March 11, 2016

10.03.2016 Україна: Головні теми доби - Савченко припинила сухе голодування після фіктивного листа президента

Головні події і теми дня 10.03.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Адвокат Савченко повідомив, що вона припинила сухе голодування після фіктивного листа президента.
  • Порошенко стверджує, що контроль над Донбасом буде повернено протягом року.
  • Гривня на міжбанку різко зміцнилася.
  • В Одесі розстріляно машину з інкасаторами.

В Україні

  • Уряд схвалив бюджет Пенсійного фонду із прибутковою частиною 257,2 млрд грн і видатками 256,4 млрд грн, із них близько 145 млрд грн – дотації із держбюджету, які покриють дефіцит більш ніж у 81 млрд грн.
  • Верховна Рада розгляне питання про відставку генпрокурора Шокіна наступного тижня.
  • Міністерство фінансів погіршило прогноз розвитку економіки країни в поточному році з 2 % до 1 % через зниження цін на українську імпортну продукцію.
  • Глава Фонду держмайна Білоус заявив, що державний пакет акцій "Запоріжжяобленерго" буде виставлено на продаж восени.
  • ЄБРР викупив 30 % акцій "Райффайзен банк Аваль".
  • НБУ різко зміцнив гривню: 25,52 ₴/$ (-0,66 грн), 27,71 ₴/€ (-1,02 грн), 3,59 ₴/10 ₽ (-0,03 грн), купивши при цьому у комерційних банків більше $55 млн за курсом 25,5 ₴/$. Спостерігачі зазначають, що курс гривні щодо рубля відносно стабільний. На міжбанківському ринку Росії в останні дні рубль також зміцнився.

Війна

  • У зоні бойових дій на Донбасі, згідно з офіційними даними, унаслідок підриву на вибуховому пристрої один військовослужбовець загинув, ще один – поранений. Активні бойові дії із застосуванням артилерії велися на Світлодарському плацдармі та в околицях Донецька. Усією лінією фронту в Донецькій області відзначено періодичні провокації бойовиків. Розвідка повідомляє про загиблих у ході боїв російських військовослужбовців.
  • Спостерігачі ОБСЄ зафіксували часткове зникнення відведеного важкого озброєння обох сторін конфлікту з місць зберігання та появу його в місцях, не передбачених домовленостями. За словами заступника глави моніторингової місії Хуга, до кінця березня має завершитися розмінування 12 ділянок, визначених під час мінських переговорів, а в районі контрольно-пропускних пунктів має з'явитися інформація про заміновані території.
  • Представник України на мінських переговорах Безсмертний заявив, що згоди щодо умов і способу проведення виборів на Донбасі в ході обговорення не досягнуто. Невирішеними залишаються питання участі в них вимушених переселенців і законодавчого оформлення процесу.

Україна й світ

  • Адвокат Надії Савченко Фейгін заявив, що вона припинила сухе голодування після листа президента Порошенка, який виявився фальшивкою, що була підкинута російськими телефонними провокаторами.
  • Президент Порошенко пообіцяв повернути контроль над Донбасом мирним шляхом протягом року. Він заявив, що ненавидить воювати з Росією, але як головнокомандувач, має захищати Україну.
  • Президент США Обама заявив, що Росія завжди прагнутиме до загострення ситуації в Україні, яка не є членом НАТО. За його словами, вторгнення до Криму та Сирії не зробило Росію сильнішою. Президент Путін прагне виглядати повноправним партнером, однак позиції РФ у світі істотно ослабли.
  • На думку лідера кримських татар Джемільова, Туреччина має намір розвивати економічну та військову співпрацю з Україною і це, на його думку, допоможе деокупації Криму.

Тренди


  • Міністр фінансів Яресько називає чутками своє можливе призначення на посаду прем'єр-міністра, однак не підтверджує й не спростовує факт перемовин. Минулого тижня чутки про своє призначення главою уряду України спростували польський реформатор Бальцерович і колишній глава МЗС Швеції Більдт. У той самий час глава президентської фракції у парламенті Луценко заявив, що чинний прем'єр-міністр Яценюк має піти, і необхідно сформувати новий уряд. Днем раніше колишній прем'єр Азаров запропонував замінити Яценюка на його посту та за два роки "повернути стабільність". За словами колишнього міністра економічного розвитку Абромавічуса, для продовження реформ країні необхідний новий глава уряду. У Верховній Раді зареєстровано законопроект про відставку прем'єра. Ситуація навколо уряду виглядає скоординованою "психічною атакою" президентської команди на прем'єр-міністра з метою примусити його до самостійної відставки. Однак Яценюк усіма своїми діями показує, що не збирається йти. Він закликає президента Порошенка взяти на себе відповідальність і підтримати уряд або звільнити його. Судячи із подій у парламенті, президентській команді поки не вдалося сформувати нову коаліцію, отже, шанс на проведення позачергових виборів залишається високим. На думку посла США Пайетта, Україна має думати про те, як проводити реформи, а не про те, хто стане новим главою уряду.
  • МВФ не вбачає необхідності у приїзд місії до України для узгодження змін до меморандуму про співпрацю. Чиновники фонду очікують від України ясності у ситуації з урядом і парламентською коаліцією та проведення узгоджених реформ. За їх словами, досягнуто позитивних результатів в енергетичному секторі, але питання боротьби з корупцією залишається критичним, ситуація в країні далека від стабільної. Глава НБУ Гонтарева продовжує стверджувати, що основною причиною проблем у взаємодії із МВФ стала політична криза. Міністр фінансів Яресько заявила, що можливість підписання нової програми замість чинної програми розширеного фінансування не розглядається.
  • Деякі західні ЗМІ стверджують, що Росія має намір прибрати з поста канцлера Німеччини Меркель, завдяки якій багато в чому не скасовано санкції ЄС щодо фізичних осіб і найбільших компаній і банків РФ. Для цього застосовуються як методи інформаційної агресії, так і розгойдування ситуації за допомогою нелегальних мігрантів, які біжать до ЄС у результаті військових дій у Сирії.

No comments:

Post a Comment