March 14, 2016

Ukrayna: 7–13 Mart 2016 haftasının ana başlıkları

7–13 Mart 2016 haftası "Digests & Analitiсs Ukraine"’dan ana başlıkları

Hükümet ve parlamento belirsizlik içinde kalır - Emekli Sandığı bütçesine bir delik - Hükümet IMF ile anlaşması yapamıyor - Nadiya Savçenko, Rusya’nın uluslararası bir sorunu - Minsk anlaşmaları çıkmazda  - Poroşenko Türkiye’yi ziyaret etmiştir - Avdiyivka Mücadelesi
Hükümet ve parlamento hala belirsizlikte
Poroşenko takımı Başbakan Yatsenük gönüllü istifa etmesinden umutları bırakmıyor. Hafta boyunca Ekonomi Bakanı Jaresko ve Verhovna Rada Başkanı Groisman dahil olmak üzere hükümet başkanlığı görevi için çeşitli adaylar  açıklandı. Gözlemciler, Poroçenko için Groisman ideal bir adaydır, bu durumda hükümet Poroşenko’nun kontrol altına tamamen geçer olduğuna inanıyorlar, Ordu, Güvenlik Servisi, Başsavcılığı, neredeyse tüm yargı, Merkez Bankası ve Dışişleri Bakanlığı zaten onun doğrudan kontrolü altındadır. Ekonomi yönetiminde bariz sorunlar ve felaket sonuçlara rağmen, Başbakanı destekleyen batılı liderlere göre Groisman seçeneği güç dengesizliğine neden olur. Aynı zamanda Yatsenyük tüm eylemlerle gitme niyetinde olmadığını  göstermektedir. O, erken seçimleri kabul etmesi bir seçenek olarak görmüyor. Ona göre, krizi aşmak için sadece iki yolu vardır. İlk - Rada koalisyon restorasyonu, mevcut kabine güçlenmesi ve hizipler, Başkan ve hükümet arasındaki reformları sürdürme amaçlayan yakın temas. İkinci - tam sorumluluk ve diğer tüm Rada gruplarla uzlaşma bulması sadece Blok Poroshenko tarafından hükümet oluşumu.
Mecliste olaylara bakılırsa, başkanlık ekip, yeni bir koalisyon oluşturmamıştır, bu nedenle erken seçim şansı yüksek kalır.

Bütçeden hibe yoluyla açık-serbest Emekli Sandığı olması

Hükümet UAH 256,4 milyar Genel gelen ve UAH 257,2 milyar harcamalar olan Emekli Sandığı  bütçesini onaylamıştır, 81 milyar UAN’dan fazla açığı kapatmak için devlet bütçesinden gelen yaklaşık 145 milyar UAN sübvansiyonlar olacak . Emekli Sandığı bütçesine bir delik % 22 tek sosyal vergi oranının azaltılması arttı. Başbakan Yatseniuk "beyaz" ücret ödemesi isteği iş adamlara seslenmiş  fakat  bazı uzmanlara göre, hükümet gölgesel katkı maaşları geri çekilmesi yoluyla gelirlerini artırmayı umuyor ama bu umutlar gerçekleşmez, bu nedenle yine % 41 geçerli değeri yükseltilmiş olabilir. Emeklilik sigortası yapan şirketler, dengeli bir emeklilik bütçe elde edebilirine inanıyorlar, ama bunun için temel emeklilik reformunun başlangıcı hakkında hükümetinin kasıtlı bir karar alınmalıdır. Bu tür dönüşümler sadece devlet bütçesinden ödenek vazgeçilmesi değil, aynı zamanda gelecek vaat eden bir kuruluştur özel emeklilik fonlarının emeklilik tasarruf yatırım yaparak borsa tam işlemi çalıştırmaması mümkün olabilirl.

Hükümet IMF ile anlaşamıyor

IMF bir sonraki dilimin kaderi belirsizliğini koruyor. Fon yetkilileri işbirliği muhtırası değişiklikleri kabul etmek Ukrayna'ya misyon gelişini gerek olmadığını söyledi. Onlar Ukrayna parlamento ve hükümet krizi ve daha önce kararlaştırılan reformları üstesinden gelmek için bekliyor. Onlara göre, Ukrayna enerji sektöründe bazı olumlu sonuçlar yaptı, ancak yolsuzlukla mücadelenin kritik durumdadır. Ukrayna'da siyasi durumun istikrarlı olmaktan uzaktır. NBU başkanı Gontareva IMF ile işbirliği içinde sorunların ana nedeni sadece bir siyasi kriz olduğunu söylemeye devam ediyor. Maliye Bakanı Jaresko mevcut programın yerine yeni programın imzalanması mümkün olmadığı söyledi.

Savçenko - Rusya’nın uluslararası bir sorun

Uluslararası toplum Rus yetkililer derhal önkoşul olmaksızın Ukrayna Milletvekili Nadiya Savçenko serbest bırakmasını talep ediyor. Avrupa milletvekilleri ve ABD'li politikacılar ona karşı şiddet faillerine karşı yaptırımlar için " Savçenko listesi" tanıtma fikrine eğimlidir. Amerikalı politikacılar işlem artık Rusya'nın bir iç meselesi olmadığını söylüyorlar. Rus adliye makamlar Ukraynalı doktorlara Savçenko’yu muayene etmesi izin vermemiş. Savçenko Konsolosluk  yoluyla gönderilen mektubundai hapisten kendi şartlarında çıkar ve Rusya ile olan mücadelede zafer alacağını emin olduğunu söyledi. Savçenko Rusya Denetleme Komisyonu Üyelere ‘ölüme gitmiyorum, yaşamak nedenlerim çok’ demiş. Savçenko avukatı Feygin, Başkan Poroshenko mektubu aldığında kuru bir açlık grevini durdurmuş diye söyledi, fakat o mektup sahte çıktı ve Rus telefon provokatörler tarafından gönderilmiştir. Savçenko açlık grevi devam ediyor. Donbas Saydik barışın sağlanması için AGİT Minsk görüşmelerinin Özel Temsilcisi Nadiya Savçenko serbest bırakılması sorunu Minsk anlaşmaların ayrılmaz bir parçası olduğunu söyledi. Rusya Dışişleri Bakanlığı, Savçenko mahkeme kararı almadan Ukrayna’ya verilmez söyledi.

Donbas cephede keskin bir alevlenmesi

Avdiyivka çevresi üzerinde militanların sürekli saldırılar yansıtan Ukraynalı asker, sütun her iki yönde de askeri teknoloji işgalcilere transferini durdurmak için izin karayolu Donetsk, Gorlovka  yakın önemli bir stratejik yüksekliği işgal etti. Rus birlikleri ve yerel savaşçıları zırhlı araçlar ve ağır topçu kullanarak Ukraynalı askerlerin bir hafta yoldan itmeye çalışıyor. Tüm Ukraynalı ordusu saldırıyı geri püskürttü, militanlarda ağır kayıplar gözlemektedir. Neredeyse yarım milyon kişiye su sağlar filtrasyon tesisi topçu çekimleri sonucunda hasar görmüştür. Minsk müzakerelerde taraflar herhangi bir karara ulaşmamış, Batılı ortakların tüm tekliflerin Ukrayna ve Rus heyetler tarafından bloke edilir. Ukrayna, sınırında kontrolünü ele almasını, yerinden olmuş kişiler, siyasi partiler ve Ukraynalı medya seçimlere katılmasını, bölgenin önce askerden arındırılmasını konusunda ısrar ediyor. Rusya Ukrayna’ya silahlı grupların üyeleri için geçici af dayatmaya çalışıyor, "Donetsk ve Lugansk bölgelerinde bireysel bölgelerin" kalıcı özel statü Anayasal reform tarafından verilmesi ve ikinci Minsk anlaşmalarda yazılı seçimlerle ilgili özel bir yasa istiyormuş.
Paris’te müzakereler sonucunda Batı ülkeler Donbas sorusunun her hangi çözmesine varmamışlar. Durumun daha gerginleştiğini bildirdiler, çünkü çatışma her iki taraf taviz vermesine hazır değildirdir. Ukrayna ve Batı medyaları, Batı ülkeler Donbas’ta yılın ilk yarısında seçimin yapılmasında ve seçim hakkında yeni yasasının hazırlanmasında  talepte bulunuyor, ancak Donetsk bölgsinde durumun gerginleştiğinden dolayı bunların yapılması az ihtimalle olacaktır diye haberler yayınladı. Minsk müzakere Ukrayna Temsilcisi eski Ukrayna Cumhurbaşkanı Kuçma, Batı ortakların Donbas’tan Rus askerlerin ve ağır silahların çıkartması ve Ukrayna-Rusya sınırının Ukrayna’ya geri kontrol verilmesi sorunlarında asıl pozisyonu olmadığını ve ancak işgal edilmiş topraklarda seçimin gerçekleştirmesi yoluyla yani Ukrayna sayeside bu sorunun çözmesinin isteklerini ifade etti.
Hafta sonunda, Ukrayna Cumhurbaşkanı Poroşenko yönetimi Rusya ile önce konuşulan işgal edilmiş topraklarda ‘Opozıtsiynıy Blok’ Partisi Başkanı Boyko ve oligarşi Ahmetov yönetmenler olarak atanması hakkında “anlaşıt varyant’’ gerçekleştirmeye çalışıyormuş. Ancak ‘DNR’ ve ‘LNR’ yönetmeleri, temsilcilerin tutuklamasına kadar bunun olmayacağını bildirdiler.
Donetsk bölgesinde Ukrayna askerlerin hareketleri Rusya planlarını suya düşürdü. En yakın zamanda uzmanların söylediğine göre, işgal edilmiş topraklara yoğun Rus askerlerin ve ağır silahların gönderilmesine göre çatışmanın tırnanması beklenmektedir.
AB, Ukryana bütünlüğünü ihlal ettiğinden dolayı 146 Rus vatandaşına ve 37 Rus şirketine 6 ay daha tasdiğin devam etmesini bir karar verdi. Batı medyalara göre, Rusya Almanya Bakanı Merkel’in itibardan düşürme kampanyasını sürmektedir. AB’nin kararları onun pozisyondan Rusya’ya tasditlere bağlıdır.  

Türkiye ve Ukrayna ilişkilerinde bir atılım elde edilebilir

Cumhurbaşkanı Poroshenko Türkiye’yi resmi ziyaret etmiştir. Savunma ve güvenlik ve terörizm, aşırıcılık ve ayrılıkçılığı mücadelede işbirliğini güçlendirmek ilan edilen ortak bir bildiriyi imzaladı. Işbirliğinin ön giden alanlar savunma sanayi ve havacılık olacaktır. Türkiye ve Ukrayna Kırım, Donbas ve Suriye'deki insan hakları ihlallerini istikrarına dönmek ve önlemek için artık beraber çaba göstermektedir. Türkiye Kırım de-işgali ile uluslararası müzakerelere katılma niyetinde. Her iki ülke de Avrupa'ya Hazar gazının arzının projeye başlamak için hazır. Poroşenko Ukrayna kullanımdaki yeraltı doğal gaz depolama olanakları Türkiye’ye sağlanır diye söyledi. Yıl sonuna kadar iki ülke arasındaki serbest ticaret konusunda kapsamlı bir anlaşma imzalaması planlanmaktadır. Poroşenko devlet işletmelerinin Ukrayna özelleştirilmesine katılmasına Türk iş adamlara teklif etmiştir. Ukrayna firkateyn "Hetman Sahaidaçnıy" ve bir tedarik geminin ziyaretinden bir gün önce Türk filosu ile ortak tatbikatlara katıldı.

İrina Grigoryeva ve İryna Tüfekçioğlu yardımı ile

No comments:

Post a Comment