February 29, 2016

28.02.2016 Україна: Головні теми доби - Яценюк вимагає продати на аукціоні мільйон гектарів землі

Яценюк вимагає продати на аукціоні мільйон гектарів землі

Головні події і теми дня 28.02.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Яценюк вимагає продати на аукціоні мільйон гектарів землі.
  • Активісти партії "Свобода" заблокували російські фури на трасі Київ-Москва.
  • У Миколаєві в ДТП за участі співробітника поліції загинуло чотири людини.

В Україні

  • Прем'єр-міністр Яценюк стверджує, що розвал парламентської коаліції і дострокові вибори парламенту приведуть до руйнування державності. Він стверджує, що Кабінет міністрів цілком легітимний і продовжить роботу. Яценюк зажадав від президента й парламенту солідарної відповідальності за ситуацію в країні. Він пообіцяв зміцнити банківську систему, провести прозору приватизацію та реформу держпідприємств. Для припинення тіньового використання державних земель він пропонує продати мільйон гектарів рілля на аукціоні. На його думку, 2016 року потрібно ввести систему медичного страхування громадян.
  • Активісти партії "Свобода" продовжили блокаду російських фур на трасі Київ-Москва. Міністр інфраструктури Пивоварський попереджає, що блокада транзиту російського автотранспорту може призвести до позовів проти України в СОТ.
  • ЗМІ повідомили про затримання СБУ глави громадянського корпусу "Азов-Крим", який координував транспортну блокаду півострова. Бійці батальйону "Азов" провели акцію під будівлею СБУ.
  • РНБО в черговий раз стверджує, що стенограма засідання від 28 лютого 2014 року – справжня, а заступник генпрокурора Голомша й начальник генерального штабу Замана на нараді не виступали.

Війна

  • Ситуація в зоні конфлікту на Донбасі знову загострилася, кількість обстрілів в околицях Донецька і всією лінією фронту в Донецькій області знову зросла. За офіційними даними, поранений військовослужбовець. У Луганській області на міні підірвалися троє цивільних осіб, одна людина загинула, ще одна – перебуває у важкому стані. Протягом дня бойовики з мінометів обстріляли пункт пропуску Золоте, маючи намір викликати вогонь у відповідь з боку української армії.

Україна й світ

  • Посол США в Україні Пайєтт заявив, що питання деокупації Криму не на порядку денному в короткотерміновій перспективі, однак США не збираються визнавати російську анексію півострова. За його словами, Крим став зоною катастрофи для прав людини. Основним завданням сьогодення залишається встановлення миру на Донбасі.
  • Латвія, Литва та Естонія наполягають на розширенні військової присутності НАТО на своїй території через зростання військової агресії з боку Росії. Прибалтійські країни проситимуть в Альянсу дозволу на самостійне реагування в разі виникнення реальної загрози вторгнення.
  • Посли країн ЄС зажадали від властей Росії розслідувати вбивство опозиційного політика Нємцова. У суботу, у річницю вбивства Нємцова, у Москві, великих містах Росії і Києві відбулися пам'ятні мітинги.
  • Канцлер Німеччини Меркель заявила про відсутність резервних варіантів розв'язання проблеми біженців і вважає, що кордони між європейськими країнами перекривати не можна. Країни ЄС мають вирішити міграційну кризу спільними зусиллями.
  • ЗМІ повідомляють про порушення Росією умов перемир'я в Сирії. Бомбардуванням піддані населені пункти, що перебувають під контролем "помірної опозиції" режиму президента Асада. Саудівська Аравія пригрозила Росії за порушення режиму припинення вогню застосуванням "плану Б".

Тренди

  • Колишній генеральний прокурор Ярема стверджує, що замовників та організаторів розстрілу активістів Майдану встановлено, але притягнути їх до відповідальності неможливо, оскільки вони втекли з України. Громадянське суспільство звинувачує Ярему в затягуванні та розвалі розслідування, що дозволило частини фігурантів резонансних справ зняти арешт зі свого майна в Європі. Жодного із членів Партії регіонів і чиновників режиму Януковича не притягнуто до відповідальності, включаючи тих, хто перебуває в Україні.
  • Президент Порошенко розповів про свою поїздку до Криму напередодні проведення там "референдуму", проте з його розповіді незрозуміло, хто його уповноважив на ці дії і яких результатів він мав намір досягти.

No comments:

Post a Comment