March 04, 2016

03.03..2016 Україна: Головні теми доби - Переговори глав МЗС "Нормандської четвірки" завершилися безрезультатно

Переговори глав МЗС "Нормандської четвірки" завершилися безрезультатно
Переговори глав МЗС "Нормандської четвірки" завершилися безрезультатно

Головні події і теми дня 03.03.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Переговори глав МЗС "Нормандської четвірки" завершилися безрезультатно.
  • Надії Савченко не дали останнього слова в російському суді.
  • НБУ зняв деякі обмеження на операції із готівковою валютою.

В Україні

  • Глава Верховної Ради Гройсман вважає, що в парламенті має бути створена нова коаліція із представників фракцій, які вийшли з неї.
  • Сума відсотків, сплачених Україною за реструктуризації кредитів у березні, становила $472 млн.
  • НБУ зберіг прогноз інфляції за підсумками року на рівні 12 %.
  • НБУ зняв частину обмежень на валютному ринку. Сума видачі готівки протягом одного дня підвищена до 500 тис грн, валюту через касу банку можна купити на суму не більше 6 тис. грн (€ 200), отримати власні кошти – в еквіваленті 50 тис грн. При цьому обов'язковими є продаж 75 % валютної виручки підприємствами-експортерами, 90-денний контроль валютних розрахунків, заборона дострокового погашення кредитів у валюті. Строк виплату дивідендів іноземним резидентам знову подовжено до трьох місяців.
  • Облікова ставка НБУ не змінилася та залишилася на рівні 22 % річних.
  • Нацбанк різко знизив офіційний курс гривні та купив на аукціоні $30 млн: 26,21 ₴/$ (-0,60 грн), 28,58 ₴/€ (-0,53 грн), 3,55 ₴/10 ₽ (- 0,09 грн).

Війна

  • У ході бойових дій на Донбасі один військовослужбовець загинув, ще один – поранений. Бойовики обстріляли позиції української армії в околицях Донецька із РСЗВ "Град".
  • Згідно із повідомленням моніторингової місії ООН з прав людини, за час конфлікту на Донбасі загинуло понад 9 тис. осіб, поранено – понад 21 тис.
  • Після кількох невдалих спроб із полону бойовиків повернено до України луганську журналістку Варфоломєєву. Її обміняно на російського громадянина – снайпера бойовиків, засудженого українським судом до 11 років.

Україна й світ

  • У Парижі відбулися переговори глав МЗС "Нормандської четвірки". На початку переговорів міністр закордонних справ Німеччини Штайнмаєр заявив, що на Донбасі спостерігається "помітна деескалація", і це дозволяє почати політичний процес. Однак за підсумками переговорів жодних помітних зрушень у врегулюванні кризи на Донбасі досягнуто не було. Міністр закордонних справ України Клімкін пояснив, що зустріч стала черговим етапом вирішення питання деескалації, але говорити про прогрес не варто, оскільки обстріли тривають, а ОБСЄ, як і раніше, не має доступу до багатьох територій, контрольованих бойовиками на українсько-російському кордоні. Він передав російському міністру Лаврову звіт про тортури та знущання над українськими заручниками на Донбасі. Міністри закликали сторони конфлікту без затримок надавати дані моніторинговій місії ОБСЄ.
  • МЗС України не згоден із пропозицією місії ООН з прав людини про визнання документів, виданих бойовиками на окупованих територіях.
  • Президент Єврокомісії Юнкер стверджує, що Україна не зможе приєднатися до ЄС і НАТО в найближчі 20-25 років. За його словами, угода про асоціацію не є етапом вступу до ЄС.
  • Опубліковано останнє слово українського депутата Савченко на судовому процесі в Росії. Вона звинувачує президента Путіна та російську владу в політичному переслідуванні, а українського президента – у небажанні та неспроможності розв'язати проблему захисту українських громадян. Савченко попередила, що не подаватиме апеляцію на неминучий вирок та оголосить сухе голодування, якщо не буде звільнена.
  • МВФ заявив, що може продовжити співпрацю з Україною після визначення долі парламентської коаліції і Кабміну.
  • Україна й Туреччина приєдналися до договору про заснування транспортного коридору між Балтикою та Егейським морем.

Тренди

  • Міністр соціальної політики Розенко заявляє, що на системі виплат "псевдопереселенцам" держава втрачає 6 млрд грн. Експерти вважають, що система соціальних виплат, побудована в міністерстві, спочатку була корупційною; реальна допомога переселенцям мала бути адресною та прив'язаною до регіонів, в яких вони проживають. Першим завданням, яке зобов'язаний вирішити уряд, має стати створення нових робочих місць. Громадські активісти із числа переселенців стверджують, що доки територію Донбасу офіційно не визнаноа окупованою та не названо окупанта, як це зроблено в Криму, держава не має обмежувати права громадян, оскільки це є прямим порушенням Конституції.
  • Європейцям ніяк не вдається просунути свою вимогу про проведення виборів на окупованій території, українська сторона наполягає на тому, що попередньою умовою має стати повне припинення вогню. Згідно з опитуваннями громадської думки, українці категорично заперечують проти проведення таких виборів і надання "окремим районам" Донецької і Луганської областей особливого статусу.

No comments:

Post a Comment