March 29, 2016

28.03.2016 Україна: Порошенко анонсував створення фонду відновлення Донбасу

Порошенко анонсував створення фонду відновлення Донбасу
Порошенко анонсував створення фонду відновлення Донбасу

Головні події і теми дня 28.03.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Порошенко анонсував створення фонду відновлення Донбасу.
  • СБУ заборонила в'їзд до України російському телеведучому Кушанашвілі.
  • Вілкул переміг на виборах мера у Кривому Розі.

В Україні

  • Президент Порошенко призначив начальником Сухопутних сил генерал-лейтенанта Попка, який командував антитерористичною операцією.
  • Чинного мера Кривого Рогу Вілкула офіційно оголошено переможцем повторних виборів. Комітет виборців України вважає, що явку виборців на вибори "намалювали".
  • Головою Національного агентства щодо запобігання корупції обрано Корчак, що працювала доцентом академії прокуратури України.
  • СБУ заборонила в'їзд до України на три роки російському телеведучому Кушанашвілі, що був запрошений працювати на радіо "Вести", за антиукраїнські висловлювання.
  • Нафтогаз повідомив про збитки у 25 млрд грн за підсумками року.
  • Офіційна гривня почала тиждень з падіння: 26,28 ₴/$ (+0,21 грн), 29,31 ₴/€ (+0,23 грн), 3,87 ₴/10 ₽ (+0,06 грн).

Війна

  • Кількість бойових зіткнень у Донецькій області помітно збільшилася. Епіцентром боїв залишається промислова зона Авдіївки, обстрілів  бойовиків зазнали Широкине, Мар'їнка, Зайцеве та Майорськ, тривають атаки на позиції на Cветлодарской дузі. Проти української армії бойовики використовують важку бронетехніку та артилерію. Згідно з офіційними даними, загинув один – і поранено семеро військовослужбовців.
  • Порошенко анонсував створення фонду відновлення Донбасу за участі ЄС і США. Глава Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Жебрівський повідомив, що фонд почне роботу після проведення виборів на окупованій території. Порошенко допускає обрання олігарха Ахметова та лідера Опозиційного блоку Бойка керівниками окупованих територій, "якщо це буде вибір людей Донбасу".
  • Учасники громадського кримськотатарського об'єднання "Аскер" отримали дозвіл на патрулювання адміністративного кордону Криму спільно із прикордонниками.

Україна й світ

  • Представництво ЄС розкритикувало закон про спецконфіскаціі, за яким уряд мав намір повернути гроші Януковича, оскільки його положення не містять достатніх гарантій захисту права власності.

Тренди


  • Порошенко заявив під час візиту до Краматорська, що готовий прийняти "вибір людей Донбасу", якщо вони виберуть Ахметова та Бойка керівниками окупованих регіонів. Це свідчать про те, що він абсолютно впевнений у проведенні виборів в "окремих районах Донецької і Луганської областей", незважаючи на безперервні бої і перекидання техніки та особового складу російських військ на окуповану територію. Судячи з усього, така заява пов'язана з домовленостями, яких досягнуто під час переговорів міністра закордонних справ Німеччини Штайнмайера та держсекретаря США Керрі під час їх візиту до Москви минулого тижня, про які українське суспільство не повідомлено.
  • Заступник генпрокурора Столярчук заявив, що не виключає виклику на допит посла США в Україні Пайетта. Крім очевидної правової безграмотності, ця заява могла серйозно вплинути на ставлення до президента Порошенка під час його візиту до США 2 квітня. Генпрокуратура спробувала згладити інцидент і заявила, що йшлося лише про бесіду для отримання відомостей про використання грошей США, які мали бути направлені на реформу прокуратури.
    Депутати Блоку Порошенка провели під адміністрацією президента пікет із вимогою відставки генпрокурора Шокіна. На 29 березня заплановано голосування у Верховній Раді з цього питання. Порошенко порадив депутатам бути присутніми на засіданні, якщо вони хочуть звільнити генпрокурора. Чиновники генпрокуратури поводяться так, ніби впевнені, що Шокін залишиться на посаді, і заявляють, що всі необхідні реформи у відомстві вже проведено.
    Проти співробітників прокуратури, які виступили проти "системи", проводяться репресії. Заарештовано квартиру колишнього заступника Шокіна Каська, щодо ще одного заступника – Сакварелідзе – прокуратура загрожує порушити кримінальну справу за проведення мітингу. Слідчих, які вели справу "діамантових прокурорів", переводять на інші посади, тим самим усунувши їх від розслідування.

No comments:

Post a Comment