April 04, 2016

03.04.2016 Україна: Журналісти розкрили офшорну схему президента Порошенка

Журналісти розкрили офшорну схему президента Порошенка
Журналісти розкрили офшорну схему президента Порошенка

Головні події і теми дня 03.04.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Журналісти розкрили офшорну схему президента Порошенка.
  • Генпрокурора Шокіна звільнено.
  • Самопоміч виключила із партії колишнього кандидата в мери Кривого Рогу Мілобога.
  • Порошенко зажадав негайно створити парламентську коаліцію.

В Україні

  • Президент Порошенко звільнив генерального прокурора Шокіна.
  • Порошенко дав інтерв'ю українським телеканалам. У ньому він у черговий раз повідомив, що, на його думку, військового способу деокупації Донбасу не існує. Українська дипломатія під його керівництвом досягла серйозних успіхів у "врегулюванні конфлікту". За його словами, розриву дипломатичних відносин із Росією допускати не можна, оскільки потрібно захищати мільйони українців, які перебувають там. Він стверджує, що вибори на окупованій території необхідно проводити, і для них вже є узгоджена концепція виборчого законодавства. Порошенко збирається обговорити в "нормандському форматі" проблему введення поліцейських сил ОБСЄ на окуповану територію.
  • Коментуючи свій випад щодо видання The New York Times, він заявив, що його слова були неправильно інтерпретовані.
  • Він стверджує, що умовою надання кредиту від уряду США буде подолання парламентської кризи та призначення нового прем'єр-міністра, тому створення коаліції – питання "днів і годин". Порошенко наполягає на прискоренні розгляду змін до Конституції у частині правосуддя.
  • Партія "Самопоміч" звинуватила кандидата в мери Кривого Рогу Мілобога у змові з кандидатом від олігарха Ахметова Вілкулом і виключила його із партії. Сам Мілобог категорично заперечує такий зв'язок і заявляє, що аудіозапис розмови, на підставі якого його звинуватили в змові, змонтований, а говорив він із людиною з найближчого оточення Семенченка, якого партія виставила як кандидата на противагу Вілкулу.
  • Глава Фонду держмайна Білоус вважає, що рішення Стокгольмського арбітражу про заборону відчуження акцій Одеського припортового заводу, яке було винесено за позовом компанії Ostchem олігарха Фірташа, виконувати необов'язково, оскільки воно не визнано українським судовим законодавством. Заборону було винесено у забезпечення позову про стягнення боргу за газ, поставлений ОПЗ компанією Ostchem в 2013 році.
  • Міністр соцполітики Розенко стверджує, що проти міністерства та СБУ розгорнута потужна інформаційна кампанія після початку боротьби з шахрайством, що пов'язане з виплатами вимушеним переселенцям.

Війна

  • Згідно з офіційними даними, протягом минулої доби втрат в українській армії не було. Епіцентрами бойових дій залишалися промзона Авдіївки, Зайцеве, Світлодарська дуга. Бойовики неодноразово обстрілювали позиції українських військ із важких мінометів і вели розвідку боєм. Українські військові змушені були відкрити вогонь у відповідь зі стрілецької зброї.

Україна й світ

  • Німецька газета "Зюддойче Цайтунг" (Suddeutsche Zeitung) отримала у своє розпорядження матеріали листування найбільшого панамського реєстратора офшорних компаній Mossack Fonseca. Розслідування було названо "Panama Papers". Газета поділилася інформацією з Міжнародним консорціумом журналістських розслідувань. У листуванні міститься досьє на 150 політиків, які використовували офшорні компанії для уникнення від сплати податків. Серед них – президент Порошенко та люди з його оточення, лідер партії Батьківщина Тимошенко, син колишнього прем'єр-міністра Азарова. Там же містяться матеріали на президента РФ Путіна й чиновників його режиму, що відмили $2 млрд, а також на президента Сирії Асада. Публікація може спричинити великі політичні потрясіння у багатьох країнах.
  • Після успішного наступу на Нагірний Карабах азербайджанська армія закріпилася на зайнятих позиціях. Азербайджан запропонував Вірменії перемир'я; допомогу у врегулюванні конфлікту запропонувала Грузія. Туреччина підтримала дії Азербайджану, керівництво якого заявило, що контрудар був завданий у відповідь на провокацію з боку вірменських військ.
  • Папа Римський Франциск закликав допомогти літнім людям і дітям України, які постраждали від військових дій, для чого ініціював збір пожертвувань 24 квітня.
  • Канада, яка вирішила частково відновити дипломатичні відносини з Росією для розв’язання проблеми арктичного шельфу, продовжить підтримувати Україну. Санкції щодо Росії скасовано не буде.
  • Міністр закордонних справ Клімкін взяв участь у велопробігу в Нідерландах, організованому на підтримку угоди про асоціацію України з ЄС. Наступної неділі в країні буде проведено консультативний референдум із цього питання. Відповідно до соцопитувань, серед голландців супротивників асоціації – більшість.

Тренди


  • Програма "Схеми" показала сюжет про офшорні компанії, що належать президенту Порошенку, які не були зазначені в його декларації. Компанія для управління корпоративним бізнесом "Рошен" була зареєстрована в Панамі. Метою її, за словами представника міжнародної аудиторської компанії, є відхід від українського оподаткування. Офшорна компанія була зареєстрована в момент найвищого напруження боїв в Іловайському котлі та переговорів у Мінську. Програма ставить питання про те, які інтереси для Порошенка важливіші – державні або збільшення власних доходів.
  • З боку провладних блогерів пішли коментарі, що "всі так роблять". У світлі боротьби з корупцією, про яку Порошенко каже постійно, у тому числі й під час останнього візиту до США, його дії є корупційними, що у будь-якій західній державі призвели б до імпічменту. Однак в Україні такий закон відсутній.
  • Порошенко заявив, що вже є узгоджена концепція законодавства про проведення виборів на окупованій території Донбасу. Він не уточнив, з ким ця концепція була узгоджена, що містить і чому суспільство та парламентарії нічого про неї не знають.
  • Колишній заступник генпрокурора Сакварелідзе вважає, що в паралічі реформи відомства винен безпосередньо генпрокурор Шокін і його найближче оточення. Шокін сформував місцеві комісії з атестації працівників прокуратури, через які пройшов відбір лояльних йому людей. На 22 квітня запланована конференція працівників прокуратури, яка може вибрати серед співробітників, які "пройшли атестацію" Раду та кваліфікаційну комісію. Вони зможуть зацементувати систему, побудовану Шокіним. За словами Сакварелідзе, відсутність реакції Порошенка на процеси в прокуратурі завдадуть удару по його рейтингу. Сакварелідзе не виключає, що його звільнення було предметом коаліційних торгів між Народним фронтом і Блоком Порошенка.
    Виконувач обов'язки генпрокурора Севрук не вбачає підстав для повернення Сакварелідзе.

No comments:

Post a Comment