March 06, 2016

05.03.2016 Україна: Головні теми доби - "Антикорупційний рух" Наливайченка провів з'їзд у Києві

"Антикорупційний рух" Наливайченка провів з'їзд у Києві
"Антикорупційний рух" Наливайченка провів з'їзд у Києві

Головні події і теми дня 03.05.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • "Антикорупційний рух" Наливайченка провів з'їзд у Києві.
  • Політики всього світу закликають президента РФ Путіна звільнити Надію Савченко.

В Україні

  • Колишній лідер "Правого сектора" Ярош заявив, що мінські домовленості, досягнуті в лютому 2015 року, були денонсовані відразу ж після їх підписання наступом російських військ і бойовиків під Дебальцевим. Із тих пір жоден із пунктів не виконано, тому Україна має вийти з "мінського процесу" і залучити до переговорного процесу США та Велику Британію як гарантів її територіальної цілісності за Будапештським протоколом. За його твердженням, проведення виборів на окупованій території є зрадою національних інтересів.
  • Генеральна прокуратура заявила, що санкції ЄС з колишнього міністра охорони здоров'я Богатирьової знято правильно, оскільки матеріального збитку не завдано. Однак кримінальну справу проти неї не закрито, вона продовжує числитися в міжнародному розшуку. Колишня міністр юстиції Лукаш також має намір зняти з себе санкції ЄС.
  • Глава Національного антикорупційного бюро Ситник стверджує, що вироки з перших резонансних справ буде винесено вже в серпні.

Війна

  • У ході бою на маріупольському напрямку загинули двоє українських військовослужбовців, ще п'ятеро – дістали поранень.
  • Розвідка передала спостерігачам ОБСЄ дані про присутність у прифронтовій смузі важкої бронетехніки та артилерії бойовиків. Головне управління розвідки вважає, що сил у бойовиків і Росією, що підтримує їх, для повномасштабного наступу недостатньо.
  • У Мар'їнці через обстріли знов закрито пункт пропуску на окуповану територію.

Україна й світ

  • Міністр у справах Європи уряду Великої Британії Лідінгтон закликав президента Росії Путіна звільнити українського політв'язня Надію Савченко. Уповноважена з прав людини РФ Панфілова пообіцяла, що її співробітники в неділю відвідають Савченко, яка проводить сухе голодування.
  • Жителі України з новими пластиковими паспортами не можуть потрапити до Білорусі, оскільки МЗС своєчасно не погодило відповідні доповнення до міждержавного договору.
  • Пентагон повідомив, що з початку військового конфлікту США надали Україні військову допомогу в сумі $265 млн.

Тренди

  • Президент Порошенко зі своєю командою навмисно зволікає з оголошенням про розпад коаліції, незважаючи на вихід із неї трьох фракцій, намагаючись домовитися з лідером Радикальної партії Ляшком і сформувати нову. Президент має право розпустити парламент і призначити позачергові вибори у разі, якщо коаліцію не буде створено. Це спричинить остаточне припинення фінансування з боку МВФ, тому в даній ситуації Ляшко є ключовою фігурою, яка диктує свої умови.
    Заяви Яроша на тлі розгортання "Антикорупційного руху" колишнього глави СБУ Наливайченка, який уже проголосив про стратегічне партнерство з партією "Батьківщина", свідчить про початок підготовки до парламентських виборів, де рух Наливайченка виступить прямим антиподом пропрезидентської "антикорупційної" ініціативи голови Одеської обласної державної адміністрації Саакашвілі.

No comments:

Post a Comment