February 29, 2016

Україна: Головні події й теми тижня 22–28 лютого 2016

Головні теми тижня 2228 лютого 2016 від "Digests & Analytics Ukraine"

Парламентська коаліція не існує? Президентська команда намагається зняти прем'єр-міністра Скандал із публікацією протоколу засідання РНБО Безвізовий режим під загрозою НБУ насилу стримує падіння курсу гривні Протестну акцію на Майдані завершено Прокуратура не хоче реформуватися Обмін полоненими та заручниками із "республіками" розблоковано Україна розширює співпрацю з НАТО Друга річниця окупації Криму

Криза у вищих ешелонах влади зростає

Президент Порошенко та його оточення не залишають спроб поставити на ключові посади в уряді своїх людей, аж до заміни прем'єр-міністра Яценюка за допомогою переформатування коаліції у Верховній Раді на основі загальної неприязні до прем'єра. Для цього вживаються різні дії, спрямовані на ослаблення позицій голови уряду, якого підтримує Захід як єдину альтернативу концентрації влади в руках президента.
На засіданні парламентського комітету з безпеки й оборони розсекречено стенограму засідання РНБО від 28 лютого 2014 року щодо окупації Криму Росією. Представник головного управління розвідки поінформував членів комітету про готовність Росії до наступу на сході та півночі України на початку 2014 року.
Глава партії "Батьківщина" Тимошенко заявила, що розсекречення таких документів суперечить законодавству та є кримінальним злочином. Проте, СБУ та заступник голови Верховної Ради Парубій вважають, що секретних відомостей в стенограмі немає. Публікація протоколу у відкритому доступі не могла відбутися без схвалення Порошенком, команда якого шукає шляхи зменшення зростання рейтингу партії "Батьківщина" та зняття з посади чинного прем'єр-міністра.
Колишній заступник генерального прокурора Голомша та начальник Генштабу Замана заявили, що також брали участь у засіданні та наполягали на введенні воєнного стану й організації відсічі агресору, проте їх виступи не були включені до опублікованого тексту. РНБО продовжує стверджувати, що до протоколу включено тексти всіх виступів, а Голомша й Замана не могли голосувати за рішення, оскільки не були членами РНБО, а трохи пізніше – що вони взагалі не виступали. Експерти звернули увагу на відсутність слідів прошивання в наданих документах, що дозволяє припустити факт їх фальсифікації. У документі вигідно підкреслено позицію секретаря РНБО Турчинова (на той час в.о. президента, глави Верховної ради України), члена "Народного фронту", якого партія може висунути як альтернативну кандидатуру на посаду прем'єр-міністра, щоб не створювати нову коаліцію.
Прем'єр-міністр Яценюк в інтерв'ю німецькій газеті Frankfurter Allgemeine піддав гострій критиці фракцію Блоку Порошенка у Верховній Раді. Він вважає, що більшість членів фракцій Блоку Порошенка, Самопомочі та Батьківщини не хочуть реформ. Проте, Яценюк заявив, що президент Порошенко, як і раніше, залишається його партнером. Глава фракції Блоку Порошенка – Луценко стверджує, що коаліції вже не існує, і наступного тижня заплановано переговори про створення нової коаліції під новий уряд. За його словами, фракція готова запропонувати план спільних дій парламентської більшості та Кабінету міністрів. У п'ятницю агентство РБК-Україна опублікувало інформацію про добровільну відставку Яценюка, яка викликала паніку у владних кабінетах, проте прес-служба глави уряду спростувала ці чутки.
Глава Верховної Ради Гройсман заявляє про існування коаліції "де-юре", незважаючи на вихід із неї трьох фракцій, оскільки під угодою, як і раніше, залишається 237 підписів. Для формального припинення коаліційної угоди свої підписи мають відкликати депутати фракції Радикальної партії. Таким чином, президент намагається забезпечити собі шляхи відходу й не розпускати парламент, хоча це є його його правом, а не обов'язком, але, тим не менш, знизить його й без того невеликі рейтинги.
Найближчим часом стане ясно, чи вдасться Порошенку створити об'єднання із фракцій, зацікавлених у заміні прем'єра. Розвал коаліції майже неминуче призведе до дострокових виборів, на яких у партії “Народний фронт”, за опитуваннями громадської думки, немає ні найменших шансів потрапити до парламенту.
У разі проведення дострокових виборів спроба команди президента піти на неї двома проектами – партією "Блок Петра Порошенка" і рухом Саакашвілі – може привести до обвалення рейтингу президентської сили, хоча деякі аналітики вважають, що спільний результат може бути більш значущим. У рейтингу, складеному на основі опитування інституту Горшеніна, перше місце посідає партія "Самопоміч", а згідно з опитуванням КМІС – Блок Порошенка. Результати опитувань разюче відрізняються, що може свідчити про замовний характер досліджень і спроби маніпулювання громадською думкою.
Про підготовку до виборів також свідчить небажання всіх фракцій змінювати склад Центральної виборчої комісії, термін повноважень членів якої сплив ще в червні 2014 року, і переглядати виборне законодавство із переходом на відкриті списки та виключення виборів за мажоритарними округами. Під сукно покладено й закон про імпічмент, внесений до парламенту ще в грудні 2014 року.

Безвізовий режим з ЄС під загрозою

Президент Порошенко підписав три закони із "безвізового пакету". Підписання закону про електронне декларування доходів, до якого депутати в останню мить внесли зміни, що суперечать вимогам ЄС, відкладено до закінчення консультацій з Єврокомісією. Представник ЄС в Україні Томбінський заявив, що внесені поправки не дають підстав вважати виконаними умови, прописані в дорожній карті щодо безвізового режиму.
ЗМІ з посиланням на єврочиновників повідомили, що засідання Єврокомісії щодо безвізового режиму відкладено до проведення референдуму в Нідерландах про ратифікацію асоціації України та ЄС. У керівництві ЄС повідомлення спростували, однак підкреслили, що конкретних термінів прийняття рішення не називали.

НБУ ледве стримує падіння курсу гривні

Курс гривні балансує на рівні психологічних позначок 27 грн/$ і 30 грн/€ за рахунок регулярних валютних інтервенцій НБУ. Із початку року на валютних аукціонах НБУ купив $66 млн, продав – $239 млн, чистий продаж валюти становив $173 млн. Нацбанк намагається стабілізувати ситуацію за рахунок виведення з ринку неплатоспроможних банків і проведення стрес-тестів у другій десятці найбільших фінансових установ. Системно важливими визнано Укрексімбанк, Ощадбанк і Приватбанк.
НБУ опублікував постанови, згідно з якими доступ комерційних банків до рефінансування з квітня буде полегшено за рахунок надання їм нових кредитів для погашення попередніх під заставу державних облігацій і депозитних сертифікатів регулятора. Норматив достатності капіталу українських банків скоротився нижче від установленого мінімуму в 10 %, що, у свою чергу, спричинило погіршення інших показників банківської системи.
Голова Ради Національної асоціації банків України Шпек вважає, що без скасування валютних обмежень неможливо забезпечити зростання економіки. Однак світова кон'юнктура несприятлива для українського експорту, девальваційний тиск на валютний ринок дуже великий, долю наступних траншів МВФ не визначено, тому скасування обмежень найближчим часом малоймовірно.
На думку колишнього першого заступника міністра фінансів Уманського, припинення кредитування з боку МВФ не спричинить негайної фінансової катастрофи. Реструктуризація, проведена міністром фінансів Яресько, попередньо не обговорювалася міністерством. Вона призведе до непомірного навантаження на бюджет за кілька років, а підходи до формування системи оподаткування Яресько та голови комітету Верховної Ради Южаніної однаково невірні й не забезпечують стійкого зростання економіки.
Рейтингове агентство Fitch вважає, що дострокові парламентські вибори посилять політичну невизначеність і приведуть до скасування рішення про виділення нових траншів від МВФ в рамках програми розширеного фінансування.

Протестну акцію на Майдані завершено

Акція кількох патріотичних організацій, приурочена до другої річниці розстрілу активістів на Майдані, завершилася знесенням останнього намету без оголошення рішення суду про припинення заходу. Серед її учасників були активісти Майдану, протест підтримували як незадоволені політикою влади громадяни та підприємці, так і бійці добровольчих підрозділів і діючої армії.
Обидві гілки української влади, відкинувши суперечності, зробили низку добре прорахованих дій для того, щоб будь-якими шляхами створити негативну "картинку" про акцію та її учасників за допомогою як підконтрольних ЗМІ, так і блогерів і "лідерів громадської думки". Із деякими бойовими командирами були проведені переговори в адміністрації президента, про що не знали інші учасники. У роботу координаційного штабу були впроваджені одіозні політики та люди з неоднозначною репутацією, до "вільного мікрофона" на Майдані мали доступ майже всі бажаючі, серед яких знайшлися й провокатори. Частина протестуючих під командуванням командира батальйону ОУН Коханівського влаштувала погроми в кількох відділеннях російських банків, що налякало киян, які побоювалися радикальних протестів.
21 лютого на Софіївській площі, на противагу "віче" на Майдані, було проведено паралельний мітинг на підтримку поліцейського, який застрелив пасажира переслідуваного автомобіля. Крім того, російські та місцеві ЗМІ, підконтрольні політикам, близьким до оточення колишнього президента Януковича, усіляко розкручували тему нестабільності влади та "народного гніву", що також стало для населення індикатором "замовної акції". Ці заходи принесли свої результати, і протест не було підтримано широкими верствами суспільства, учасникам не вдалося сформувати позитивний імідж заходу. Проте, влада не вдалась до силового розгону мітингу, й зіткнень вдалося уникнути, оскільки діючі та демобілізовані військовослужбовці попередили своїх колишніх товаришів по службі в силових структурах, що конфлікт може призвести до жертв.
Після того, як на Майдані залишилися поодинокі учасники протесту, влада за допомогою підконтрольних їй людей в камуфляжі, що були ідентифіковані як бійці спецбатальйону міліції "Київ-2", розгромила останній намет, що залишився, а учасники акції розійшлися.
Владі вдалося загасити протест, однак невдоволення в суспільстві тотальним зубожінням і скороченням цивільних свобод збереглося та може вилитися в більш організовані акції. Опитування соціологів показують рекордно низький рівень довіри до влади, більше 70 % опитаних не довіряють жодному із керівників країни та органам управління. Більше 2/3 українців не готові до зростання цін і тарифів заради реформ, більше 70 % вважають, що реформи в країні не проводяться, а країна розвивається в неправильному напрямку. Акція показала, що в суспільстві ще не сформована політична сила, здатна на системний опір, але запит на її створення дуже високий.

Прокуратура не хоче змінюватися

Захід домігся того, що президент все ж-таки звільняє одіозного генерального прокурора Шокіна. Порошенко передав до Верховної Ради подання про відставку Шокіна, але депутати так і не знайшли часу його розглянути. У разі його звільнення на його місце може бути запропонована кандидатура його першого заступника Севрука.
Заступник генерального прокурора Сакварелідзе заявляє, що проти працівників його групи Генеральна прокуратура порушила сім кримінальних проваджень. Колишній заступник генпрокурора Касько стверджує, що заступник глави парламентської фракції Блоку Порошенка, бізнес-партнер президента Кононенко безпосередньо віддавав вказівки керівництву генпрокуратури у резонансних справах. Бригаду слідчих, що розслідувала справу "діамантових прокурорів", фактично відсторонено від процесу. Правозахисна організація Transparency International заявила про те, що розслідування злочинів колишнього президента Януковича та чиновників його режиму не рухаються з місця. ЄС знімає санкції з колишнього міністра охорони здоров'я Богатирьової. Генеральна прокуратура заявляє, що в цьому немає нічого страшного, адже за кордоном її майна не виявлено. Справа за обвинуваченням колишнього глави фракції Партії регіонів у Верховній Раді Єфремова щодо фальсифікації голосування за "диктаторськими законами" Януковича розвалюється. Через несвоєчасне створення бюро розслідувань справи щодо злочинів на Майдані також “зависли” на невизначений термін.
Експерти констатують, що президент не має наміру реформувати відомство, більш того, відбувається повернення до часів колишнього президента Януковича, коли прокуратура була повністю підконтрольна адміністрації президента та виконувала його вказівки.

Мінські переговори та ситуація на Донбасі

У ході переговорів у Мінську не досягнуто значних результатів, вдалося домовитися лише про обмін семи українських громадян, у тому числі цивільних осіб, на сепаратистів та учасників незаконних збройних формувань. Представник України в гуманітарній підгрупі на переговорах Геращенко заявила, що процес обміну полоненими розблоковано.
Один із учасників переговорів з української сторони Безсмертний вважає, що на Донбас може бути введено поліцейський контингент ОБСЄ тільки після досягнення повного режиму тиші та припинення постачання озброєння й боєприпасів із Росії.
Проросійський політик Медведчук – кум президента Путіна та один із представників України на мінських переговорах – запропонував створити на окупованій території Донбасу "перехідний уряд" самопроголошених утворень, прийнятний для обох сторін конфлікту. Фактично він наполягає на реалізації сценарію федералізації і розвалу України, який очолюваний ним рух "Український вибір" просував з 2012 року.
Ситуація в зоні конфлікту залишається стабільно напруженою, бойовики безперервно обстрілюють позиції української армії у районі Горлівки, Донецька, на світлодарсьому виступі та маріупольському напрямку, Збройні сили зазнають втрат вбитими та пораненими. Судячи із повідомлень ЗМІ на окупованій території, втрати бойовиків ще значніші, але це не зупиняє провокації. ОБСЄ зафіксувала евакуацію тіл загиблих через пункти пропуску на кордоні з Росією. Розвідка фіксує ротацію частин російської армії і заміну місцевих бойовиків на російських військовослужбовців.

Розвиток партнерських відносин з НАТО

Президент Порошенко підписав закон про відкриття інформаційного офісу НАТО в Україні. Міністр оборони Полторак повідомив, що запуск реформ в міністерстві оборони заплановано на початок березня. Разом із радниками НАТО розроблено дорожну карту проведення реформ з помісячним графіком їх виконання та впровадження.

Друга річниця окупації Криму

Напередодні другої річниці окупації півострова Росією експерти та політики підводять підсумки минулого періоду. За фактами захоплення українського майна деякі компанії і фінансово-промислові групи вже подали позови щодо Росії до міжнародних судів. Прокуратура Автономної республіки Крим повідомила, що фіксує всі випадки заволодіння українським майном для подання позовів до міжнародних судів, загальна сума збитків становить близько 50 млрд грн. Політики роблять заяви про свою роль у момент захоплення Криму Росією. Громадянське суспільство міркує про можливі варіанти розвитку подій, якщо б українська армія чинила опір, а керівництво країни оголосило воєнний стан. На теперішній час півострів офіційно визнано окупованою територією. Фактом залишається блокада, що значно ускладнює постачання продуктів, електроенергії і води. 2014 року Верховна Рада прийняла закон про вільну економічну зону "Крим", який досі не скасовано, що звільняє від сплати податків підприємства, які працюють на півострові.

Президент в останні місяці постійно заявляє про готову стратегію деокупації Криму, проте її досі не оприлюднено. Громадянське суспільство та східноєвропейські політики наполягають на тому, що питання санкцій щодо Росії має бути пов'язано не тільки з виконанням мінських домовленостей, а й з вирішенням кримського питання. Експерти Майдану закордонних справ і лідери кримськотатарської громади подали свій план звільнення Криму, одним із пунктів якого має стати проголошення національної автономії на півострові, однак українська влада не демонструє бажання використовувати їх напрацювання.

No comments:

Post a Comment