March 16, 2016

15.03.2016 Україна: Головні теми доби - Прийнято закон про електронне декларування доходів чиновників

Головні події і теми дня 15.03.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Прийнято закон про електронне декларування доходів чиновників.
  • Суд зобов'язав Генпрокуратуру відкрити кримінальну справу на колишнього главу Верховної Ради Рибака.
  • Із полону бойовиків звільнено трьох українських громадян.

В Україні

  • Верховна Рада прийняла закон про електронне декларування доходів із поправками, внесеними президентом. Порошенко підписав закон цієї ж ночі.
  • Регламентний комітет Верховної Ради відхилив проект постанови про відставку прем'єр-міністра Яценюка, "оскільки він не відповідає вимогам Конституції і законам України".
  • Робота парламенту заблокована фракціями Радикальної партії і Народного фронту за відмову вносити до порядку денного розгляд закону про спеціальну конфіскацію, яким деякі депутати сподіваються повернути до бюджету гроші, вкрадені Януковичем і чиновниками його режиму. Деякі експерти вважають, що закон написаний таким чином, що дозволяє позасудове відчуження власності не тільки корупціонерів, а й усіх громадян, тому несе в собі серйозні ризики тиску на непідконтрольних владі громадян, бізнесменів і політиків.
  • Суд зобов'язав Генпрокуратуру порушити кримінальну справу на колишнього главу Верховної Ради Рибака за фактом зловживання владою при прийнятті "диктаторських законів Януковича" 16 січня 2014 року.
  • Лідер партії "Укроп" Корбан випущений судом під домашній арешт "за сімейними обставинами".
  • Верховний суд звернеться до Конституційного суду із проханням про розгляд конституційності процесу зняття недоторканності з депутатів. Таким чином, процес щодо депутата Мосійчука заблокований на невизначений термін.
  • Міністр оборони Полторак вважає, що сьома хвиля мобілізації може не знадобитися, оскільки необхідну кількість військовослужбовців буде набрано за контрактом.
  • Курс гривні продовжує стрімко падати: 26,89 ₴/$ (+0,37 грн), 29,87 ₴/€ (+0,39 грн), 3,81 ₴/10 ₽ (+0,03 грн). НБУ продав на аукціоні майже $34 млн, однак це не зупинило зниження курсу.

Війна

  • Протягом доби, за офіційними даними, поранено двоє військовослужбовців. Бойовики все частіше використовують танки. Безперервні бої ідуть в околицях Авдіївки та Горлівки, також порушений режим тиші на трасі "Бахмутка" у Луганській області, під Маріуполем українські позиції піддалися обстрілу із важких мінометів і танків.
  • СБУ повідомила, що з полону бойовиків звільнені троє українських громадян – двоє військовослужбовців і одна цивільна особа.
    Інформація про відновлення роботи луганського патронного заводу є недостовірною й була використана бойовиками "ЛНР" для легалізації постачання російських боєприпасів.

Україна й світ

  • Помічник Держсекретаря США Нуланд на слуханнях в Сенаті "Українські реформи – два роки після революції на Майдані та російського вторгнення" заявила, що Україна має льнитися від "нечестивого союзу брудних грошей і брудної політики", щоб не повернутися до статусу "васальної держави". На її думку, 2016 рік може стати вирішальним для України, за певних умов вона зможе провести місцеві вибори та повернути контроль над державним кордоном.
  • Держдепартамент у заяві до другої річниці окупації Криму Росією підтвердив, що США не визнають силової зміни кордонів і псевдореферендума, проведеного на півострові. Санкції щодо РФ діятимуть до деокупації і повернення Криму Україні.
  • Єврокомісія рекомендуватиме ввести безвізовий режим для Туреччини, якщо вона виконає вимоги щодо внесення змін до законодавства. Поступка зроблена у відповідь на допомогу Туреччині в приборканні потоку сирійських біженців до Європи.
  • Радник президента Росії Глазьєв вважає, що в результаті західних санкцій втрати російської фінансової галузі склали $ 250 млрд.

Тренди


  • В українських ЗМІ постійно з'являється інформація про роботу президента Порошенка та чиновників його адміністрації в нічний час. Журналісти неодноразово фіксували появу в будівлі адміністрації чиновників і депутатів, а також одіозних політиків та іноземних дипломатів. Чиновники відмовляються пред'являти журнали відвідувань із вказівками щодо мети візитів, що зміцнює недовіру в суспільстві до дій центральної влади.
  • За півроку офіційної присутності російських військ у Сирії Путіну вдалося вирішити кілька важливих питань. Він зміцнив владу президента Асада, розширив зону його впливу на території компактного проживання туркмен біля кордону з Туреччиною й допоміг розбити великі сили опозиції. Через килимові бомбардування російською авіацією населених пунктів сотні тисяч біженців покинули країну та ринули до Європи, викликавши там найбільшу кризу. Росія зберегла військово-морську і авіаційну бази на території Сирії разом із військами, що забезпечують їх оборону. Путін скористався відносним перемир'ям на Донбасі, щоб перекинути звідти боєздатні частини до Сирії і провести там підготовку бойовиків у реальних фронтових умовах. Після повернення їх на батьківщину слід очікувати активізації бойових дій на сході України. Захід спостерігатиме за процесом виведення російських військ з території Сирії, більшість спостерігачів не довіряє заявам президента РФ.
  • РНБО не вбачає проблем у вантажному залізничному сполученні з територіями, що перебувають під контролем терористів "ДНР" і "ЛНР". Зупинка перевезень перебуває в компетенції міністерства інфраструктури. Із 1 березня ліквідовано державне підприємство "Донецька залізниця", проте його центр управління, як і раніше, розташований у Донецьку, що дозволяє Росії здійснювати перекидання бойової техніки, боєприпасів і пального на окуповану територію залізничним транспортом.

No comments:

Post a Comment