April 11, 2016

Ukrayna: 4–10 Nisan 2016 haftasının ana başlıkları haftasının ana başlıkları

4–10 Nisan 2016 haftası "Digest ve Analitik Ukrayna"’dan ana başlıkları

"Panama Kağıtları" skandalı giderek hız kazanıyor – Başbakan Yatsenük istifa etti – Merkez Bankası dolar alıyor – "Büyük" özelleştirilme ve Odessa Liman Fabrikası  – Ukrayna medyanın sahibi kimler? – 'Hreşçatık' Banka'nın Çöküşü - Polonya'nın "Açık Gökler" – Minsk barış süreci imitasyonu – Rusya Ukrayna'ya siyasi mahkumları verecek mi? – Ukrayna  AB birliği kaderine Hollandalı referandum – Ukrayna, Dağlık Karabağ ihtilafının Azerbaycan tarafında

Ukrayna Cumhurbaşkanı Poroşenko ve Ukraynalı elit Panama Kağıtları skandalında

Farklı ülkelerden gelen siyasetçi ve işadamların  bir Panamalı offshore şirketler kullanarak vergiler evasionu   gazetecilik soruşturma yayıni üst düzey istifalar ve finansal bir dizi incelemeye yol açmıştır.
Skandalının merkez üssünde Ukrayna Başkanı Poroşenko, UMB Başkanı Gontareva,  Poroshenko iş ortağı Kononenko ve Odessa belediye başkanı Truhanov  idi.
Yayınlanan belgelere göre, finansal danışman aracılığıyla Poroşenko hisselerinin asgari değerde ona ait olan şekerleme şirketi "Roşen" kontrol etme hakkına sahip Panama ve diğer offshore şirketleri açmıştır. Cumhurbaşkan basın dairesi Facebook'ta bir sayfadaki onun adına kendisi varlık yönetiminden çekildi, yönetimi bir "kör güven"e teslim ettiğine dahil   bilgileri  yayınladı. Poroşenko avukatları offshore şirketler Ukrayna kanunlarına göre kurulmuş olduğunu savunuyorlar.
Gazeteciler başkan bildiriminde offshore hakkındaki  bilgi eksikliği dikkat çekti. İnsan hakları örgütü Transparency International  Poroşenko'dan "doğru" beyanı talep etti.
Aynı zamanda Ukrayna Anayasası'nın  aykırı başkanda şirket "Roşen" yanı sıra   bir dizi büyük şirketler, televizyon kanalı ve bir  banka vardır.
Başsavcılık offshore şirketlerin belgelerde suç görmedi ve Poroşenko yaptığı eylem bu   departman soruşturması olmadığını iddia ediyor. Ulusal yolsuzlukla mücadele bürosu da cumhurbaşkanının offshore hesaplara ilişkin bilgi araştırmak yetkisi yoktur duyurdu. Özel bir yolsuzlukla mücadele savcılığı ve Nabu, UMB  başkanı Gontareva da dahil olmak üzere  Panama Kağıtları bilgileri kontrol ediyor. Merkez Bankası Rus bankası VTB ile bağlantısını yalanladı.
Panama Kağıtlar belgelere göre , Odessa Belediye Başkanı Truhanov'da birçok Rus pasaportu vardır. Ancak, SBU onun yaptıklarınıda ihlaller olmadığı bildirmiştir.
Blok Poroşenko "bütçe hasar olmadığından" offshore skandalı üzerine geçici araştırma komisyonu oluşturmak için hiçbir gerekçe görmemektedir, ancak bazı milletvekilleri, erken parlamento seçimleri durumunda kendi notunu artıracak bir soruşturma yapmasını talep ediyor.
"Atlantik Konseyi" politikasına Aslund'a göre, IMF ve ABD'nin Panama Kağıtları belgelerin yayınlanmasından sonra Ukrayna pozisyonu   yoğunlaşır,  buna rağmen resmi açıklamalara olumlu söylemler kalır. Beyaz Saray Başkanı Ernst,  Poroşenko  bu skandala dahil olduğunu hakkındaki sonuçlara varmak için henüz çok erken olduğuna inanıyor, böylece Aslund'un  ifadesini doğruladı.
Analistlere göre,   gazeteciliğin araştırma bilgileri  Poroşenko ana seçmenlerin hafif etkiler. Ancak, genel olarak Başkan   güven derecelendirmesinde düşüş mevcuttur. Ankete katılan uzmanların çoğu, o Ukrayna Devlet başkanı olmak olmadığını, şirket "Roshen" başkanı olarak kaldı düşünüyorlar. Poroşenko takımı skandalı gizlemek için çalışır ve çeşitli bilgi olayları "doldurma" işlemi bastırır, ancak Başkan'ın derecesi kaydedemiyor..

Başbakan Yatsenük istifa etti

Anavatan Partisi katılımıyla Konseyi koalisyon görüşmeleri başarısız oldu. Onun lideri Timoşenko muhalefet duyurdu. Blok Poroşenko temsilcileri  koalisyon oluşturmak için gerekli 226 koltuk olduğunu iddia etti. Uzmanlara göre, bir koalisyon kurulursa işlersiz olacaktır çünkü  milletvekilleri toplantılarında düşük katılım nedeniyle birçok yasa  gereken sayıda oy kazanamaz.İki temel hizipin derecesi gitgide düşüyor, böylece erken parlamento seçimlerinde durumunda küçük partilere önemli ölçüde Meclisteki temsil güçlendirmek için bir şans veriyordur. Başkan Poroşenko ve Başbakan Yatsenyuk böyle bir sonuç kabul edilemez , onlar herhangi bir usule Rada faaliyet görünürlüğünü sağlamak için çalışır.
Ukrayna ortakları ve bağışçılar,  hükümet krizine hızlı bir sonu ve yolsuzluğa karşı belirleyici mücadele talep ediyor, bu yüzden Ukrayna hükümeti koalisyon anlaşması imzalamak için önümüzdeki hafta boyunca çalışır.
KIIS ve Razumkov Merkezi Hizmetleri yapılan kamuoyu yoklamalarına göre, Blok Poroşenko , erken parlamento seçimleri durumunda destekçilerin yarısını kaybeder, sonuç % 10-11 kadar kayacaktır,  Halk Cephesi Verhovna Rada’ya giremez. Anavatan  ve Radikal Partisi  önemli ölçüde sonuçlarını geliştirilir, Samopomiç derecesi neredeyse değişmeden kalır. Muhalefet Bloku desteği artıracak, Meclis'e "Svoboda" (Özgürlük) ve oluşturulduğu takdirde Saakaşvili'nin partisi girebilir.
Pazar günü Başbakan Yatsenük istafasını açıkladı. Bunun yerine Blok Poroşenko Rada başkanı Groisman'ı    tayin etmeyi planlıyor. Bu durumda, onun yeri Halk Cephesinin koalisyon ortakları alacaktır.  Başkan Poroşenko koalisyon 12 Nisan oluşturulmuş olacağını söyledi, aksi halde Verkhovna Rada dağıtacağına dahil söz vermiştir. Koalisyon görüşmelerinin üyeleri henüz Bakanlar ve Başsavcı adayları karar vermedi
Cumhurbaşkan offshore şirketler karıştığı bir yolsuzluk skandalı ortasında olduğunda Groisman başbakan ile hedefleyen Hükümet çalışmalarını yürütmez ise Poroşenko tehlike altında kalır.Politikacılar ile siyaset bilimciler çoğunluğuna göre, Hükümeti aslında Cumhurbaşkan yönetecek, böylece o ülkenin durumun bütün sorumluluğu üstlenir.
Anayasaya göre, Poroşenko ile bir şey olur durumda ülkede ilk şahıs parlamentonun başkanı olur, bu yüzden temel makamı yeni koalisyon ortaklara (aynı zamanda rakip olanlara) aktarması Parlamento tarafından kontrolsüz kararların risk taşır, başkanın offshor işlemler araştırmak için geçici araştırma komisyonu oluşturulmasını dahil. Buna ek olarak, iki temel hizip   yeni bir hükümet sunacak herhangi bir yasa üzerinde bir oy vermesine yeteri kadar milletvekili yoktur, bu nedenle hükümetin ve Meclis  verimliliği son derece düşük olacaktır.
Yatsenük istifası yeni bir siyasi sezonu açar, aslında başkan ve hükümetin sonuçlara  bağlı erken parlamento ve cumhurbaşkan seçimleri  yer alabilir.

"Büyük" özelleştirilme ve Odessa Liman Fabrikası

Bütçesinde para eksikliğinde Hükümet büyük kamu şirketlerinin satarak doldurma niyetinde. Kabine özelleştirme tabi olmayan işletmelerin listesini yarı yarıya azaltmasını önerdi.
En büyük anlaşma Odessa Liman Tesisi satışı olacaktı, fakat bir şarkı için şirket satın almak planlanan oligark Firtaş yapay bir borç yaratıp işlemi kırdı. Stockholm Tahkim, onun Ostchem Şirketi iddiasına göre fabrika mülk kompleksi  elden çıkarılmasına yasak koydu. Devlet Mülkiyet Fonu  Başkanı Bilous varlıklarının tutuklama fabrika hisselerin  satış işlemini durdurmaz, söyledi. Fon  borç sorunu çözmek için birkaç seçenekler düşünüyor: yeniden yapılanma, borç ile satışı yada hükümet kredi değiştirilmesi. Fabrika alımı  olası yarışmacının arasında  Firtaş şirketi yoktur.
Hükümet, bir kaç büyük kamu iktisadi teşebbüslerinin  yöneticiler rekabet seçimi yapıyor, fakat süreci böyle bir yarışmalar yasaklayan mahkeme kararları aksatıyor.
Bu taleplerde mali-sanayi gruplarından ilişkin  satış aşamasında işletmelerin kontrol altına almak planlıyan başvuranlar bulunuyor.  

Finans piyasası istikrarlı
Maliye Bakanlığı UAH 18,24 milyar (700 milyon $’dan fazla) ulusal ile yabancı para cinsinden devlet tahvili başarılı bir müzayede düzenledi. UMB bankaların 177 milyon $'dan fazla düşük oranıyla satın aldı. Piyasadaki paranın fazlası  UMB talebi üzerine sermaye doldurmak için bankaların satış yoluyla oluşabilirdi. Döviz bürolarında dolar neredeyse 1 Grivnası (yaklaşık% 4) oranında düştü.
Devlet Mali Hizmet Mart ayında,  Mart 2015 yılında üçte birden fazla  bütçe alınan miktar aşan vergi rekor bir tutar koyduğunu bildirmiştir. Uzmanlar yıl için % 1 aralığında büyüme tahmin ediyor, iki ayda sanayi üretimi % 7 arttı. Ancak ülkenin finansal istikrarı ihracat gelirlerinin miktarı ve azalma eğiliminde dünya piyasalarında Ukrayna mal fiyatına büyük ölçüde bağlıdır.

Naftogaz Rus gaz kaynaklarından bağımsızlık doğru bir adım attı

Naftogaz Yöneticileri Ukrayna enerji bağımsızlığı sağlamada önemli bir adım atmış. Nisan ayından Ukrayna ve Slovakya arasındaki gaz tedarik Avrupa operatörleri Ukrayna yeraltı depolama tesisleri kullanmak için izin verecek bir ikili modda yapılabilir.
Gazprom, Ukrayna operatörüne fiziksel olarak mümkün olan gazı pompalamayan  tam sanal ters gaza geçiş için bir bariyer oluşturup "Shypper kodları" vermemektedir.
Ukrayna, sıcak kış  sayesinde yeraltı depolama içine pompalandığı olan gazın sadece yarısını kullandı. Naftogaz, Rusya'dan doğalgaz arzına olmaksızın yapabilecektir, ama onun fiyatı büyük oranda azaltılacağı durumunda satın almaya dönebileceğini duyurdu. Şu anda, Rusya Ukrayna'ya Naftogaz Avrupa operatörleri satın aldığı daha yüksek bir fiyata  gaz sunmaktadır.
Avrupa'ya Ukrayna üzerinden Rus gazının ilk çeyreğinde 2016 taşıma sırasında bir buçük oranında artırılmış durumunda ancak sözleşme durumuna göre performans kısa düşüyor. Naftogaz, planlanan gazın pompalanmaması   ve transit maliyetini azalmasına Stockholm tahkimde dava açtı.

'Hreşçatık' Banka'nın Çöküşü

Kiev’lilerin maaş ve emeklilik kartları çok sayıda açılan banka "Hreşçatık" iflas ilan etti. Merkez Bankası gişe ve ATM'lerinden ödemeler likidite ile ilgili sorunlar ile ret yaptıktan sonra kendisine geçici bir yönetim tanıttı. 2015 yılında bankanın kayıplarını takiben (10 milyar grivna beyan edilen varlıklarla) 1 milyardan fazla.  Merkez Bankası harf pay sahipleri ile görüşmeler sonuçsuz kaldı, banka iflas ilan etti. Bu gibi durumlarda Ukrayna bankacılık sistemine güven eklemez, ekonomiden para nakit çıkışı neden olmaktadır.
Banka 1993 yılında kurulmuş, Ukrayna'da  banka sıralamasında 18.nci yerini almıştır  hisselerinin dörtte biri Kiev şehir yönetimi sahiptir.
Ulusal Bankası açıklanmasının ardından pek çok Kiev kamu hizmeti şirketleri var onların hesaplarını kapattı ve Başkan Poroshenko ile onun iş ortağı Kononenko ait olan Uluslararası Yatırım Bankası hizmetine geçmişti.

Polonya ile Ukrayna "açık gökyüzü" konulu bir anlaşma imzaladılar

Ukrayna ve Polonya sayısı bakımından ve uçakların tipleri olmaksızın ülkeler arasındaki uçuşlarda tüm kısıtlamaları kaldırdı. Amerika Birleşik Devletleri, İtalya ve İspanya'yı takiben durumunda Polonya Ukrayna "açık gökyüzü" bir rejim kabul ettiği dördüncü ülke oldu.

Ukrayna medya sahipleri kimdir?

Medya varlıklarının intifa hakkı sahiplerinin açıklanması hakkındaki hukuka aykırı Cumhurbaşkanı Poroshenko'nun 5 TV kanalı,  112.  kanal, radyo "Vesti" tarafından sahip olunan bu bilgileri bilgi vermeyi reddetti. Bazı frekans kanalları hukukun resmi şartların yerine getirilmesi adına kendi web sitelerde sahipleri saman tarafından kabul edilen offshor düzenleri yayınlandı.
Yasa birçok şirket sadece kendi adayı offshore şirketler açıklandı gerçek sahipleri hakkında bilgi gizlemek için 2015 yılında TBMM tarafından iletilen tüm varlıkların yararlı sahipleri açıklanması hukukun kaderini izler.

Minsk görüşmeler bir saçmalığa dönüştü

Rusya  Başkanı Danışmanı Surkov, "DHD" ve "LHD" liderlerinin "cumhurbaşkanlığı" bitimine kadar görevde kalacağına inanmaktadır. Böylece, Rus liderliği nihayet ' yapay devletlerin' yasallaştırmak ile görüşmelerde onları tam teşekküllü bir taraf yapacak. Donbass savaş bölgesinde durumun son derece gergin kalır. Militanlar ve Rus ordusu   Avdiyivka sanayi bölgesinde Stratejik Otoyol Donetsk -Gorlovka kontrol eden Ukraynalı askerleri düşüremiyor. Saldırganlar büyük kayıplara uğramıştı, resmi veriler de Ukrayna askerin kaybı bildirdi. Militanlar ağır topçu, havan ve saldırı silahları ile tüm ön hatları ateş etmeye devam etmiştir. Ukrayna ordusuna karşı zırhlı ve mekanize gruplar bulunmaktadır. Luhansk bölgesinde bombardıman sonra işgal altındaki topraklara kontrol geçme noktaları  kapanmıştır.
Minsk üçlü temas grubunun   Donbas durumunu çözme toplantısı  sonuçsuz sona erdi. Ateşkes militanlar tarafından riayet edilmiyor. Bu nedenle de  mayın temizleme  bölgede yürütülmüyordur. Ukrayna heyeti, sadece ateşkes mücadele çizgisinden silah saptırma AGİT gözlemci tarafından onaylandıktan sonra, ekonomik, insani ve siyasal konularla müzakere niyetinde.
Militanlar Uluslararası Kızıl Haç personeli yasadışı gözaltına alınan kişilerin serbest bırakılmasını ve erişimini müzakere etmeyi reddetti. Seçimlerin koşulları, işgal altındaki topraklarda  tam ateşkes, Rus birliklerinin geri çekilmesi ve  Ukrayna sınır üzerinden kontrolünü sağlamasıdır.  AGİT Temsilcisi Saydik onun örgütü  Donbass AGİT polis misyonu tanıtımı için öneriler henüz hazırlamadığını söyledi. Rusya  temsilcisi Grızlov polis getirilmesine şiddetle karşı konuştu.
Iletişim grubunun bir sonraki toplantısı 20 Nisan’a planlanıyor.

Rusya, Ukrayna'nın siyasi mahkumları verecek mi?

Rus Adalet Bakanlığı, Ukrayna Kırım Sentsov ve Kolçenko olmak üzere dört Ukraynalı mahkumları  "onların cezasını vatanında gidermesi için" transfere hazırlandığını açıkladı. Bakanlık basın açıklamasına göre, transfer kararı Rusya federal mahkemeler almalı.
Nadiya Savçenko Rus mahkemesinin kararı yürürlüğe girmesinden sonra kuru bir açlık grevine başladı. Rus yetkililer Ukraynalı konsolosuna onunla  görüşmesine izin vermedi. Anavatan Partisi lideri Timoşenko  Savçenko sürümü konusu en üst düzeyde karar verdiğini söyledi. Ona göre, ABD Başkanı Obama ve Başbakan Merkel'in Savçenko Ukrayna'ya geri dönmeye anlaştılar. Cumhurbaşkanlığı İdaresi ve Dışişleri Bakanlığı defalarca Savçenko sorunu önümüzdeki günlerde çözüleceğini ifadeleri bıraktı, ancak henüz Rus yetkililer resmi yanıt vermedi.

Dağlık Karabağ'da çatışma

Dağlık Karabağ'da ateşkes ilan edildi ancak Ermenistan ve Azerbaycan sürekli ateşkesi ihlal etmekte birbirini suçluyor. Ukrayna, Türkiye ve İran Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü ve egemenliğine verdiği desteği dile getirdi. Rusya ve Ermenistan Kolektif Güvenlik Antlaşması bir askeri birimin üyeleridir.  Ancak Rusya  Azerbaycan'a silah tedarik eder, çünkü  onun Kuzey Kafkasya bölgesinde durumun tırmanmasını ilstemez. Ermenistan ve Azerbaycan Gözlemciler bu tam ölçekli bir savaşa çatışma nedenleri olası değildir ama muhalefet uzun süren aşamasına gidebilir inanıyorlar.

Hollandalı Ukrayna ile AB arasındaki ilişki hakkında anlaşmaya aleyhinde oy kullandı

Hollanda'da AB ile Ukrayna Birliği imzalanmasına ilişkin bir danışma referandum düzenledi. Referandum, %30 aşan katılımıyla geçersiz olarak ilan edildi. Oylamaya katılanların % 60'ından fazlası Birliği imzalanmasına karşı idi. Hollanda  Başbakanı Ryutte yetkililerin  "Tüm tarafları tatmin etmek için" Ukrayna ve AB ortaklık anlaşması gözden dikkatli  geçirileceğini söyledi.
Siyasi analistler durumu bir çıkmaz olarak  tahmin ediyor. Hollanda hükümeti referandum sonuçları ve sonraki adımların uygulanmasına ilişkin Avrupa Komisyonu ile müzakere etmek zorunda kaldı. Bu "Birleşik Avrupa" kavramına bir başka ciddi darbe olacaktır  ve  "AB kuşkucuları"n pozisyonları güçlendirecektir. Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, Almanya ile birlikte ülkesinin, Ukrayna ve AB desteklemeye devam edeceğini söyledi. AB temsilcileri referandum Avrupa ile Ukrayna'nın ilişkilerinin gelişimini etkilemediği inanmaktadır.

Başkan Poroşenko referandum Avrupa'ya Ukrayna yolunda bir engel olmayacağını söyledi. Ukraynalı uzmanlara göre, böyle bir sonuç büyük ölçüde hükümet politikasının sonucu Avrupalıların gözünde Ukrayna,  üçüncü dünya'nın yolsuzluğa ölümcül hasta olan bir ülkesidir.

No comments:

Post a Comment