March 23, 2016

22.03.2016 Україна: Російський суд засудив Надію Савченко до 22 років колонії

Російський суд засудив Надію Савченко до 22 років колонії
Російський суд засудив Надію Савченко до 22 років колонії

Головні події і теми дня 22.03.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Російський суд засудив Надію Савченко до 22 років колонії.
  • Міністр фінансів Яресько готова зайняти пост прем'єр-міністра.
  • У Брюселі скоєно кілька масштабних терактів.

В Україні

  • Міністр фінансів Яресько заявила про готовність очолити новий "технократичний уряд". Міністр економічного розвитку Абромавічус підтримав позицію Яресько та заявив, що в новому складі Кабміну мають бути люди із бездоганною репутацією.
  • Конституційний суд заслухав виступи депутатів і представників правозахисних організацій та завершив відкриту частину розгляду конституційності закону "Про очищення влади". Про дату й час винесення рішення буде оголошено пізніше. На думку експертів конституційного права, суд не мав права розглядати цю справу, оскільки щонайменше у шести суддів суду є конфлікт інтересів, і вони підпадають під дію закону. Депутати Соболєв та Ємець попередили, що якщо Конституційний суд скасує закон, то люстрацією займеться вулиця.
  • 49 народних депутатів подали до Конституційного суду подання про визнання неконституційним закон "про диктатуру партійних лідерів". На їхню думку, він порушує низку статей Конституції, змінює народне волевиявлення після закінчення виборів і легалізує політичну корупцію. Невдоволення законом раніше висловила ПАРЄ.
  • Держстат повідомив, що, порівняно з лютим 2015 року, промислове виробництво в лютому зросло на 7,6 %. При цьому падіння курсу національної валюти за цей період становило 25 %.
  • Найбільшою статтею витрат українців у 2015 році стали продукти та безалкогольні напої – майже 40 %.
  • У Києві поховали тіло журналіста Георгія Гонгадзе, вбитого 15 років тому.
  • Червоний Хрест проводить внутрішню перевірку після повідомлень про корупцію та торгівлю гуманітарною допомогою співробітників української організації, до правоохоронних органі подано заяви про притягнення до кримінальної відповідальності посадових осіб і кількох держчиновників.
  • Президент Порошенко вважає, що в ході наступної мобілізації потрібно буде призвати всього 5-10 тис. чоловік. Найближчим часом він підпише указ про проведення демобілізації четвертої хвилі.
  • Міністерство аграрної політики заявляє, що за відкриття ринку землі виступають 85% власників земельних паїв. Розморожування ринку землі планується не раніше 2017 року і розпочнеться із продажу державних земель.
  • Пільги аграріям, скасовані законом про бюджет 2016 року, навряд чи будуть скасовані, оскільки на їх компенсацію немає коштів.
  • Загальний обсяг інвестицій ЄБРР до економіки України становив €11,4 млрд, в тому числі за останні чотири роки – €4 млрд.
  • Гривня зміцнилася, НБУ купив $24 млн на валютному аукціоні: 26,10 ₴/$ (-0,50 грн), 29,27 ₴/€ (-0,71 грн), 3,85 ₴/10 ₽ (-0, 02 грн).

Війна

  • Згідно з офіційними повідомленнями, троє військовослужбовців поранені внаслідокі підриву бронемашини на фугасі. Протягом дня бої велися в околицях Донецька, із настанням ночі обстріли поновилися на маріупольському напрямі. На ключовій для бойовиків околиці Авдіївки йдуть важкі бої із застосуванням важкої артилерії і танків. У відповідь на заяву заступника глави місії ОБСЄ Хуга, бійці ВСУ стверджують, що якщо відійдуть від своїх позицій у промзоні Авдіївки, їх тут же захоплять бойовики, що створить серйозну проблему для оборони міста.

Україна й світ

  • Російський суд визнав винною українського депутата Надію Савченко та засудив її до тюремного ув'язнення терміном в 22 роки. Вона та її адвокати заявили, що не подаватимуть апеляцію на вирок. Президент Порошенко висловив протест проти рішення суду та оголосив, що готовий обміняти її на бійців спецназу ГРУ РФ, захоплених у ході бою під Щастям. Савченко попередила про відновлення сухого голодування із 6 квітня. Її головною вимогою залишається негайне звільнення та повернення до України. ОБСЄ та США закликали Росію звільнити Савченко. Держдепартамент США заявив, що її засудження порушує мінські домовленості. Правозахисна організація Human Rights Watch вважає, що Савченко позбавлено права на справедливий суд. МЗС України назвав рішення суду вироком самій Росії. Прес-секретар президента РФ Пєсков у відповідь на пропозицію Порошенка заявив, що Росія діятиме суворо відповідно до національнго законодавства, але остаточне рішення може прийняти тільки Путін особисто.
  • Директору української бібліотеки в Москві Шариній російський суд подовжив термін домашнього арешту. Її звинувачують у розпалюванні національної ненависті та ворожнечі.
  • У Брюселі скоєно три великі теракти, унаслідок яких загинуло – 34 і поранено близько 100 осіб. За попередніми даними, українців серед постраждалих немає. Відповідальність за теракти взяла на себе "Ісламська держава", яка попередила, що влаштує "чорні дні" Європі та США. Наступною ціллю терористів названа Німеччина. Глава СБУ Грицак не виключає, що до терактів причетна Росія. У відповідь на цю заяву прем'єр-міністр РФ Медведєв у своєму блоці в соцмережі Twitter назвав його "дурнем".

Тренди

  • Теракти в Брюселі підтвердили, що європейська система безпеки потребує докорінного перегляду. Росія висловила співчуття й тут же запропонувала свою допомогу в остаточному розв'язанні проблеми терористів, що побічно підкреслює її співучасть у подіях. Знаменно, що теракт збігся з моментом винесення вироку Надії Савченко. Ряд аналітиків вказують, що метою терактів може бути "примус до дружби" з Росією, що дозволить їй поступово піти від режиму санкцій і відверне увагу європейської спільноти від українських проблем.
  • Призначення "технократичного уряду", що не має підтримки Верховної Ради, неминуче спричинить блокування всіх законодавчих ініціатив і колапс роботи парламенту. Для виборів нового прем'єра потрібно сформувати нову коаліцію, проте глава парламенту Гройсман категорично відмовляється визнавати, що її де-факто не існує. Чинний прем'єр-міністр Яценюк відмовляється добровільно покинути свій пост. Громадянське суспільство нагадує, що Яресько є непримиренним противником податкового кодексу, запропонованого експертами. Її основною метою буде дотримання параметрів бюджету, погоджених з МВФ, а не прискорений розвиток економіки.
  • Опитування громадської думки, проведене службою Разумкова, показало, що 70 % громадян вважають Росію стороною конфлікту на Донбасі; більше 60 % – називають "ДНР" і "ЛНР" терористичними організаціями; 30  % – вважають, що "АТО" на Донбасі має тривати до звільнення; 75 % – не бажають участі жителів Донбасу в управлінні країною й не хочуть, щоб вони отримували допомогу із держбюджету; 45 % -– виступають за повне припинення всіх зв'язків, у тому числі економічних, з окупованими територіями. Більше половини респондентів вважають, що відновлення Донбасу має відбуватися за рахунок Росії або коштів, зібраних у регіоні, третина -– негативно оцінюють результати мінських домовленостей.
  • Заступник міністра юстиції Козаченко заявила, що президент Порошенко ігнорує вимоги закону про люстрацію й не звільняє чиновників, які підпадають під цей закон. У їх числі губернатор Кіровоградської області, заступник адміністрації президента, голови управлінь СБУ в трьох областях. На її думку, такими діями президент дає сигнал суспільству, що можна не виконувати закон, чиновники вчиняють аналогічно. Таким чином Порошенко забезпечує повну підконтрольність владної вертикалі.

No comments:

Post a Comment