних заявах залишиться. Його слова підтверджує заяву спікера Білого Дому Ернста, який вважає, що поки рано робити висновки про причетність Порошенка до скандалу.
На думку аналітиків, на основний електорат Порошенка відомості з журналістського розслідування вплинуть слабо. Проте, загальне падіння рейтингу довіри до президента – наявне. Більшість опитаних експертів вважають, що він так і не став президентом держави Україна, залишившись президентом корпорації "Рошен". Команда Порошенка намагається замовчати скандал і втопити процес за допомогою "вкидання" різних інформаційних приводів, проте рейтинг президента вже не врятувати.

Прем'єр-міністр Яценюк подав у відставку

Коаліційні переговори в Раді за участі партії Батьківщина провалилися. Її лідер Тимошенко заявила про відхід в опозицію. Представники Блоку Порошенка заявляють, що 226 голосів, необхідних для створення коаліції, у них уже є. Експерти сходяться на думці, що в разі створення коаліція, вона буде нежиттєздатною, оскільки багато законів не наберуть потрібної кількості голосів через низьку відвідуваність депутатами засідань. Рейтинг двох основних фракцій падає все нижче, що в разі проведення дострокових парламентських виборів дає шанс малим партіям помітно зміцнити своє представництво в парламенті. Для президента Порошенка та прем'єр-міністра Яценюка такий результат неприйнятний, тому вони намагатимуться підтримувати видимість роботи Верховної Ради за будь-яку ціну.
Партнери України та фінансові донори вимагають якнайшвидшого завершення урядової кризи та рішучої боротьби із корупцією, тому українська влада спробує протягом наступного тижня підписати коаліційну угоду.
Згідно з опитуваннями громадської думки, що здійснене службами КМІС і Центром Разумкова, у разі проведення дострокових парламентських виборів Блок Порошенка втратить половину своїх прихильників, його результат скотиться до 10-11 %, Народний фронт не потрапить до Верховної Ради. Батьківщина та Радикальна партія помітно поліпшать свій результат, рейтинг Самопомочі залишиться майже на колишньому рівні. Зросте підтримка Опозиційного блоку, до парламенту можуть потрапити "Свобода" та партія Саакашвілі в разі, якщо її буде створено.
Прем'єр-міністр Яценюк в неділю оголосив, що йде у відставку. Замість нього фракція Блоку Порошенко планує призначити новим главою уряду голову парламенту Гройсмана. У цьому випадку його місце відійде партнерам з коаліції із Народного фронту. Президент Порошенко стверджує, що коаліція буде створена 12 квітня, в іншому випадку пообіцяв, що розпустить Верховну Раду. Учасники коаліційних переговорів ще не визначилися щодо кандидатур міністрів і генерального прокурора.
У момент, коли президент перебуває в епіцентрі корупційного скандалу, пов'язаного з використанням офшорних компаній, призначення прем'єром Гройсмана поставить Порошенка під удар, якщо уряд провалить свою роботу. На думку більшості аналітиків і політологів, фактично керувати урядом буде сам президент, таким чином, він бере на себе всю повноту відповідальності за ситуацію у країні.
Відповідно до Конституції, у разі, якщо з Порошенком щось трапляється, першою особою в державі залишається глава парламенту, тому передавання ключової посади партнерам (і в той самий час, суперникам) з нової коаліції несе в собі ризики прийняття неконтрольованих рішень парламентом, включаючи створення тимчасової слідчої комісії із розслідування офшорних схем президента.
Крім того, у двох основних фракціях недостатньо депутатів, аби забезпечити голосування з будь-яких законів, які пропонуватиме новий уряд, тому ефективність роботи уряду та Верховної Ради буде вкрай низькою.
Відставка Яценюка фактично відкриває новий політичний сезон, в якому, залежно від результатів роботи президента та уряду, можуть відбутися позачергові як парламентські, так і президентські вибори.

"Велика" приватизація та Одеський припортовий завод

Відсутність грошей у бюджеті уряд має намір заповнити за рахунок продажу великих державних компаній. Кабмін запропонував скоротити вдвічі список підприємств, що не підлягають приватизації.
Найбільшою угодою мав стати продаж Одеського припортового заводу, проте до процесу втрутився олігарх Фірташ, який планував купити підприємство за безцінь, створивши йому штучну заборгованість. За позовом його компанії Ostchem Стокгольмський арбітраж наклав заборону на відчуження майнового комплексу заводу. Голова фонду держмайна Білоус заявив, що арешт, накладений на активи, не зупинить процес продажу акцій заводу. Фонд розглядає кілька варіантів розв'язання проблеми боргу: реструктуризація, продаж із боргом або заміщення його державним кредитом. Серед можливих претендентів на покупку заводу компанії Фірташа немає.
На кількох найбільших державних підприємствах уряд проводить конкурсний відбір керівників, однак процес зривають судові рішення, які забороняють проводити такі конкурси. Позови подають претенденти, пов'язані з фінансово-промисловими групами, які планують здобути контроль над підприємствами у процесі підготовки їх до продажу.

Фінансовий ринок стабільний

Міністерство фінансів успішно провело аукціон із розміщення державних облігацій у національній та іноземній валюті на 18,24 млрд грн (більше $700 млн). НБУ викупив у банків більше $177 млн ​​за низьким курсом. Надлишок валюти на ринку міг виникнути через продаж її банками для поповнення капіталу на вимогу НБУ. В обмінних пунктах долар подешевшав майже на 1 грн (близько 4 %).
Державна фіскальна служба повідомила, що в березні зібрано рекордну суму податків, що перевищує більш ніж на третину суму, отриману бюджетом в березні 2015 року. Експерти прогнозують економічне зростання в межах 1 % за рік, обсяг промислового виробництва за два місяці зріс на 7 %. Однак фінансова стабільність країни сильно залежить від обсягу експортної виручки, а ціни на українську продукцію на світових ринках мають тенденцію до зниження.

Нафтогаз зробив крок до незалежності від поставок російського газу

Менеджери Нафтогазу зробили найважливіший крок у забезпеченні енергонезалежності України. Постачання газу між Україною та Словаччиною з квітня можуть здійснюватися в двосторонньому режимі, що дозволить європейським операторам використовувати українські підземні сховища. Газпром не надає українському оператору "Шиппер-коди", чим створює перешкоду для переходу на повний віртуальний реверс газу, який дозволив би фізично не прокачувати газ.
Завдяки теплій зимі Україна використала тільки половину газу, що був закачаний до підземних сховищ. Нафтогаз оголосив, що в змозі обійтися без постачання газу із Росії, але може відновити закупівлю, якщо ціна на нього буде значно знижена. Наразі Росія пропонує Україні газ за ціною вище, ніж Нафтогаз купує в європейських операторів.
За перший квартал 2016 року транзит російського газу через Україну до Європи зріс у півтора рази, проте не дотягує до показників, записаних в договорі. Нафтогаз судиться в Стокгольмському арбітражі за непрокачування планових обсягів газу та занижену вартість транзиту.

Крах банку Хрещатик

Банк "Хрещатик", в якому відкрито зарплатні та пенсійні картки великої кількості киян, визнано неплатоспроможним. Нацбанк ввів до нього тимчасову адміністрацію після виникнення проблем з ліквідністю та відмову від виплат у касах і банкоматах. За підсумками 2015 року збитки банку становили понад 1 млрд грн (при задекларованих активах в 10 млрд грн). Переговори НБУ з акціонерами про докапіталізацію закінчилися без результату, тому банк оголошено неплатоспроможним. Подібні випадки не додають довіри українців до банківської системи та спричиняють відтік грошей з економіки.
Банк був заснований 1993 року, у рейтингу банків України займав 18 місце, чвертю його акцій володіє Київська міська адміністрація.
Після оголошення НБУ більшість київських комунальних підприємств закрили там свої рахунки й перейшли на обслуговування до Міжнародного інвестиційного банку, що належить президенту Порошенку та його бізнес-партнеру Кононенку.

Польща та Україна підписали угоду про "відкрите небо"

Україна та Польща скасували всі обмеження на рейси між країнами без урахування їх кількості й типів повітряних суден. Слідом за США, Італією та Іспанією, Польща стала четвертою країною, з якою Україна домовилася про режим "відкритого неба".

Хто ж володіє українськими медіа?

Усупереч вимогам закону про розкриття кінцевих власників медіа-активів, відмовилися надавати таку інформацію 5-й телеканал, що належить президенту Порошенку, 112-й телеканал, радіо "Вести". Частина телеканалів вивісили на своїх сайтах офшорні схеми, за якими їх власниками вважаються підставні особи, хоча формально вимоги закону виконані.
Закон повторює долю правової норми про розкриття кінцевих власників усіх юридичних осіб, прийнятий парламентом 2015 року, коли більшість компаній для приховування інформації про справжніх власників просто оголосили ними номінальних власників офшорних компаній.

Мінські переговори перетворилися на фарс

Радник президента РФ Сурков вважає, що ватажки "ЛНР" і "ДНР" залишаться на своїх посадах до закінчення терміну їх "президентства". Таким чином, керівництво Росії має намір остаточно легалізувати псевдореспублкі та зробити їх повноправною стороною переговорів.
Обстановка у зоні бойових дій на Донбасі залишається вкрай напруженою. Бойовикам і російської армії не вдається вибити українські війська із промислової зони Авдіївки, звідки вони контролюють стратегічну магістраль Донецьк–Горлівка. Нападники зазнають важких втрат, офіційні дані також повідомляють про втрати серед українських військовослужбовців. Бойовики відновили обстріл усією лінії фронту із важкої артилерії, мінометів і САУ. Проти української армії діють танкові та механізовані групи. Через обстріли закрилися пропускні пункти на окуповану територію в Луганській області.
Чергове засідання мінської тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі закінчилося безрезультатно. Режим припинення вогню бойовики не дотримують. Із цієї причини не проводиться розмінування території. Українська делегація має намір вести переговори з економічних, гуманітарних і політичних питань тільки після перемир'я, відведення озброєнь від лінії бойових дій, підтвердженого спостерігачами ОБСЄ. Бойовики відмовляються проводити переговори зі звільнення незаконно утримуваних осіб і доступу до них персоналу Міжнародного Червоного Хреста. Умовами проведення виборів на окупованих територіях залишаються повне припинення вогню, виведення російських військ і забезпечення контролю України над кордоном.
Представник ОБСЄ Сайдік повідомив, що його організація поки не готувала пропозиції щодо введення поліцейської місії ОБСЄ на Донбасі. Представник Росії Гризлов висловився категорично проти введення поліцейських сил.
           Наступне засідання контактної групи заплановано на 20 квітня.

Росія видасть політв'язнів України?

Російське міністерство юстиції повідомило, що веде підготовку до передавання чотирьох ув'язнених українців, включаючи кримчан Сенцова та Кольченка, до України "для подальшого відбування покарання на батьківщині". Відповідно до прес-релізу міністерства, рішення про передавання мають прийняти федеральні суди Росії.
Надія Савченко оголосила сухе голодування після набуття чинності вироку російського суду. Російська влада не допускає до неї українського консула. Лідер партії Батьківщина Тимошенко заявила, що питання звільнення Савченко вирішується на найвищому рівні. За її словами, президент США Обама та канцлер Меркель досягли домовленості про повернення Савченко до України. Президентська адміністрація та МЗС неодноразово робили заяви, що питання Савченко буде вирішено найближчими днями, проте офіційної реакції з боку російської влади поки немає.

Конфлікт у Нагірному Карабаху

У Нагірному Карабаху оголошено перемир'я, проте Вірменія та Азербайджан постійно звинувачують один одного у порушенні режиму припинення вогню. Україна, Туреччина та Іран заявили про підтримку територіальної цілісності та суверенітету Азербайджану. Росія та Вірменія входять до складу військового блоку Організації договору колективної безпеки. Однак Росія поставляє зброю й до Азербайджану, і, крім того, не зацікавлена ​​в загостренні ситуації в своєму північнокавказькому регіоні. Спостерігачі у Вірменії та Азербайджані вважають, що з цієї причини розгортання конфлікту в повномасштабну війну малоймовірно, але саме протистояння може перейти у затяжну фазу.

Голландці проголосували проти угоди про асоціацію між Україною та ЄС

У Нідерландах відбувся консультативний референдум про підписання договору про асоціацію України з ЄС. Він визнаний дійсним, оскільки явка на нього перевищила 30 %. Більше 60 % тих, хто проголосував, висловилися проти підписання договору про асоціацію. Прем'єр-міністр Нідерландів Рютте заявив, що влада ретельно перегляне угоду про асоціацію України таі ЄС, "аби задовольнити всі сторони".
Політичні аналітики оцінюють ситуацію як патову. Уряд Нідерландів буде змушений домовлятися з Єврокомісією про імплементацію результатів референдуму й подальші дії. Це стане ще одним серйозним ударом по концепції "Єдиної Європи" та посилить позиції "євроскептиків". Президент Франції Олланд заявив, що його країна разом із Німеччиною буде, як і раніше, підтримувати угоду України та ЄС. Представники ЄС вважають, що референдум не вплине на розвиток відносин України з Європою.
Президент Порошенко заявив, що референдум не стане перешкодою на шляху України до Європи. Українські експерти вважають, що такий результат – багато у чому є наслідком політики влади України, яка виглядає в очах європейців країною третього світу, смертельно хворою на корупцію.

No comments:

Post a Comment