April 03, 2016

02.04.2016 Україна: Генерала Воронченка призначено командувачем ВМСУ

Генерала Воронченка призначено командувачем ВМСУ
Генерала Воронченка призначено командувачем ВМСУ

Головні події і теми дня 02.04.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Генерала Воронченка призначено командувачем ВМСУ.
  • РНБО має розв'язати проблему незаконного видобутку бурштину.
  • Порошенко вважає The New York Times інструментом гібридної війни.

В Україні

  • Глава адміністрації президента Ложкін анонсував створення нової коаліції найближчими днями.
  • Генерал-лейтенанта Воронченка, який командував силами АТО в Луганській області, а потім був заступником командувача флоту із берегової оборони, призначено командувачем Військово-морськими силами України. Він змінив на посаді адмірала Гайдука, дії якого постійно піддавалися критиці.
  • Ситуація навколо незаконного видобутку бурштину у Рівненській області загострюється. На місці зіткнень із поліцією, що сталися 31 березня, зібралося більше тисячі старателів і їх охоронців. Начальник Національної поліції Деканоїдзе вимагає терміново скликати РНБО для вироблення рішення із цієї проблеми.
  • Міністр внутрішніх справ Аваков стверджує, що соратник колишнього президента Януковича Іванющенко залишається у розшуку.

Війна

  • Протягом доби на Донбасі незначно знизилася кількість обстрілів бойовиків. При цьому безперервні бої тривають у районі промзони Авдіївки, у Зайцевому та на Світлодарській дузі. Бойовики продовжують використовувати важке озброєння, артилерію та РСЗВ "Град". У ході боїв, за офіційними даними, поранено четверо військовослужбовців.
  • У Криму тривають гоніння на кримських татар. У ході чергової облави, проведеної окупаційною владою, затримано понад тридцять осіб.

Україна й світ

  • За попередніми даними, більше половини голландців мають намір проголосувати на референдумі проти асоціації України і ЄС.
  • Президент Порошенко назвав статтю The New York Times про корупцію у вищих ешелонах української влади "елементом гібридної війни" проти держави.
  • У Закавказзі знову розгорівся конфлікт за Нагірний Карабах між Азербайджаном і Вірменією. Бої йдуть із застосуванням важкої артилерії, РСЗВ і танків. Повідомляється про десятки загиблих військовослужбовців з обох сторін.

Тренди


  • Колишній депутат Верховної Ради Фірсов збирається подати позов до Вищого адміністративного суду проти з'їзду Блоку Порошенка, Центральної виборчої комісії та голови парламенту Гройсмана на незаконне позбавлення його мандата. Із подібним позовом до суду звернувся ще один екс-депутат Томенко. За його словами, повноваження депутата можуть бути припинені тільки на підставі закону, якого не існує. Президентська команда тлумачить законодавство на свій розсуд, ЦВК перебуває під повним контролем Порошенка. При цьому досі не припинені повноваження депутата Єремеєва, який помер в серпні 2015 року, оскільки "комісія досі не отримала свідоцтва про його смерть".
    У разі позитивних рішень суду виникне правова колізія, яка потребуватиме позбавлення повноважень депутатів, які посіли місця Томенка та Фірсова. З урахуванням хиткої більшості, яка може бути створена у Верховній Раді для обрання нового уряду, голоси, яких бракує, можуть стати вирішальними для визначення нелегітимності прийнятих новою коаліцією рішень.
  • Колишній заступник генерального прокурора Сакварелідзе заявив, що його безпосередній начальник Шокін не міг зробити жодного кроку без вказівки Порошенка. Тому його звільнення було погоджено на самому верху. Глава адміністрації президента Ложкін пообіцяв, що Сакварелідзе поновлять на посаді, однак сам звільнений не збирається повертатися на роботу до відомства.

No comments:

Post a Comment