March 03, 2016

02.03..2016 Україна: Головні теми доби - Грузія отримує безвізовий режим, Україна – ні

Грузія отримує безвізовий режим, Україна – ні
Грузія отримує безвізовий режим, Україна – ні

Головні події і теми дня 02.03.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Грузія отримує безвізовий режим, Україна – ні.
  • Депутат українського парламенту Савченко звинуватила владу Росії у політичному переслідуванні.
  • Української армії заборонили проводити навчання в 30-кілометровій зоні вздовж лінії фронту.

В Україні

  • Секретар РНБО Турчинов заявив, що рішення про оголошення сьомої хвилі мобілізації буде прийнято в березні. Якщо зростання кількості бажаючих проходити контрактну службу збережеться, то мобілізацію буде використано для поповнення резерву в разі активізації російської агресії.
  • Україна здійснила перші виплати з реструктуризованих фінансових зобов'язань.
  • НБУ дещо підвищив офіційний курс гривні: 26,81 ₴/$ (-0,27 грн), 29,10 ₴/€ (-0,34 грн), 3,64 ₴/10 ₽ (-0,02 грн).

Війна

  • Ситуація в зоні бойових дій на Донбасі знову різко загострилася. За офіційними даними, троє військовослужбовців загинули, ще 14 – поранені. Пентагон стверджує, що з моменту підписання других мінських протоколів, Збройні сили України втратили не менше 430 чоловік убитими.
  • На засіданні контактної групи на мінських переговорах з врегулювання конфлікту на Донбасі підписано два документи – про розмінування територій на 12 узгоджених ділянках на лінії зіткнення та заборону проведення навчань у 30-кілометровій зоні вздовж лінії фронту. Документ має бути підписаний також представниками "республік" до моменту початку переговорів "нормандської четвірки", яка намічена на 3 березня в Парижі.
  • Військові аналітики вважають, що "заборона проведення навчань" зв'язує руки українській артилерії, яка не зможе висуватися на бойові позиції і відповідати на обстріли з боку бойовиків.
  • Контрольно-пропускні пункти на окуповану територію Донбасу переходять на весняний режим роботи:  з 7:00 до 18:30.
  • Розвідка повідомляє про продовження постачання Росією залізничним транспортом військової техніки, боєприпасів і палива бойовикам через неконтрольовану Україною ділянку кордону, а також посилення свого військового контингенту на окупованій території Донбасу.
  • ОБСЄ заявляє, що через лінію фронту триває переміщення вантажних залізничних поїздів із вугіллям і металом, у той час як пасажирський рух закрито.

Україна й світ

  • Євросоюз розділив процес надання безвізового режиму для Грузії та України. Питання безвізового в'їзду в Європу для громадян України відкладено на невизначений термін.
  • У Ростовській області завершується судовий процес у справі українського військовослужбовця Савченко, яку звинувачують у вбивстві двох російських журналістів. В останньому слові Савченко заявила, що вона – український офіцер і захищала свою землю. Вона звинуватила владу Росії у політичному переслідуванні, оголосила, що не визнає юрисдикцію суду та зажадала припинити знущання над нею, в іншому випадку пригрозила, що оголосить сухе голодування. Савченко відмовилася обговорювати можливість її обміну на російських спецназівців, захоплених під час бою в Луганській області. Прокуратура РФ вимагає для неї тюремного ув'язнення терміном на 23 роки.
  • Президент США Обама подовжив санкції щодо Росії ще на рік.

Тренди

  • Відмова Європи від надання безвізового режиму для українських громадян президентська фракція у парламенті виправдовує нібито очікуванням результатів референдуму в Нідерландах. Однак європейці прямо заявляють, що проблема полягає в торпедування їх вимог Верховною Радою, яка вихолостила закон про електронне декларування доходів чиновників і провалила запуск роботи Національного агентства з протидії корупції. Глава фракції Блоку Порошенка Луценко у відповідь заявив, що причиною є урядова криза. Він вважає, що у парламенту є два тижні для формування нової коаліції та уряду й три-чотири місяці – на проведення реформ. Спостерігачі вважають, що таким чином Порошенко знову спробує зняти з посади прем'єр-міністра Яценюка. Деякі європейські політики заявляють, що рішення про надання безвізового режиму для України може бути перенесено на кінець 2016 – початок 2017 року.
  • Президент Польщі Дуда закликав НАТО пильно спостерігати за ситуацією в Україні та зміцнювати "східний фланг" Альянсу. Посол США в Росії Тефт заявив, що Україна виконала велику роботу з виконання своїх зобов'язань щодо мінських домовленостей, у тому числі, в організації проведення виборів на Донбасі. При цьому Росія відмовилася від їх конструктивного обговорення. На думку німецького політолога Форбріга, Росія погодиться на проведення виборів на окупованій території тільки в разі повної впевненості в перемозі на них її кандидати.
  • Суд змінив запобіжний захід на домашній арешт для поліцейського, який застрелив пасажира переслідуваного автомобіля. На засіданні були присутні міністр внутрішніх справ, депутати, голова національної поліції і мер Києва. Громадські активісти вважають, що таким чином було вчинено тиск на суд. Виправдання застосування зброї поліцейським послужить сигналом для працівників правоохоронних органів, що за незаконне застосування зброї при припиненні правопорушення вони їх покарано не буде.

No comments:

Post a Comment